Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:48 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Băsescu Pactul pentru Apărare a amânat cu un an atingerea nivelului la care s-a angajat România la intrarea în NATO

ro

08 Feb, 2015 16:40 1192 Marime text
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, astăzi, că pactul semnat de președintele Klaus Iohannis și de reprezentanții partidelor parlamentare, care prevede alocarea a 2% din PIB pentru Apărare în 2017, a amânat cu un an atingerea nivelului la care s-a angajat România la intrarea în NATO, informează Agerpres.

„Trebuie să vă faceți o prioritate din a susține ca anul acesta prin rectificarea din vară să se ajungă la alocarea a 2% din PIB pentru armată. România va avea un comandament național al NATO destinat cooperării trupelor NATO cu armata română și un comandament de divizie cu trupe desemnate care la nevoie vin de oriunde din țările membre NATO pentru a apăra securitatea României. Este inadmisibil ca la rândul tău să nu faci efortul financiar necesar, să dai semnal că și tu ești dispus la o creștere de cheltuieli mai rapidă decât s-a concluzionat în pactul de la Cotroceni cu partidele. Aici este o chestiune ridicolă, el a fost prezentat ca un mare succes, pactul pentru 2% la Apărare în 2017, vreau să știți că exista hotărâre CSAT care obliga Guvernul să planifice 2% pentru Apărare în 2016, deci marele succes al pactului este că a amânat cu un an atingerea nivelului la care România s-a angajat la intrarea în NATO”, a spus Băsescu la congresul PMP.

El a adăugat că nu învinovățește numai guvernul actual pentru lipsa banilor de la Apărare pentru că odată cu declanșarea crizei s-au redus alocările pentru armată, dar acum „avem o problemă de răspuns politic" față de aliați în raport cu eforturile lor de a securiza România și „să descurajeze orice gând năstrușnic care ar veni din Est", scrie Agerpres.

În altă ordine de idei, fostul președinte a mai arătat că până în ianuarie 2019 trebuie găsită o soluție pentru creșterea performanței economiei de stat pentru ca intrarea în zona euro să fie un succes, notează Agerpres.

„O parte a economiei noastre este competitivă, din păcate această parte competitivă reprezintă doar circa 55% cât este privatizat în economie, cealaltă parte, economia de stat este necompetitivă, iar intrarea în zona euro cu un segment foarte important al economiei necompetitiv va însemna eșec. Una din prioritățile majore trebuie să fie creșterea competitivității economiei de stat pentru ca România să aibă succes după ce intră în zona euro", a menționat fostul președinte.


Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii