Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:51 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

13 ani de când Înaltpreasfinția Sa Teodosie a fost intronizat Arhiepiscop al Tomisului

ro

10 Apr, 2014 11:38 2016 Marime text
Sărbătoarea Floriilor sau Stâlpărilor (ramurile de palmier sau finic, cu care a fost întâmpinat) marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Blând şi smerit, Iisus a intrat în cetate pe mânzul asinei. Deși oamenii l-au primit cu mare bucurie și cu speranță în suflete pe Cel care avea să se sacrifice pentru păcatele lumii, Iisus era conștient de faptul că aceștia nu aveau sufletele pe deplin deschise.

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie pe scena special amenajată lângă Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, începând cu ora 8.45.

Totodată, duminică se împlinesc 13 ani de când Înaltpreasfinția Sa a fost intronizat Arhiepiscop al Tomisului.

Prima mențiune referitoare la sărbătoarea Floriilor datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, sărbătoarea Floriilor mai purta numele de „Duminica Aspiranților” sau „a Candidaților la Botez”, având în vedere că în aceasta zi toți cei care nu primiseră încă botezul mergeau la episcop pentru a-i cere să îi creștineze, iar regii și împărații acordau grațieri condamnaților, de aceea Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut și drept „Duminica grațierilor”.

Biserica Ortodoxă a rânduit în această zi să fie împarțite credincioșilor ramuri de salcie binecuvântate. Crenguțele de salcie amintesc de faptul că în momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim oamenii l-au întâmpinat cu crengi tinere însă, în același timp, acestea simbolizează și renașterea naturii sau biruința vieții împotriva morții.

În această zi se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii