Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bovinele din România, pândite de dermatoza nodulară contagioasă? Ce este această boală?

ro

11 Jul, 2016 11:12 4409 Marime text


Ca urmare a apariţiei dermatozei nodulare contagioase în Bulgaria, Serbia şi Macedonia precum şi a maximizării măsurilor de prevenire a acestei boli pe teritoriul României, proprietarii de bovine sunt rugaţi, ca în caz de modificări ale stării de sănătate a acestora, să anunţe imediat medicul veterinar de liberă practică împuternicit (medicul veterinar concesionar) din localitatea de domiciliu sau la numărul de telefon 0241/682 417  DSVSA Constanţa.
 
Ce este boala Dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor?


 
Dermatoza nodulară contagioasă (Lumpy Skin Disease) este o boală virală specifică bovinelor şi bivoliţelor, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizată prin evoluţie rapidă şi pierderi severe în efectivele infectate, mai ales la cele tinere, respectiv la animalele fără imunitate. Boala cauzează pierderi importante din cauza restricţiilor care trebuie impuse mişcării şi comerţului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea.
 
Cum poate fi introdusă boala într-un efectiv de animale sănătoase?
 
Dr. Cristina Linte spune că boala poate fi introdusă într-un teritoriu indemn prin vehicularea vectorilor din teritoriile infectate spre cele indemne de către vânt, prin introducerea vectorilor odată cu transporturile de animale, prin introducerile ilegale de animale infectate, prin personalul care a lucrat în ferme infectate şi care a avut contact cu animale bolnave, prin furaje contaminate, etc.
În mod obişnuit, virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (ţânţari, muşte care ciupesc şi căpuşe), dar poate fi transmis şi prin contactul direct cu animalele infectate prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau chiar indirect, cu apa şi furajele contaminate. Tot în mod mecanic, virusul mai poate fi transmis iatrogenic. Animalele tinere sunt afectate mai grav. Perioada de incubaţie a virusului este de 4-5 zile.
 

Cum se manifestă boala?
 
Boala se exprimă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşi noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat. Uneori, animalele afectate pot muri. Animalele afectate pot exprima şchiopături şi edeme severe ale pielii sau edeme subcutanate şi pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecții intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă atât la tauri cât şi la vaci.
Directorul executiv al DSVSA Constanța, Geronimo Brănescu spune că, în vederea evitării introducerii acestei boli în exploataţii, fermierii trebuie să evite:
-           Mişcarea neavizată a animalelor între ferme şi în special, introducerea de animale noi cu status epidemiologic necunoscut;
-           Contactul direct sau apropierea de animalele fermierilor din vecinătate;
-           Schimburile de autovehicule, maşini, echipament, furaje şi aşternut între ferme;
-           Mişcarea necontrolată a muncitorilor între ferme sau în zone ale fermei, în care nu trebuie să aibă acces;
-           Vizitatorii în ferme sau vehicule străine – oameni, animale de companie, echipamente şi vehicule;

-           Consumarea, de către animalele scoase la păsunat, a apei din râuri şi bălţi;
-           Scoaterea la păşunat a animalelor împreună cu animale din exploataţii necunoscute;
-           Târgurile de animale neavizate de autorităţile sanitare veterinare.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii