Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:16 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Combinatul Chimic de la Slobozia se închide

ro

22 Oct, 2013 13:01 2278 Marime text
Astfel, până la 1 ianuarie 2014, peste 700 de oameni vor fi trimiși acasă și vor rămână fără locuri de muncă. Motivul este simplu: nu mai sunt fonduri, iar pentru a-și continua activitatea de producție, trebuie făcute reduceri de personal.
Adunarea Generală a Acționarilor principali a dispus desființarea unui număr de 700 de posturi din cadrul Combinatului Chimic de la Slobozia. Angajații sunt foc și pară pe conducere și dau vina pe lipsa fondurilor bănești.

„Pentru a obține reducerea cheltuielilor și a putea menține salariații în unitate, societatea noastră face eforturi deosebite pentru a valorifica produsele finite ale societății, ceea ce ar putea duce la asigurarea resurselor financiare necesare pentru perioada următoare, până la găsirea unor soluții care să permită repornirea instalațiilor productive. Lipsa fondurilor bănești și a materiilor prime au dus la oprirea instalațiilor productive, încetarea activității, precum și la lipsa fondurilor care să asigure menținerea angajaților în societate. Depunem eforturi deosebite pentru găsirea unor soluții care să asigure repornirea instalațiilor într-un timp cât mai scurt“, spune Mihai Călinescu, directorul general al unei societăți producătoare de îngrășăminte chimice.

Muncitorii dau vina pe creșterea prețului la gazele din producția internă și cer amânarea unor noi majorări până în luna aprilie a anului viitor.
”Prețul gazelor naturale a crescut în primele trei luni ale acestui an cu aproximativ 21%, pentru consumatorii industriali, continuând să se majoreze, până la începutul acesti luni, cu peste 12% pe trimestru. După toate aceste creșteri, consumatorii industriali au ajuns să plătească, în luna octombrie, un preț la gazele naturale cu 160% mai mare față de prima lună a acestui an, un ritm pe care patronatele îl consideră de neconceput”, a adăugat Mihai Călinescu, directorul general al unei societăți producătoare de îngrășăminte chimice.
După ce săptămâna trecută, angajații Combinatului Chimic de la Slobozia, împreună cu sindicaliștii ialomițeni au ieșit în stradă în semn de protest, acum aceștia se luptă astfel încât concedierile să fie evitate.

”Sindicatul nostru a participat la toate acțiunile de protest organizate pentru stoparea creșterii prețului la gazele naturale și identificarea de soluții pentru menținerea locurilor de muncă. Am participat la întâlniri cu conducerea ministerului, cu reprezentanți ai patronatelor și sindicatelor, în vederea identificării unor soluții menite să ducă la evitarea opririi activității. Din păcate, după patru luni de negocieri, nu au fost luate niciun fel de măsuri menite să salveze locurile de muncă“, a declarat Octavian Ciobanu, liderul de sindicat de la Amonil.

Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România a trimis o adresă către Fondul Monetar Internațional.
„Dorim să vă semnalăm cu îngrijorare că acest ritm de creștere a prețurilor la gazele naturale și energie electrică afectează zeci de unități de producție din industrie, unele își vor diminua substanțial activitatea, altele vor fi nevoite să-și ooprească producția, vor fi disponibilizați zeci de angajați. Economia românească nu poate suporta scumpirile prevăzute de guvern“, se arată în adresă.
Concedierea va avea loc în perioada 1 decembrie 2013 – 1 ianuarie 2014, contractele individuale de muncă urmând să înceteze în perioada 1 ianuarie – 1 februarie 2014. Salariații disponibilizați vor beneficia de toate drepturile salariale, iar în perioada de preaviz, aceștia vor efectua doar jumătate din timpul de lucru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii