Apel al Fundației Donatorilor Benevoli de Sânge pentru reformarea Sistemului național de transfuzii
Apel al Fundației Donatorilor Benevoli de Sânge pentru reformarea Sistemului național de transfuzii"În zilele noastre, centrele de transfuzie de la nivelul țării pot acoperi doar maximum 70% din cazurile ce necesită transfuzie de sânge. Cauzele sunt multiple, dar credem cu tărie că ridicarea subiectului pe agenda publică și prioritizarea problemei pentru găsirea de soluții la nivelul Guvernului poate crește procentul și salva mai multe vieți", se arată într-un comunicat.
Potrivit documentului, la aproape nouă luni de la tragedia din clubul Colectiv, în sistemul național transfuzional din România s-au schimbat prea puține lucruri, spitalele și centrele de transfuzie apelând des la comunitate pentru atragerea potențialilor donatori, "pentru că stocurile de sânge sunt mereu goale".
De asemenea, centrele de transfuzie sunt puține și slab dotate, "aflându-se sub standardele unei astfel de misiuni", iar personalul implicat este prea puțin pentru a putea face față unei astfel de sarcini.
În documentul citat, fundația îi cere ministrului Sănătății deblocarea posturilor din centrele de transfuzie, voluntarii neputând suplini munca personalului calificat; modernizarea acestor centre de transfuzie și deschiderea de noi centre acolo unde s-a dovedit că cele existente nu fac față; finanțarea corespunzătoare a unei campanii de educare și motivare a membrilor comunității cu privire la necesitatea însușirii actului donării de sânge ca act civic.
"Scopul final al acestei campanii este de implicare și fidelizare a oamenilor pentru a reveni cu regularitate la centrele de transfuzie. Datele existente arată că numărul de unități donate la mia de locuitori în România este de 21,5. Prin comparație, multe dintre țările europene au un indice de peste 60 de unități la mia de locuitori", precizează fundația.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp