Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

215 ani de la naşterea lui Balzac

ro

20 May, 2014 16:45 1380 Marime text




















Astăzi s-au împlinit 215 ani de la naşterea scriitorului Honoré de Balzac. Balzac s-a născut în oraşul francez Tours, iar cea mai mare parte a copilăriei şi-a petrecut-o în internate. În adolescenţă, hotărăşte că vrea să devină scriitor, decizie cu care familia sa nu era de acord. Îi este oferit un an de graţie. Dacă dovedea că se descurcă din scris, Balzac putea continua cariera de scriitor, dacă nu, era obligat să devină avocat.
După numeroase încercări, Honoré reuşeşte să se impună în scris. Succesul a venit în 1829, după publicarea operelor „Şuanii”, o scriere istorică, şi „Fiziologia căsătoriei”, un eseu comic, cu accente satirice, despre infidelitatea conjugală.
În perioada următoare, autorul francez a scris un număr impresionant de romane şi povestiri. Scria cu o pană de gâscă, în fiecare zi, între 14 şi 16 ore. Anul 1834 este foarte important pentru cariera lui Balzac, deoarece, în acest an, a prins contur planul de a-şi grupa romanele. Proiectul s-a concretizat într-un număr de 12 volume. Până în 1840 a găsit şi un titlu, inspirat din Dante, pentru marele său proiect: "La Comedie Humaine".
Balzac avea capacitatea de a înţelege şi descrie atitudinile şi sentimentele altor oameni. În romanele sale, scriitorul analiza toate sferele vieţii precum sfera economică a activităţii bancare, lumea artei, a literaturii, iubirea în toate formele ei, relaţiile sociale, politica şi intrigile ei.
Scriitorul a murit în primăvara anului 1850, la doar 51 de ani.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii