Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:09 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine nu ar vrea o locuință deosebită? Vă prezentăm zece case uimitoare adunate de prin toată lumea

ro

01 Aug, 2016 08:10 3686 Marime text
Confortul unei locuinţe este foarte important pentru fiecare dintre noi, însă dacă ai un cont uriaş în banca, acest confort devine ceva mai mult, devine un vis transformat în realitate de cei mai talentaţi arhitecţi. Oamenii cu astfel de conturi au visat la case înconjurate de ocean, la case ultramoderne sau case exotice şi peste noapte au devenit locuinţe extravagante, originale, catalogate drept opere de artă care au intrat în istorie. Iată câteva dintre cele mai neobişnuite locuinţe din lume, remarcabile prin unicitatea lor arhitecturală:

CASA KLEIN BOTTLE
Arhitecţi: McBride Charles Ryan Arhitects
Locaţie: Melbourne, Australia
Doi arhitecţi australieni au realizat o casă bazată pe un concept matematic: sticlă Klein, descrisă că fiind un obiect cu o suprafaţă non-orientabilă, fără un interior şi un exterior identificabil. Chiar şi aşa sună ciudat şi imposibil, darămite să transformi acest concept într-o casă locuibilă. Însă imposibilul a fost transformat în posibil prin construirea unei case cu un acoperiş de metal negru care se îndoaie, schimbându-şi formă şi devenind parte din pereţi. În interior ai senzaţia că trăieşti atât în casă cât şi în afară ei în acelaşi timp.
 
 
CASA ORHIDEE
Arhitect: Sarah Featherstone
Locaţie: Cotswold, Marea Britanie
Sarah Featherstone a dus conceptul de eco-friendly foarte departe şi a construit o casă frumoasă în ciudăţenia şi nonconformismul ei. Vândută cu aproape 15 milioane de dolari, casă va fi finalizată în 2011 şi este insiprata de orhideele care cresc în zona. Această are un living care pluteşte deasupra apei şi se doreşte să producă mai multă energie decât consumă printr-un sistem de pompe în pământ şi de încălzire geotermală.
 

CASA HOLMAN

 
Arhitecţi: Durbach Block Architects
Locaţie: Sydney, Australia
Ai crede că a cumpără o bucată de stanca pe malul marii este o investiţie proastă, însă proprietarii unei astfel de stânci pe malul Marii Tasmaniei nu s-au lăsat pe tânjeală şi cu suma potrivită au convins o mâna de arhitecţi să facă imposibilul. Casă a devenit punct de referinţă, fiind încastrată pur şi simplu în stanca şi oferind un peisaj care îţi leşină simţurile. Proprietarii spun că în timpul unei furtuni valurile par că vor lua cu ele structura casei. Se pare că o dată cu luxul locuinţei au parte şi de adrenalină.




CACTUSUL URBAN

Arhitecţi: UCX Architects / Ben Huygen şi Jasper Jaegers
Locaţie: Rotterdam, Olanda
Într-o lume ce a devenit în majoritate urbană, natură a devenit din ce în ce mai râvnit. De aceea, constructorii de apartamente apelează la cei mai talentaţi arhitecţi pentru a specula fiecare bucată din natură. Asta s-a întâmplat la complexul Urban Cactus, unde 98 de apartamente aşezate pe 19 etaje beneficiază de o grădina personală, un peisaj uimitor şi o terasă cu un spaţiu deschis deasupra, neingramadit de cel de la etajul superior.

 
CASA DE STICLĂ
Arhitect: Philip Johnson
Locaţie: New Canaan, Connecticut, SUA
Terminată în 1949, servind drept locuinţa arhitectului, această casă de sticlă este şi acum o minune arhitectonică, devenind un obiectiv turistic intrat în patrimoniu în 1997 şi deschis vizitatorilor. Casă e în întregime din sticlă, oferind o la fel de completă senzaţie că eşti în natură, şi că toate activităţile tale se desfăşoară sub cerul liber.
 

CASA BALON
Arhitect: Antti Lovag
Locaţie: Tourettes-sur-Loup, Franţa
Are deja 35 de ani, însă această casă încă se mai construieşte şi a devenit chiar parte din parimoniul cultural al Franţei. Casă a fost construită la cererea designerului Pierre Cardin, şi este un amestec de elemente futuriste cu amănunte organice, cu mobilă încastrată în pereţi şi ferestre ovale şi convexe. Designul doreşte să prindă cât mai mult din peisajul Coastei de Azur, iar pentru un designer excentric o fereastră simplă nu era de ajuns.
 
 
CASA TALIESIN
Arhitect: Frank Lloyd Wright
Locaţie: Scottsdale, Arizona, SUA
Construită că locuinţa pentru architect, clădirea are un design aproape poetic, subtilitatea ei încadrându-se în peisajul deşertic al zonei. Pereţii sunt din ciment, dar un ciment special ce amestecă bolovanii din zona, în nuanţe de roşu, galben şi gri. Acoperişul pare pânză unui pictor şi chiar este, arhitectul folosind în unele locuri pânză impermeabilă care permite luminarea casei cu nuanţe difuze.


CASA SCOICĂ
Arhitecţi: Arquitectura Organică
Locaţie: New Mexico, Mexic
De parcă ar fi fost găsită undeva la 20.000 de leghe sub mare, această casă uimitoare serveşte drept locuinţa unui cuplu. Şi când afli asta, ajungi să te întrebi cât de fericiţi vor fi copiii acestui cuplu într-o casă desprinsă din basme, plină în interior de curbe, colaje vizuale, plante şi alei de piatră ce transformă totul într-o nebunie arhitecturală.

 
CASA ROTITOARE
Arhitect: Patrick Marsilli
Locaţie: Franţa
Poreclită Solaleya, această casă este construită 90% din lemn, într-o formă rotundă cu ferestre uriaşe care permit soarelui să pătrundă în fiecare colţişor. Casă are un sistem de rotaţie la 360 de grade care urmăreşte soarele. Casele Solaleya au devenit case de serie şi pot fi construite oriunde în lume.


CASA PĂMÂNT
Arhitecţi: Vetsch Architektur
Locaţie: Dietikon, Elveţia
Ideea acestui proiect este descrisă chiar de arhitecţi: "Am vrut să construim o casă în care să locuieşti nu pe pământ, nu în pământ ci cu pământul." Deşi pare casă modernă a unui hobbit, casă este mobilată avangardist, respectă peisajul, iar acoperişul este format de straturi de pământ şi gazon, cu zonele de zi îndreptate spre sud şi cele de noapte spre nord, în timp ce băile primesc lumina prin tavan. Izolarea se face cu iarbă reciclată, iar pe acoperiş poţi plantă orice doreşti.
 
În care dintre aceste case ţi-ar plăcea să locuieşti?
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii