Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Annie Besant Google îi dedică astăzi un Doodle. Besant a înfiinţat Ordinul Universal al Co-Francmasoneriei

ro

01 Oct, 2015 06:25 2020 Marime text
Annie Besant (01.10.1847 - 09.20.1933) a fost o proeminentă luptătoare pentru drepturile femeilor.
A fost activist socialist, teosof, scriitor și orator.


În 1867, Annie, la varsta de 20, s-a căsătorit cu Frank Besant, un cleric, și au avut doi copii, dar punctele de vedere din ce în ce mai anti-religioase ale Anniei au dus la o separare legală în 1873.
Ea a devenit apoi un important susţinător pentru Societatea Naţională Seculară (NSS) și un prieten apropiat al lui Charles Bradlaugh.
În 1890 Besant şi Helena Blavatsky a început să devină interesată de Teosofie.
Ea a devenit un membru al Societății Teozofice și un lector proeminent pe această temă. Ca parte a muncii ei legate de teosofie, ea a călătorit în India.

În 1898 a contribuit la înfiinţarea Colegiului Hindus Central.

De asemenea, ea sa implicat în politica Indiei şi a contribuit la aderarea la Congresul Național Indian.
În 1917 a fost prima femeie preşedinte al Congresului Național Indian.
Annie Besant şi ofiţeri ai Supremului Consiliu al de Masoneriei franceze mixte (cunoscută astăzi drept Ordinul Internaţional al Co-Francmasoneriei, Le DroitHumain) a fondat pe 26 septembrie 1933 Ordinul Universal al Co-Francmasoneriei din Marea Britanie şi celelalte dependenţe britanice cu consacrarea lojei Human Duty numărul 6, din Londra, scrie adevărul.ro.
Besant (de grad 33 RSAA) a rămas şef al Ordinului până la moartea ei în 1933.
Ritul englez, prin influenţa teosofică a membrilor săi, avea să restaureze anumite practici masonice, neexistente în ritul francez, în special faptul că membrii acestuia să declare o credinţă întru Dumnezeu sau Fiinţa Supremă.

Această „derogare” primită de la Franţa este cunoscută sub numele de „Concordia Annie Besant”, iar în 1904 un nou ritual avea să fie tipărit în limba engleză, care a stabilit ferm ca această cerinţă să fie centrală în lucrul noii obedienţe.
Ritualul revizuit a fost numit „Ritual Dharma”, de asemenea, cunoscut sub numele de „Besant-Leadbeater” şi mai recent, ca „Lauderdale”.
Ritual Dharma a încercat, totodată, să restabilească aspectele ezoterice şi mistice pe care autorii societăţii Teosofice le-au simţit ca făcând parte intrinsecă din Masonerie; astfel, această obedienţă a devenit îndeosebi o organizaţie spirituală, fiind uneori numită „Francmasoneria ocultă”.

Societatea Teozofică, organizaţie formată în 1875 pentru a promova principiile spirituale şi a căuta adevărul cunoscut ca teosofie, avea să determine „des-coperiri” deosebit de revelatoare, urmare a căutărilor membrilor săi marcanţi.
În 1902, Rudolf Steiner avea să devină Secretar General al „diviziei” germano-austriece a Societăţii Teozofice. Acesta avea să menţină o viziune Occidentală, relativ independentă de nucleul constituant. După conflicte grave de ordin filosofic cu Annie Besant şi alţi membri din conducerea internaţională a Societăţii privind semnificaţia spirituală a lui Hristos şi statutul tânărului Jiddu Krishnamurti (vezi Zeitgeist), majoritatea membrilor secţiunii germane şi austriece s-au desprins în 1913 şi au format Societatea Antroposofică, existentă până astăzi, cu „sucursale” în mai multe ţări, inclusiv în Statele Unite şi Canada.










 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gh. Haleţ 01 Oct, 2015 08:38 Bravo! Aşa da...