Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:20 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Roşia Montană, un subiect controversat

ro

12 Sep, 2013 21:34 2102 Marime text
Numărul mare al participanţilor la protestele împotriva proiectului Roşia Montană a impresionat, la fel ca Victor Ponta care, în calitate de Premier, a trimis în numele Guvernului proiectul de Lege privind aprobarea exploatării miniere cu cianuri de la Roşia Montană şi în acelaşi timp, acelaşi om, în calitate de parlamentar a declarat că va vota împotrivă.
 
“A fost laş şi a trimis legea în Parlament. Iar după ce a văzut că protestele sunt tot mai mari şi se extind şi în ţară , i-a fost frică și le-a cerut parlamentarilor ca procedură de urgență să respingă proiectul de lege. Dar și asta a fost o păcăleală pentru că văd astăzi că s-a înțeles cu Antonescu să nu se meargă pe procedură de urgență pentru că de fapt nu este convins că proiectul nu e bun și va fi respins.” a declarat europearlamentarul Monica Macovei.
 
În cazul în care Parlamentul va respinge proiectul de lege, statul român trebuie sa onoreze clauza contractului, şi va plăti despăgubiri de 4 miliarde de dolari. Europarlamentarul Monica Macovei susţine că premierul trebuie să facă publice cele 10 avize menţionate de Ministerul Justiţiei, altfel proiectul de lege va fi emis ilegal.
 
“Oricum când a trimis proiectul în Parlament, dincolo de laşitatea premierului, că nu a vrut să îşi asume răspunderea, vedem şi o stare de ilegalitate pentru că, contractul cu Roşia Montană nu trebuie aprobat în Parlament. Unu, că este un contract comercial şi doi, un proiect de lege nu se trimite niciodată în Parlament fără toate avizele necesare. În acest caz avizul de mediu era obligatoriu, ori ministrul Rovana Plumb ne-a spus senină că ea o să dea avizul după ce o să vadă ce decide Parlamentul. Nu se poate aşa ceva. Credeţi-mă, am fost în Guvern, deci toate avizele trebuie să existe înainte de a pleca proiectul în Parlament, deci o stare de ilegalitate permanentă.” a mai spus Monica Macovei.
 
Oare să îi pese Premierului de opinia protestanţilor sau de riscurile la care va fi expusă populaţia şi totodată mediul? Asta să fie motivul pentru care a declarat că în Parlament va vota împotrivă? Sau cele 10 avize nu au fost obţinute? Situație este tot mai neclară.
 
„În mod categoric, exploatarea cu cianuri nu este un lucru bun pentru mediul înconjurător, cu atât mai mult cu cât în România avem un precedent. Din păcate, în anul 2000, la Baia Mare, un baraj al unui iaz de decantare cu cianuri, pe o exploatare şi pe o suprafaţă de fapt, de 30 de ori mai mică decât cea care se doreşte a se amenja la Roşia Montană, a cedat. Iar cianurile s-au vărsat în Râul Tisa, de acolo în Dunăre, pe teritoriul Ungariei şi au cauzat un dezastru ecologic cu repercusiuni foarte grave asupra ecosistemelor de-a lungul Dunării.” a afirmat Cosmin Bârzan, organizator protest Constanţa.
 
Manifestaţiile organizate de cei care sunt împotriva proiectului Roşia Montană au ca scop îndemnarea statului către exploatarea resurselor strategice şi protejarea mediului ambient. Totodată la aceste mitinguri au participat şi liderii unor organizaţii neguvernamentale sponsorizate de George Soros, care a fost acţionar și susținător al proiectului. Sa se fi schimbat peste noapte interesul acestui om american de afaceri care nu a făcut niciodată un pas fără să calculeze profitul pe care îl poate scoate? O fi oare vorba despre o parte din cele doua miliarde de dolari, suma vehiculată de Victor Ponta pe care statul român ar trebui să o plătească dacă se interzice exploatarea?
 
“Cei de la Malul Mării au ieşit din casă şi au ales să protesteze împotriva proiectului de lege redactat de către Guvern, cel care urmează să ridice practic proiectul propus, proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, deasupra oricăror legi din România, deasupra chiar şi a Constituţiei României dar şi a unor legi europene, în privinţa cel puţin a protecţiei mediului şi a urbanismului.” a precizat Cosmin Bârzan.

 
Licenţa de exploatare pentru Roşia Montană este valabilă până în 2019, dar conţinutul său rămâne secret! Premierul Victor Ponta a anunţat că documentul nu poate fi făcut public, însă trimiterea proiectului in Parlament si eventual respingerea lui ar costa scump statul roman.
 
"În primul rând, licența de exploatare care este emisă de către Guvernul României în 1999 și transferată în 2000 către Roșia Montană Gold Corporation, sub semnătura miniștrilor de atunci, are grad de secretizare confidențial și în baza deciziilor instanțelor de judecată s-a respins în mod irevocabil cererea de furnizare a licențelor miniere." a afirmat premierul Victor Ponta.
 
Manifestaţiile împotriva exploatării miniere cu cianuri de la Roşia Montană vor continua şi la Constanţa până când situaţia se va clarifica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii