Ce s-a discutat azi la ședința Consiliului Suprem de Apărare a țării
Ce s-a discutat azi la ședința Consiliului Suprem de Apărare a țării
O ședință a Consiliului Suprem de Apărare a țării (CSAT) condusă de președintele României, domnul Traian Băsescu, a avut loc, joi, 27 martie a.c., de la ora 15.00, în Sala CSAT a Palatului Cotroceni.
La ședință au participat: prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naționale, domnul Mircea Dușa, ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlățean, ministrul Justiției, domnul Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Economiei, domnul Constantin Niță, ministrul Finanțelor Publice, doamna Ioana-Maria Petrescu, directorul Serviciului Român de Informații, domnul George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informații Externe, domnul Teodor-Viorel Meleșcanu, șeful Statului Major General, domnul general-locotenent ștefan Dănilă, consilierul prezidențial pentru Securitate Națională, domnul Iulian Fota, secretarul CSAT, domnul general Ion Oprișor și purtătorul de cuvânt al președintelui României, domnul Bogdan Oprea.
În cadrul ședinței CSAT au fost analizate rapoartele de activitate ale instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale în anul 2013 și au aprobate principalele obiective ale acestor instituții stabilite pentru anul 2014.
Membrii Consiliului au evaluat și situația internațională provocată de evenimentele din Ucraina din ultima perioadă, implicațiile majore în plan regional și global ale acestora, precum și rolul țării noastre în susținerea comunității românești din Ucraina.
O altă temă de pe agenda ședinței CSAT a constituit-o implicațiile în planul securității naționale ale disfuncțiilor constatate în activitatea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie 'Cantacuzino'.
Consiliul Suprem de Apărare a țării a apreciat că, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie 'Cantacuzino', din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producție, dar și a implicării improprii a Ministerului Sănătății, s-au înregistrat, în ultima perioadă, deficiențe care pot genera vulnerabilități la adresa stării de sănătate a populației și că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficiențe și pentru prevenirea repetării acestora. Președintele României, domnul Traian Băsescu, a decis ca raportul prezentat în ședința CSAT să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Membrii CSAT au aprobat și măsurile privind dezvoltarea Sistemului național de securitate cibernetică menite, printre altele, să prevină și să contracareze activitățile de natură să afecteze securitatea cibernetică a României.
În finalul ședinței CSAT, a fost analizat și aprobat Raportul Consiliului Suprem de Apărare a țării privind activitatea desfășurată în anul 2013 și s-a decis trimiterea acestuia, așa cum prevede legislația în vigoare, către Parlamentul României.
Pe timpul ședinței s-au mai abordat și alte subiecte de interes pentru securitatea națională.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp