Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:27 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazinoul din Constanţa, în pragul colapsului Promisiunile de restaurare făcute de Udrea, Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, fără finalitate

ro

14 Aug, 2013 01:34 8202 Marime text
Cladirea cazinoului din Constanta este in continuare in paragina, in ciuda promisiunilor facute in ultimii ani de fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, primarul Constantei, Radu Mazare, si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, care spuneau ca vor restaura edificiul cu fonduri europene. Tencuiala de pe pereti si decoratiunile au inceput sa cada, treptele si balustradele s-au surpat, iar promenada din fata cladirii este in stare avansata de degradare. Turistii nu mai pot intra in incinta, accesul fiind blocat cu benzi galbene.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a anuntat in primavara acestui an ca s-a obtinut o finantare de 10 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru restaurarea cladirii, insa pana in prezent nu s-a intamplat nimic. Contactat telefonic de HotNews.ro, Nicusor Constantinescu spune ca "documentatia pentru proiect este in stadiul de elaborare si avizare, dupa care urmeaza licitatiile pentru alegera constructorului", tot procesul urmand sa dureze circa doi ani. Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a anuntat in primavara acestui an ca s-a obtinut o finantare de 10 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru restaurarea cladirii, insa pana in prezent nu s-a intamplat nimic. Contactat telefonic de HotNews.ro, Nicusor Constantinescu spune ca "documentatia pentru proiect este in stadiul de elaborare si avizare, dupa care urmeaza licitatiile pentru alegera constructorului", tot procesul urmand sa dureze circa doi ani.

Pe site-ul Ministerului Dezvoltarii nu se afla insa nici o informatie despre un astfel de contract de finantare, desi in luna martie Nicusor Constantinescu a anuntat ca proiectul a primit bani. 

"Cazinoul din Constanta fusese luat în administrare de doamna Elena Udrea, ca ministru al Dezvoltarii, şi a promis public ca îl va reabilita cu bani de la minsiter. Din pacate, termenul de un an dat de Consiliul Municipal Constanta a expirat fara sa înceapa macar un studiu de fezabilitate, şi atunci, cu primarul Radu Mazare, cu Primaria municipiului Constanta, am solicitat noului ministru al Dezvoltarii, domnul Dragnea, sa prinda la finantare, pe zona metropolitana 2007 - 2013, şi Cazinoul, lucru care s-a şi întâmplat. S-a aprobat ca pe lista de finantare sa intre, din lista de rezerva, Cazinoul, astfel încât cu 10 milioane de euro sa ne apucam sa-l reabilitam. Chiar astazi am primit telefon de la Ministerul Dezvoltarii şi m-au anuntat", a declarat la vremea respectiva Nicuşor Constantinescu.

Restaurarea cazinoului se discuta de 7 ani

Problema resaurarii cladirii Cazinoului din Constanta se discuta inca din 2006.

In anul 2007, Cazinoul din Constanta a fost dat in concesiune de administratia locala, pentru 49 de ani, companiei israeliene Qeenco Leisure International, operator international ce detine cazinouri de lux in intreaga lume, fiind singura firma interesata de obiectivul respectiv.

Redeventa negociata a fost de 140.000 de euro pe an, iar investitorul era obligat ca in primii 5 ani de la semnarea contractului de concesiune sa investeasca in renovare si consolidare si sa-l introduca in circuitul international al cazinourilor. Dupa ce a cheltuit 2 milioane de euro prin inceperea reabilitarii cladirii emblematice a Constantei, conform lui Radu Mazare, compania israeliana a renuntat la investitie.

In august 2011, cazinoul a fost preluat de Ministerul Dezvoltarii (condus atunci de Elena Udrea) de la Primaria Constanta pentru a fi consolidat si restaurat. In septembrie 2012, cazinoul s-a intors la Primaria Constanta, deoarece ministerul nu mai avea posibilitatea financiara de a sustine investitia.

"Necesarul la momentul preluarii cazinoului de catre MDRT era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane. Ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la inceputul acestui an", se arata intr-un comunicat al ministerului Dezvoltarii din 2012.

In luna septembrie 2012, Mazare a spus ca doreşte organizarea unei licitatii internationale pentru a vinde Cazinoul, iar dupa doua luni a anuntat ca vrea realizarea unui parteneriat public-privat cu o firma interesata de reabilitatea acestui monument şi de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. În luna februarie 2013, Mazare a anuntat ca acest monument urmeaza sa fie reabilitat cu fonduri europene.

Proiectele care ar trebui sa schimbe fata centrului orasului Constanta

Daca deocamdata nu este nimic clar in ceea ce priveste obtinerea unei finantari europene pentru restaurarea cazinoului, Primaria Constanta a primit finantare pe fonduri europene de circa 80 de milioane de lei pentru a reface tot centrul istoric al orasului. Este vorba de trei mari proiecte:

  • Restaurarea si Reamenajarea Promenadei si a spatiilor verzi din Zona Vraja Marii – Cazino – Port Tomis
Simulare cum va arata promenada de la Cazinou
Simulare cum va arata promenada de la Cazinou
Foto: Primaria Constanta
Valoare contract: 16.748.145,91 lei din care nerambursabil: 13.195.267,42
Durata implementare: 30 luni
Obiectiv: 
Reabilitarea infrastructurii publice urbane din zona istorica a Municipiului Constanta prin:
    - reparatii si refacere ziduri de sprijin, parapet metalic, balustrada 
    - amenajare alee promenada faleza, paviment 
    - modernizare alei pietonale in parc si amenajare spatii verzi 
    - mobilier urban (chioscuri, foisoare, banci, fantani si cismele, stalpi iluminat) 
Nota: Desi lucrarile au inceput in primavara, deocamdata nu sunt rezultate spectaculoase.

  • Reamenajarea  zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanta
Valoare contract: 47.806.832,29 lei din care nerambursabil: 37.628.671,49
Durata implementare: 31 luni
Obiectiv: 
Reabilitarea infrastructurii urbane din centrul istoric al municipiului Constanta prin:
    - Reabilitarea unui numar de 21 de strazi din zona Peninsulara a Municipiului Constanta; 
    - Crearea/ reabilitarea sistemului de canalizare pluviala aferent strazilor ce urmeaza a fi reabilitate; 
    - Mobilarea zonei cu mobilier urban: stalpi iluminat, indicatoare rutiere, cosuri de gunoi, scrumiere. 


  • Restaurarea si reamenajarea Pietei Ovidiu
Simulare cum va arata Piata Ovidiu
Simulare cum va arata Piata Ovidiu, Foto: Primaria Constanta
Valoare contract: 14.863.355,95 lei din care nerambursabil: 11.682.783,05
Durata implementare: 19 luni
Obiectiv: 
Reabilitarea strazilor si cailor de acces din centrul istoric: 
1. Piata Ovidiu
2. Strazile: Vasile Canarache, Marcus Aurelius si Aleea Vasile Canarache
3. Scari de acces: 
    a) din str. Marc Aureliu catre Portul Tomis 
    b) din str. Vasile Canarache catre str. Termele Romane
4. Mobilier urban: banci, stalpi de iluminat, cosuri de gunoi, scrumiere.
5. Canalizare pluviala
6. Instalatii electrice
7. Spatii verzi - taluze 


Istoria cladirii cazinoului
Cazinoul de pe faleza din Constanta a fost ridicat în 1904-1910 la initiativa regelui Carol I. Initial, planurile au fost întocmite de catre arhitectul Petre Antonescu, dar lucrarea a fost facuta dupa planurile unui arhitect de origine franceza, Daniel Renard, potrivit www.historia.ro.

sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Tepesa 15 Mar, 2014 00:15 Si unde se vede vreun rezultat???? Unde sunt banii? De ce are Turda un centru vechi asa de bine intretinut fata de al nostru? Si de curiozitate, mergeti pe strada Dacia din oras sa vedeti pe la mijlocul ei o mandrete de palat in paragina!