ANSVSA încă nu a primit citaţie de la instanţă. Vine însă cu precizări în dosarul în care i se cere despăguiri
ANSVSA încă nu a primit citaţie de la instanţă. Vine însă cu precizări în dosarul în care i se cere despăguiri"ANSVSA nu are atribuții și competențe legale în monitorizarea și controlul "la raft" al apelor minerale îmbuteliate și nu a participat la prelevarea și analizarea de probe în acest caz, așa cum apare eronat în articolele din presă. ANSVSA realizează controlul oficial pentru verificarea respectării cerințelor privind igiena produselor alimentare, în conformitate cu legislație în vigoare, în unitățile de producție de apă minerală, apă de izvor și producția de alte ape îmbuteliate", precizează ANSVSA într-un comunicat.
ANSVSA va informa opinia publică despre desfășurarea evenimentelor în acest caz.
Un producător de apă îmbuteliată care a apărut, în martie, pe lista mărcilor declarate neconforme de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), anunță că va acționa în judecată statul român și va cere daune în valoare totală de un milion de euro.
"Ulterior publicării rezultatelor acestor controale (efectuate de ANPC, n.r.), Aqua Queen SRL a solicitat efectuarea unor analize complexe, iar rezultatele obținute au dovedit clar că produsele pe care le comercializează conțin valori determinate care se află în limita sau sub limita de detecție stabilită prin lege. De asemenea, a ieșit la iveală faptul că laboratorul desemnat de ANPC să efectueze analizele nu deținea acreditare, iar activitatea acestuia a fost ulterior suspendată. Aqua Queen SRL a publicat, apoi, dreptul la replică, în mai multe publicații de notorietate, prin care a informat populația că produsele sale nu pun în pericol sănătatea consumatorilor și chiar a făcut public buletinul de analiză a apei", se precizează în comunicatul citat.
Potrivit companiei, ca urmare a celor întâmplate și a prejudiciilor de imagine suferite prin apariția știrilor din mass-media, societatea Aqua Queen SRL a decis acționarea în instanță a următoarelor instituții: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest și Regiunea Sud-Muntenia, precum și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Reprezentanții Aqua Queen solicită repararea prejudiciilor (afectarea imaginii publice, pierderea clientelei și rezilierea contractelor de furnizare încheiate cu lanțurile de supermarket-uri) cauzate de comunicările transmise de ANPC, în baza seriei de controale efectuate la începutul anului.
În data de 19 martie 2016, ANPC a anunțat că inspectorii din cadrul instituției au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 50.000 de lei pentru abateri de la limitele microbiologice în cazul a cinci tipuri de apă de masă și apă de izvor îmbuteliată, comercializate în unele rețele comerciale din București.
Conform sursei citate, în perioada 4-9 martie, s-au prelevat eșantioane din sortimente de apă de masă și de izvor din rețeaua comercială a unor lanțuri de hypermarketuri și supermarketuri din București. În urma controalelor, dintre cele 17 eșantioane prelevate și analizate din punct de vedere microbiologic în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București, 5 au fost neconforme, în urma analizelor de laborator.
Pe lista mărcilor de apă declarate neconforme se află sortimentele: Winny - apă izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Aro - apă de masă necarbogazoasă îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Calipso - apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 litri, Izvorul Zânelor - apă de izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri și Aqua Queen - apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 litri.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp