Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:30 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alimentația sănătoasă începe cu micul dejun… Dar ce e bun de mâncat și ce nu este?

ro

11 Jul, 2016 08:38 3039 Marime text
Alimentația sănătoasă începe cu micul dejun, care ajută la controlul apetitului și al glicemiei, atât la adulți, cât și la copii. Cel puțin asta ne învață prof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
 
În opinia ei, "omiterea micului dejun se asociază cu creșterea ponderală. Micul dejun sănătos scade riscul de diabet zaharat tip 2". Pentru un mic dejun sănătos trebuie să alegem apă sau cafea/ceai neîndulcite, în locul sucurilor de fructe sau băuturilor îndulcite. Putem reduce riscul de diabet mâncând cel puțin trei porții de legume pe zi, inclusiv legume cu frunze verzi (spanac, salată verde, varză). De asemenea, trebuie să servim trei porții de fructe proaspete pe zi.
 
Președintele Societății Române de Diabet ne recomandă să alegem nuci, un fruct proaspăt sau iaurt fără zahăr, ca și gustare. Zilnic, o femeie este indicat să consume o porție de alcool, iar un bărbat maxim două porții. Prof. univ. dr. Maria Moța ne îndeamnă să alegem carnea albă slabă, din păsări de curte sau fructe de mare, în locul cărnii roșii sau procesate.
 

"Tot pentru reducerea riscului de diabet zaharat, alegeți untul de arahide în locul cremei de ciocolată/ gemului pe pâine. Alegeți pâinea integrală în locul pâinii albe, orezul brun în locul celui alb, paste din cereale integrale în locul celor rafinate Alegeți grăsimile nesaturate (ulei de măsline, rapiță, porumb sau floarea-soarelui) în locul grăsimilor saturate (unt, alte grăsimi animale, ulei de nucă de cocos sau palmier)", ne recomandă Moța.

 
Un mic dejun sănătos poate fi compus din: ceai/cafea neîndulcite sau apă; pâine integrală, orez sau alte produse; unt de arahide; ouă (fierte, ochiuri în apă); iaurt neîndulcit (cu nuci, semințe, fructe proaspete; fruct proaspăt (măr, pară, portocală, piersică); cereale integrale, cu conținut scăzut de zahăr; legume; lapte hipolipidic; nuci și semințe; pui/curcan la grătar; pește; brânză (porție mică); șuncă, mezeluri (porție mică).
 
Un mic dejun nesănătos conține: sucuri de fructe, piureuri de fructe; pâine albă, produse de patiserie, croissante; gem, miere, cremă de ciocolată; băuturi îndulcite; iaurt cu fructe (dulci); majoritatea cerealelor; alimente prăjite; lapte cu arome.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii