Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:00 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Noi descoperiri arheologice

ro

21 Aug, 2014 13:46 2652 Marime text
Arheologii au facut o noua descoperire importanta în situl Poiana Cireşului, din Piatra Neamt. Este vorba despre un alt pandantiv din piatra, in partea superioara a nivelului Graveţian I. Anul trecut, în acelaşi loc, fusese descoperit un alt pandantiv din piatră, deasemenea datat la peste 20.000 de ani.

Un nou pandantiv de piatră datând din paleolitic a fost descoperit pe şantierul arheologic de la Poiana Cireşului, lângă Piatra Neamţ. Descoperirea este cu totul excepţională şi întregeşte patrimoniul arheologic european, acesta fiind al patrulea obiect de podoabă de acest fel descoperit în România şi al doilea descoperit în acest sit arheologic. Ca şi în cazul pandantivului descoperit anul trecut, meritul scoaterii la suprafaţă a acestei comori arheologice aparţine echipei de cercetători de la Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească, din Târgovişte.

“Este un sit paleolitic care promite foarte mult. Sunt rezultate deosebite obținute de-a lungul anilor. Este vorba despre un pandantiv dintr-o rocă silicioasă, dar roca a avut probleme pentru că în stratul respectiv condițiile de sol nu au fost foarte bune”, ne-a declarat Ovidiu Cârstina, Director C.N.M. Curtea Domnească. Toate aceste aspecte fac ca pandativul descoperit acum să nu se ridice la valoarea artistică a celui descoperit anul trecut, în acelaşi nivel al sitului. El este totuşi foarte important, pentru că este al patrulea pandantiv din piatră de circa 20.000 de ani vechime descoperit în România. Echipa de cercetare este formată din profesionişti si oameni pasionaţi de misterele arheologiei.

„Avem în echipă colegi de la Muzeul din Piatra-Neamț, iar cercetarea, săpăturile la fața locului se fac cu studenții de la Universitatea Valahia din Târgoviște și cu foarte mulți voluntari”, a precizat directorul Ovidiu Cârstina. De asemenea, si la Targoviste s-au descoperit trei monede, în ruinele bisericii de langa Turnul Chindiei.

„Trebuie curățate ca să fie identificate. Cred că sunt din timpul lui Mircea cel Bătrân sau monede ungurești de pe vremea lui regelui Sigismund de Luxemburg”, ne-a spus arheologul Petru Diaconescu. Săpăturile arheologice din situl Poiana Cireşului, situat în zona Batca Doamnei din Piatra Neamţ au început în urmă cu douăzeci de ani, însă abia dee anul trecut s-au făcut cele mai importante descoperiri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii