Sondaj de opinie 66% dintre respondenţi sunt de acord ca DNA să primească aproape 11 milioane de euro pentru activităţi de supraveghere tehnică
Sondaj de opinie: 66% dintre respondenţi sunt de acord ca DNA să primească aproape 11 milioane de euro pentru
28 Mar, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2712
Marime text
Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis Ministerului Justiţiei o adresă în care se explică de ce sunt necesare promovarea unei hotărâri de Guvern prin care să fie suplimentat numărul maxim de posturi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu 130 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, precum şi rectificarea bugetului instituţiei cu suma de aproximativ 11 milioane de euro. Şi asta în contextul în modificării reglementărilor privind realizarea activităţilor de supraveghere tehnică.
Recent, s-a realizat o evaluare preliminară a volumului de activitate a DNA din perspectiva activităţii de supraveghere tehnică, pentru a estima resursele necesare preluării integrale a tuturor activităţilor de punere în executare a mandatelor emise de judecătorii de drepturi şi libertăţi, fiind identificate următoarele necesităţi:
- achiziţionarea de logistică pentru efectuarea înregistrărilor ambientale - cost estimat de aproximativ 1.150.000 de euro;
- achiziţionarea de logistică în materia interceptării comunicaţiilor - cost estimat de aproximativ 415.000 de euro;
- detaşarea unui număr suplimentar de 130 de lucrători de poliţie judiciară care să gestioneze infrastructura tehnică suplimentară, să asigure monitorizarea în timp real a comunicaţiilor interceptate, să realizeze supravegheri operative şi înregistrări ambientale în spaţii publice sau private - cost estimat de aproximativ 4.000.000 de euro anual (efortul bugetar este în realitate mai mic, pentru că, prin detaşare de la Ministerul Administraţiei şi Internelor la DNA, se realizează o economie corespunzătoare în bugetul ministerului);
- atribuirea / achiziţia unui sediu secundar pe raza municipiului Bucureşti în proximitatea sediului central al DNA (suprafaţă utilă de minimum 1.000 - 1.500 mp şi loc de parcare pentru minimum zece autovehicule) - cost estimat de aproximativ 4.000.000 de euro sau 180.000 de euro/an;
- achiziţionarea a 30 autovehicule de diferite tipuri - cost estimat de aproximativ 650.000 de euro;
- realizarea unor programe de pregătire profesională care să asigure că aceşti poliţişti dobândesc în timp cunoştinţele specifice activităţii de supraveghere tehnică - cost estimat 200.000 de euro.
Suma totală astfel calculată se ridică la aproximativ 10.415.000 de euro.
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat, în data de 21 martie, un sondaj cu întrebarea: Sunteţi de acord ca DNA să primească aproape 11 milioane de euro pentru activităţi de supraveghere tehnică?
La sondaj au participat 796 de cititori ai cotidianului ZIUA de Constanţa. Dintre aceştia, 66% cred că DNA ar trebui să primească aproape 11 milioane de euro pentru activităţi de supraveghere tehnică, în timp ce 34% au răspuns negativ. Mai mult, mulţi dintre respondenţi ne-au împărtăşit şi opiniile lor, aşa cum veţi putea vedea în cele ce urmează. Precizăm că ortografia şi punctuaţia aparţin celor care au postat.
„Da, sunt de acord cu orice buget ptr. DNA, e singura instituţie care îşi merită toţi banii.“
„Sunt de acord, cu condiţia ca averile celor vinovaţi să fie confiscate, să le fie lăsate «averi» numai pentru a se descurca cu un salariu de minim pe economie. mulţumesc.“
„Când vom auzi că acei directori de penitenciare ce le fac viaţa dulce unor deţinuţi au fost arestaţi, că de altfel se ştie că facilitează multe dar.......“
„Nu sunt de acord. Se poate folosi aparatura existentă, într-un departament special coordonat de procurori, sau cu respectarea deciziei curţii constituţionale. Implementarea de măsuri cinice, pentru că corupţia apare acolo unde unul dă, iar celalalt primeşte. Reacţia promptă la sesizări care nu sunt anonime, făcute de cetăţeni. Avem nevoie de spirit civic, nu de aparatură. Un număr limitat de persoane din DNA nu poate suplini o masă de cetăţeni oneşti. Banii să fie folosiţi pentru sănătate, învăţământ sau crearea de locuri de muncă.“
„Legea nu interzice condamnaţilor la puşcărie dreptul la vot decât în cazuri speciale. Lucrul ăsta eu cred că este o aberaţie, dacă ai comis fapte în urma cărora ai ajuns privat de libertate nu ar trebui să mai ai nici drept la vot.“
„Dedicaţie pentru toţi corupţii din ţara asta.“
„Sunt de acord si cu 20 de milioane. Merită.“
„Măi oameni buni de ce se mai cheltuiesc bani să-i prindă pe hoţi dacă sunt liberi şi cu banii furaţi rămaşi. Deci de la buget se fură bani de către hoţi de politicieni cum vor ei să se numească apoi se cheltuiesc alţi bani pentru a-i prinde tot de la buget. Deci aici este ca şi câinele care fuge în jurul cozii să o prindă dar îşi cheltuieşte degeaba energia că nu o să o prindă niciodată.“
„Pus în balanţă cu vindecarea societăţii, cu beneficiile viitoare prin stârpirea (sau diminuarea accentuată) corupţiei şi chiar prin limitarea şi recuperarea pe termen scurt a enormelor sume de bani sifonaţi cererea DNA este chiar modestă. Este ca o intervenţie chirurgicală: dificilă, scumpă dar necesară. Succes DNA“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii