Constanta.ro Decăderea imperiului Mazăre. Istoricul penal al tripletei de aur care controlează Constanța
Constanta.ro: Decăderea imperiului Mazăre. Istoricul penal al tripletei de aur care controlează Constanța
07 Jul, 2014 09:35
ZIUA de Constanta
5743
Marime text
În 1991, Radu Mazăre era implicat într-un grav accident rutier, în care a fost el însuși rănit grav, suferind o fractură de femur. A fost condamnat la un an de arest la locul de muncă, pedeapsa venindu-i mânușă, în acele vremuri actualul primar fiind redactorul șef al unui săptămânal constănțean. Cinci ani mai târziu, Radu Mazăre era condamnat penal pentru calomnie. Judecătorii le-au imputat tânărului redactor șef dar și colegului său Constantin Cumpănă că au dus o campanie calomnioasă împotriva firmei Vinalex SRL, companie ce se ocupa la acea vreme cu ridicarea de mașini din Constanța. Paradoxal, 18 ani mai târziu, Radu Mazăre vinde același serviciu unor apropiați motivând că așa a vrut mușchiul său și arătând că a uitat complet de greșelile trecutului și e mai mult decât pregătit să le repete. Să vedem deci, un scurt istoric, punct cu punct, al faptelor penale în care au fost implicați Radu Mazăre și prietenii săi în ultimii 14 ani.
05.08.2000 – La nici trei luni de la alegerea sa în funcția de primar al Constanței, Radu Mazăre a comis prima faptă cunoscută cu urmări grave din punct de vedere juridic dar mai ales uman. Sâmbătă 5 August 2000, primarul împreună cu fratele său Mihai se întreceau cu două șalupe pe brațul Sulina, în dreptul localității Mila 23. Radu Mazăre pilota ambarcațiunea “Știuca” înmariculată în Belize în timp ce Mihai Mazăre manevra barca de agrement cu motor “Selva” ce aparținea chiar primarului. În zona de canal denumită Eracle, cele două ambarcațiuni s-au ciocnit, iar Manuela Stănculescu (aflată în barca lui Mihai) s-a dezechilibrat și a cazut fiind rănită de elicea șalupei “Știuca” (codusă de Radu). Tânăra a fost transportată în stare gravă la Spitalul județean Tulcea iar apoi, cu elicopterul, la Spitalul de Urgență din București. Accidentul a fost investigat în prima fază de o echipă de polițiști de la transporturi și de Căpitănia Tulcea.
07.10.2004 – Directorul general al Zonei Libere Constanța-Sud Agigea și Basarabi, Marin Seceleanu și-a dat demisia din funcție dar și din Partidul Social-Democrat acuzând presiuni din partea primarului Radu Ștefan Mazăre. Cu această ocazie Seceleanu declara: “Știam că nu mă vor lăsa în pace, dar nu credeam că voi fi supus unor asemenea presiuni”.
20.12.2005 – Procurorii Parchetului Național Anticorupție i-au adus la cunoștină primarului Radu Mazăre acuzațiile din Dosarul Retrocedărilor.
06.01.2006 – Primarul Radu Mazăre a dat prima sa declarație în dosarul în care procurorii anticorupție îl acuză de abuz în serviciu în legătură cu retrocedarea unor terenuri (Dosarul Retrocedărilor). După audieri, Radu Mazăre a susținut în fața jurnaliștilor că retrocedările de terenuri din Constanța au fost “mai legale” decât cele din București, deoarece, față de Băsescu, el a organizat o licitație pentru alegerea evaluatorilor de terenuri și nu a folosit evaluatori interni. La audierile de la PNA a fost prezent și Nicușor Constantinescu, inculpat și el în acest dosar.
07.01.2006 – Un grup de parlamentari, în frunte cu deputatul liberal de Cluj, Horea Uioreanu au organizat o comisei pentru anchetarea “abuzurilor” reclamate de Dinu Patriciu și primarul Radu Mazăre. Cei doi acuză modul în care sunt cercetați de procurorii anticorupție. La comisia parlamentară de anchetă urmau să fie audiați Daniel Morar (șeful parchetului anticorupție) și ministrul justiției Monica Macovei, dar cei doi au refuzat. Cu această ocazie președintele Traian Băsescu a atras atenția că se fac presiuni asupra justiției, iar modul în care funcționează comisia “încalcă principiile statului de drept, nerespectând independența justiției”.
12.09.2006 – Radu Mazăre a prezentat într-o conferință de presă, o înregistrare audio în care se discută despre o afacere ilegală și în care cei doi interlocutori ar fi seful IJP Constanța, comisarul șef Victor Popescu, și un fost lucrător de la Poliția de Frontieră, Florin Răican. Înregistrarea cu pricina ar fi fost făcută în 19 noiembrie 1998, atunci când actualul șef al Poliției județului Constanța era căpitan la Poliția Economică Mangalia. Discuția prezentată de Radu Mazăre făcea referire se pare la p posibilă contrabandă cu țigări dar care n-a mai avut loc. Episodul prezentării acestei înregistrări (realizată în urmă cu 8 ani) în conferință de presă face parte din “războiului” declanșat de Poliția Constanța și IGP împotriva “grupului Mazăre” de la Constanța.
27.10.2006 Președintele CJC, Nicușor Constantinescu, adoarme la volan, așteptând ca semaforul să se facă verde, aflându-se într-o vizibilă stare de ebrietate. Mai mulți polițiști au fost trimiși la fața locului, fără însă ca aceștia să ia măsurile prevăzute de lege. Ziarul Gandul nota: ”La vederea imaginilor date de posturile de televiziune, seful Politiei si-a iesit din fire. Cunoscut adversar al gruparii Mazare, comisarul-sef Victor Popescu a ratat ocazia sa ii faca dosar penal lui Nicusor Constantinescu pentru conducere in stare de ebrietate. Celor sase agenti de politie li se reproseaza pasivitatea in a intreprinde masurile legale in astfel de cazuri: chemarea Salvarii, a unui echipaj de descarcerare si testarea pe loc a alcoolemiei conducatorului auto. Orice masura ar fi luata dupa producerea acestui incident este inutila, iar dovezile care s-ar strange sunt irelevante in justitie. Intr-o declaratie de presa, Nicusor Constantinescu a motivat, previzibil, ca i s-a facut rau la semafor. Culmea responsabilitatii, presedintele CJC a pus acest incident pe seama esecurilor echipei de handbal HCM Constanta, al carei lider de club este, dar si pe seama activitatii foarte intense desfasurate in ultima saptamana la Consiliul Judetean.”
29.03.2007 – Radu Mazăre primește cu bucurie vestea că i-a fost închis unul dintre dosarele în care este cercetat pentru corupție. În această cauză Mazăre era cercetat în urma unei sesizări din partea IGP către DNA în care se menționa existența unei grupări infracționale conduse de liderul PSD din Constanța. Conform cercetărilor ce-au stat la baza sesizării făcute de Inspectoratul General al Poliției “în perioada 2000-2004, în jurul primarului Mazăre s-a constituit un grup de interese ai cărui membri, abuzând de funcții au controlat și manipulat procesul decizional, în scopul obținerii de privilegii și avantaje financiare importante”.
28.02.2008 – Cercetările în Dosarul Retrocedărilor din Constanța au fost finalizate. Procurorii au constatat că “în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005” Radu Mazăre și apropiații săi au primit terenuri “la prețuri de 10 ori mai mici decât cele reale”. Sunt date ca exemple terenul în suprafață de 27.000 mp pe care s-a construit parcul de distracții Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre actionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre) sau terenul în suprafață de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama și fratele). Procurorii DNA au estimat că, cei 37 de funcționari, printre care și primarul Radu Mazăre au produs un prejudiciu de peste 114 milioane de euro. Dosarul a fost înaintat spre judecare Curții de Apel București. Totodată procurorii DNA au instituit sechestru pe averea lui Radu Mazăre.
04.08.2009 – Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în conformitate cu dispozițiile legale cu privire la starea de incompatibilitate a primarului Mazăre. În urma verificărilor efectuate de ANI a reieșit că, în data de 4 noiembrie 1998, Radu Mazăre a fost numit administrator la SC Nisipuri SA, funcție din care s-a retras în data de 6 noiembrie 2003. În anul fiscal 2003, Nisipuri SA a avut venituri aproape 340.000 de lei și un profit brut 132.000 de lei – situația descrisă fiind una de incompatibilitate.
26.11.2009 – Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în conformitate cu dispozițiile legale, cu privire la modul în care Radu Mazăre a acordat 5 contracte de publicitate din banii Primăriei Constanța unor firme apropiate.
29.06.2010 – Radu Mazăre a câștigat procesul cu Agenția Națională Anticorupție (Dosarul 1120/36/2009). Sentința Curtii de Apel Galați nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile: “S-au soluționat ambele dosare (n.r. – cauza a fost anterior disjunsă în două dosare separate), admițându-se cererile formulate de către Radu Mazăre. În soluționare se arată că s-a dispus anularea actului emis de către autoritatea respectivă, care trebuie să plătească 5.000 de lei daune morale și 2.380 de lei cheltuieli de judecată.
05 Iulie 2012 – S-a aflat că omul de afaceri Elan Schwartzenberg (în acte Emilian Schwartzenberg) a părăsit România într-o direcție necunoscută. Dispariția lui Elan a fost pusă de presă pe seama implicării afaceristului în “Dosarul Marta” de evaziune fiscal și spălare de bani.
11 Iulie 2012 – Pe numele soților Nemeș a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă. Cei doi fiind cercetați într-un dosar de evaziune ficsală alături de Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF), Codruț Marta (fostul șef de cabinet al directorului ANAF Blejnar),Viorel Comăniță (fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor), Dan Secăreanu (fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă din cadrul Poliției Constanța) și mai mulți administratori de firme.
03 Octombrie 2013 – Nicușor Constantinescu atacă mediatic Direcția Națională Anticorupție afirmând că această instituție face dosare politice: “Sută la sută este un dosar al Poliţiei Politice DNA, Traian Băsescu, aşa cum s-a întâmplat în toate dosarele politice pe care le-a făcut inclusiv mie , inclusiv primarului Mazăre acest DNA politic, acelaşi lucru îl face şi în cazul colegului meu de partid Dragnea Liviu”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
14 Octombrie 2013 – DNA realizează 35 de perchesiții adrese din București. Monica Hoffman, o femeie de afaceri din anturajul lui Elan Schwartzenberg a fost dusă la sediul DNA pentru audieri. Cu această ocazie, Direcția Națională Anticoruptie anunța că Sorin Ionuț Barbu (un apropiat al primarului Radu Mazăre), partener de afaceri și asociat cu Elan Schwartzenberg, Mircea Mirel Amariței – avocat în cadrul Realitatea Media și Maricel Păcuraru – om de afaceri, asociat cu Cozmin Gușă, sunt urmăriți penal de procurorii DNA pentru “acțiuni infracționale” în cadrul procedurii de insolvență a SC Realitatea Media: “Din probele administrate până în prezent, s-a stabilit că cei trei învinuiți, în cadrul procedurii insolvenței SC Realitatea Media, au derulat acțiuni infracționale, inclusiv prin ante-datarea contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea”.
07 Noiembrie 2013 – Radu Mazăre se plânge public că Victor Ponta și Ramona Mănescu amână nejustificat problema Portului Constanța: “Ăla dinainte, care era ministru, moldoveanul ăla, când s-a pus nu vroia să adune tot? Și doamna ministru care a învățat cum e cu turismul și vapoarele. Dacă o întrebam cu 3 zile înainte nu știa nimic, ce-i cu acțiunile, ce-i cu APC-ul. Brusc, a considerat că avem prea mult. Am discutat cu Ponta, or să vină alagerile, dacă trec aici, o să vedem, dacă s-a ținut de cuvânt, o să vedem ce votează lumea. Așa e în politică dacă spui că treci portul și nu mai treci, înseamnă că ai mințit” a sustinut Radu Mazăre.
15 Ianuarie 2014 – În jurul prânzului, Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța este ridicat de procurorii anticoruptie din fața sediului CJ și dus la audieri la DNA Constanța, pe numele său existând mandat de aducere. S-a speculat faptul că, procurorii au încercat să-l ridice încă de la primele ore ale dimineții de la domiciliu, însă Constantinescu a reușit să se ascundă fiind găsit direct a sediul Consiliului Județean. DNA anunță că a început urmărirea penală față de Nicușor Constantinescu pentru 6 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave. Câteva ore mai târziu Constantinescu părăsea sediul DNA Constanța afirmând că procurorii anticorupție nu fac o anchetă normală ci “poliție politică”.
20 Ianuarie 2014 – S-a aflat că omul de afaceri Elan Schwartzenberg se află în Israel acesta fiind fotografiat în Cimitirul Eroilor din Ierusalim. Conform speculațiilor, acolo urma să ajungă și președintele României dar vizitarea acestui obiectiv fusese anulată pe ultima sută, Elan ratând la mustață întâlnirea cu Traian Băsescu.
23 Ianuarie 2014 – Marian Turbatu, administratorului SC Romwind SRL, denunţătorul din dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu, a primit după ani buni de aşteptare, certificatele de urbanism solicitate Consiliului Județean. În mod legal Consiliul Județean trebuia să emită aceste certificate fără să fie necesară o plângere penală însă Nicușor Constantinescu a refuzat semnarea lor din motive subiective (chestiune ilegală).
30 Ianuarie 2014 – Procurorii Anticorupţie au solicitat Israelului prin comisie rogatorie să-l citeze pe Elan Schwartzenberg. Autoritățile au anunțat că afaceristul Elan Scwhartzenberg va fi dat în urmărire internaţională dacă nu se prezintă la audieri la DNA București în dosarul de evaziune fiscală în care mai sunt cercetați soții Radu și Diana Nemeș și Codruț Marta (fostul șef de cabinet al directorului general al ANAF, Sorin Blejnar).
5 Februarie 2014 – Primarul Radu Mazăre a fost chemat miercuri de procurori la DNA Constanța pentru a fi audiat în 3 noi dosare privind retrocedări de terenuri, în care primarul este urmărit penal. Radu Mazare a declarat la ieșirea din DNA Constanța (unde a stat aproximativ 15 minute) că i s-a adus la cunoștință că este urmărit penal pentru abuz în serviciu în trei noi dosare legate de retrocedări de terenuri. Alături de Radu Mazare în aceste dosare mai sunt urmăriti penal Ion Marica și Ramona-Danoela Dospinescu, care la momentul săvârșirii faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Constanța și membri în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001. De asemenea, Radu Constantin, avocat în Baroul Constanța este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și abuz în serviciu contra intereselor publice. La momentul săvârșirii faptelor, Radu Constantin era funcționar în cadrul Primăriei Constanța și membru în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001.
18 Martie 2014 – Soţii Diana şi Radu Nemeş (parte a grupul Scwhartzenberg – Marta) au fost arestați de FBI în Statele Unite ale Americii, urmând să fie aduși în România.
19 Martie 2014 – Încă de la primele ore ale dimineții procurorii au inițiat percheziții la sediul Consiliului Județean Constanța, la Regia de Drumuri și Poduri Constanța și la domiciliul lui Nicușor Constantinescu din strada Mihai Eminescu. Câteva ore mai târziu președintele CJ a fost transportat la București și reținut pentru 24 de ore. La DNA București a ajuns și șeful Regiei de Drumuri, Adrian Gâmbuțeanu și acesta fiind reținut pentru 24 de ore.
20 Martie 2014 – Tribunalul București a respins solicitarea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța fiind eliberat sub control judiciar. Decizia instanței s-a datorat stării precare de sănătate a inculpatului, Constantinescu fiind diagnosticat anterior reținerii cu cancer de prostată într-o fază destul de avansată. Totuși, colegul său de dosar Adrian Gâmbuțeanu a primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.
24 Martie 2014 – Radu Mazăre a anunțat că este cercetat penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție București într-un nou dosar penal cu privire la investițiile privind construirea cartierului de locuințe sociale “Henri Coandă”. Cu această ocazie Radu Mazăre a avut mai multe apariții în presă declarând urmatoarele: “Din Febraurie 2005 sunt fugărit. Au ridicat acte cu camioanele. Trăiesc cu această presiune. În România se vorbește la ureche cum nu s-a vorbit niciodată în țara noastră. Pe vremea lui Ceaușescu nu aveau mijloace atât de sofisticate. Sistemul care ne controlează e diabolic.”
28 Martie 2014 – Magistrații Curții de Apel București au respins cererea DNA de arestare a președintelui CJ Constanța, Nicușor Daniel Constantinescu. Mai mult, aceeași magistrați au acceptat cererea de eliberare formulată de avocații lui Adrian Gâmbuțeanu – directorul RJDP Constanța, co-inculpat în același dosar cu Constainescu.
8 Aprilie 2014 – Nicușor Constantinescu a plecat să se opereze de cancer la prostată în Statele Unite ale Americii. Informația a fost confirmată de vice-președintele Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir (un fel de locțitor al președintelui Consiliului Județean).
8 Aprilie 2014 – Procurorii DNA au inițiat perchezitii încă de la primele ore la Primăria Municipiului Constanța și acasă la edilul Radu Ștefan Mazăre, în total fiind percheziționate 12 locații din Constanța, București și Dâmbovița. De la Primărie au fost ridicate 300 de pagini de documente în legatură cu proiectul campusului social “Henri Coandă”. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei (procedura fiind una standard). În jurul orelor 15, Radu Mazăre a fost ridicat de pe terasa restaurantului Isoletta din parcul Herăstrău unde se afla împreună cu fratele său Mihai. După câteva ore de audieri DNA a decis reținerea primarului pentru 24 de ore sub acuzația de luare de mită. Alături de Mazare a mai fost reținut și omul de afaceri Avraham Morgenstern (alias AVI), tot pentru 24 de ore. În acest dosar mai este cercetat și fratele primarului, deputatul Alexandru Mazăre.
9 Aprilie 2014 – Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, spre seară, să-i elibereze din arest pe cei doi (Radu Mazăre și Avraham Morgenstern) sub control judiciar.
11 Aprilie 2014 – Radu Mazăre a mers la Poliţia Constanţa, pentru a i se prezenta condițiile de eliberare sub control judiciar.
12 Aprilie 2014 – Nicușor Constantinescu a fost operat la spitalul american Johns Hopkins.
17 Aprilie 2014 – Senatorul PSD Alexandru Mazăre (fratele primarului Constanței) este audiat de dimineață la sediul DNA. El a fost citat în același dosar de luare de mită în care este implicat și fratele său, Radu Mazăre.
17 Aprilie 2014 – Realizatorul postului B1 TV, Robert Turcescu, anunța difuzarea unei anchete jurnalistice privind Dosarul Retrocedarilor în care Radu Mazăre este anchetat de mai bine de 6 ani.
18 Aprilie 2014 – Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca Radu Mazăre să fie cerctat în liberate la fel și afaceristul israelian Avraham Morgenstern.
19 Aprilie 2014 – Surse de presă susțin că procurorii anticorupţie au intrat în posesia unui autodenunţ din partea lui Cristi Borcea, dat din penitenciar, cu privire la modul în care a devenit proprietarul a peste 153 de hectare de teren pe faleza Constanţei sau în Mamaia. Decizia de împroprietărire a fost dată în 2004, în mandatul lui Radu Mazăre la Primăria Constanța. Fostul preşedinte al Clubului Dinamo are de executat şase ani şi patru luni de închisoare în “Dosarul Transferurilor” din fotbal, dar este judecat și în dosarul privind retrocedarea moştenirii familiei Movilă (Dosarul Retrocedarilor), alături de primarul Constanţei şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, la Curtea de Apel București. Informația a fost publicată de ziarul on-line Sursa Zilei.
22 Aprilie 2014 – Procurorii DNA realizează alte trei noi percheziţii în municipiul Constanța în dosarul de luare de mită în care este cercetat Radu Mazare. Printre cei percheziţionaţi s-ar fi numărat actualul arhitect şef al Constanţei, Luiza Elena Popa, al cărei ultim loc de muncă a fost firma Kalinia, condusă de fostul arhitect şef al Constanţei, Ionuţ Toma. Percheziții au avut loc și la domiciliul omului de afaceri Sorin Strutinsky dar şi la firmele de contabilitate care-i gestionează acestuia afacerile. Despre Strutinsky se speculează că este plecat din țară (probabil în Cipru).
22 Aprilie 2014 – Postul B1 TV începe difuzarea în serial a anchetei jurnalistice privind retrocedările facute la Constanța sub mandatul primarului Mazăre. Timp de 3 seri la rând postul de televiziune alocă largi spații de emisie dedicate “Dosarului Retrocedărilor” de la Constanța.
24 Aprilie 2014 – Radu Mazăre a trimis prin poștă locuitorilor municipiului Constanța o Epistolă prin care le cerea acestora să semneze pentru “descentralizarea Portului Constanța”.
25 Aprilie 2014 – Primarul Radu Mazăre a declarat că omul de afaceri Cristian Borcea nu avea ce să “toarne” la DNA în “Dosarul Retrocedărilor” de pe litoral, caz instrumentat de procurorii anticorupție de la Constanța.
28 Aprilie 2014 – DNA sesizează Inspecția Judiciară în cazul judecătoarei Rodica Cosma, de la ÎCCJ, care a judecat arestarea lui Radu Mazăre. Direcția Națională Anticorupție a sesizat Inspecția Judiciară pentru efectuare de verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către Rodica Cosma, judecător de drepturi și libertăți la Înalta Curte de Casație și Justiție, cea care a respins propunerea de arestare preventivă în cazul primarului Constanței, Radu Mazăre.
29 Aprilie 2014 – Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca expertiza din dosarul primarului Constanţei, Radu Mazăre privind atribuirea nelegală a unor terenuri să fie finalizată până la data de 27 Mai. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au luat în discuţie dosarul în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi alte 36 de persoane – foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici – sunt acuzaţi de atribuirea nelegală a unor terenuri prin care s-ar fi creat un prejudiciu de 114 milioane euro.
29 Aprilie 2014 – Radu Mazăre dezminte din nou zvonul potrivit căruia Cristi Borcea l-a “turnat” la DNA: “E o zvonistică securistă. Unu: nu are ce denunţ să facă pentru că nu a făcut nimic ilegal şi nici nu s-a ocupat de nimic, el a dat mandat. Doi: Borcea este bărbat. Chiar dacă este supus la presiuni, chiar dacă este într-un tratament mai dificil, prin care trece orice om fiind acolo unde este, Borcea este bărbat, nu are de ce să cedeze” a declarat Radu Mazăre.
30 Aprilie 2014 – Primarul Radu Mazăre a anunţat că premierul Victor Ponta împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Transporturilor Dan Şova vor efectua o vizită la Constanţa urmând ca primul ministru să plece apoi în Delta Dunării: “Vine premierul mâine la ora 10,00, se duce la podul de la Agigea, apoi în portul Constanţa, probabil că merg şi eu, apoi în cartierul Henri Coandă unde o să-i arăt etapa a doua pe care vrem să o facem. După aia mergem la pasarela din Mamaia să vadă lucrările” a explicat Radu Mazăre înainte de a intra în sediul Poliţiei Constanța pentru a da raportul săptămânal, conform decizie magistraților.
01 Mai 20114 – Aflat în campanie electorală, premierul Victor Ponta a fost alături de primarul Constanţei Radu Mazăre în cartierul social “Henri Coandă”. Prim-ministrul le-a spus oamenilor adunaţi că merită să îi scandeze numele lui Mazăre deoarece întotdeauna s-a gândit la ei. Ponta şi-a încheiat discursul cu sloganul magistral din 2012: “Mazăre la primărie, Băsescu la puşcărie”. Prietenii primarului s-au simțit foarte bine observând că Victor Ponta susține administrația Mazăre și-l trimite pe Băsescu “la pușcărie” – președintele fiind identificat de foarte mulți apropiați ai baronului de Constanța ca principalul susținător al acțiunilor justiției împotriva cuplului Mazăre-Constantinescu.
06 Mai 2014 – Ieșit din sediul Poliției, primarul Radu Mazăre a declarat că prigoana la care este supus se datorează campaniei electorale: “Dacă președintele Băsescu face fățiș campanie electorală pentru madam Udrea și pentru partidulețul ei, e clar și de unde și care este motivul acestei prigoane”. Cu alte cuvinte Radu Mazăre acuză și el, ca și Nicușor Constantinescu, un dosar politic.
07 Mai 2014 – Diana Nemeș a fost extradată din SUA, urmând ca soțul acesteia să fie adus în România pe data de 15 Mai 2014.
09 Mai 2014 – Într-o declarație de presă, Radu Mazăre a susținut că președintele Traian Băsescu se opune transferului către municipalitate a încă 13% din Portu Constanța deoarece afaceriștii din Port sunt sponsorii politici ai președintelui: “Eu v-am spus de la bun început că Băsescu îşi apără milionarii din port. Frica lui Băsescu este că milionarii în euro, miliardarii din port o să piardă privilegiile şi banii pe care i-au adunat timp de 20 de ani şi cu care l-au şi susţinut în campanie”, a menţionat Radu Mazăre.
10 Mai 2014 – Invitat la postul Antena 3, primarul Radu Mazăre a prezentat o Ordonanță de Guvern despre care a susținut că scoate în evidență faptul că Traian Băsescu împreună cu Radu Berceanu au protejat milionarii din Portul Constanța: “În anul 2010 […] președintele Traian Băsescu a dat o Ordonanță, pe vremea când domul Berceanu era ministru, de modificare a unei Ordonanțe mai vechi din ’99 privind administrarea porturilor și căilor navigabile. Adică vine în 2010 și spune așa… Refaceți contractele dar aveți grijă cum le refaceți, stat roman, în așa fel încât milionarii din port să nu plătească mai mult decât sumele pe care le plăteau în ’96, în ’97 în 2000, atunci când au privatizat”.
12 Mai 2014 – Primăria Constanța a început să distribuie liste pe care să se semneze toți locuitorii municipiului precum că sunt de acord ca un procent de 13% din Administrația Portului Constanța să treacă de la Ministerul Transporturilor în administrarea Consiliului Local Municipal Constanța. În acest proces politic au fost angrenați angajații primăriei, președinții de asociații de proprietari și asociațiile de pensionari din oraș. Presa locală și centrală a prezentat pe larg evenimentele.
15 Mai 2014 – Ministrul Transporturilor Dan Șova era așteptat la Constanța pentru a vizita împreună cu Radu Mazăre mai mulți agenți economici din Port, dar ministrul n-a mai ajuns la întâlnire. Vizita a fost anulată deoarece Șova a flat se pare că operatorii, dar și sindicaliștii se pregătiseră să-l primească cu ample proteste. Totul era deja pregătit de Organizația Patronală “Operatorul Portuar” care reprezintă 85% din comunitatea portuară. Cu această ocazie afaceristul Gabriel Comănescu a susținut o conferință de presă în care a explicat că Portul este condus de tripleta de aur Strutinsky-Constantinescu-Mazăre, menționând totodată faptul că Sorin Strutinsky este plecat în Cipru de 2 luni de zile.
15 Mai 2014 – Radu Nemeș este adus din America direct în arestul Poliției capitalei.
16 Mai 2014 – Unul dintre sindicatele din Port a fost la o întâlnire cu Radu Mazăre. Acest sindicat nu avea însă mandat să reprezinte și celelalte sindicate portuare la discuții. După eveniment Mircea Burlacu șeful Federatiei Naționale a Sindicatelor Portuare a avut mai multe intervenții publice în care a explicat că ministrul transporturilor Dan Sova le-a comunicat sindicaliștilor că “aceasta este voința politică pentru că în Constanta, PSD-ul are 70% în sondaje”. Mai multe surse din domeniu maritim au susținut că și până în prezent APC-ul a fost “apropiat” administrației Mazăre fiind enumerați Lucian Băluț (profesor universitar – apropiat de edilul Mazăre), Valeriu Ionescu, Decebal Șerban (care susține că “nu este omul lu’ Mazăre), Alexandru Iurov (finul lui Radu Mazăre), George Vișan, Emil Banias (fratele lui Mircea Manias).
19 Mai 2014 – Încă de dimineață, în incinta Portului Constanța au fost organizate proteste ale lucrătorilor portuari care nu vor ca Primăria să primească încă 13% din Administrația Porturilor Maritime. La protest au participat aproximativ 300 de angajați.
20 Mai 2014 – Angajații din Port continuă protestele în fața sediului Administraţiei Porturilor Maritime, solicitând ca Ministerul Transporturilor să rămână acţionar majoritar în port.
21 Mai 2014 – Aproximativ 400 de lucrători portuari au protestat încă de dimineaţă faţă de premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Dan Şova, care “vor să pună portul în braţele lui Radu Mazăre”.
27 Mai 2014 – Dosarul retrocedărilor amânat pentru a opta oară. Instanța a dispus ca următorul termen să se judece pe data de 1 Iulie 2014.
29 Mai 2014 – Aproximativ 1000 de lucrători portuari au organizat un protest în fața Primăriei Constanța solicitând “desfințarea Republicii Mazăre”. Nimeni nu a ieșit la discuții cu protestatarii.
04 Iunie 2014 – Din surse judiciare s-a aflat că se fac percheziții informatice în computerele ridicate de la Primăria Constanța și din casa primarului Radu Mazăre, tehnică “săltată” la perchezițiile din 8 Aprilie 2014.
16 Iunie 2014 – Presa locală a prelucrat zvonul potrivit căruia Florianina-Doroteia Petcu (Ianina Mazăre), prima și ultima soție oficială a primarului Radu Mazăre (cea care i-a oferit unicul fiu edilului-şef al Constanţei) va părăsi oraşul de la malul Mării pentru a se muta în Bucureşti. Zvonul este întărit și de faptul că, Ianina și-a închis în urmă cu o lună de zile magazinul de vestimentanție de pe Bul. Lăpușneanu din Constanța.
16 Iunie 2014 – Curtea de Apel București a amânat, luni, pentru 19 Iunie, judecarea contestației depuse de procurorii DNA împotriva deciziei Tribunalului București, care revocase măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de spreședintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, informează Mediafax. În altă ordine de idei, Nicușor Constantinescu refuză să revină în țară invocând prin avocatul său chestiuni de ordin medical.
17 Iunie 2014 – Nicușor Constantinescu a dat un comunicat de presă prin intermediul avocatului său în care susține că Direcția Națională Anticorupție solicită arestarea sa preventivă deoarece consideră că se sustrage urmăririi penale (în ciuda faptului că Nicușor Constantinescu se află internat într-un spital din SUA). Decizia DNA a fost impusă deoarece Nicușor Constantinescu n-a revenit la timp în țară pentru a fi supus ceretării organelor judiciare.
17 Iunie 2014 – Primarul Constanței Radu Mazăre anunță printr-o conferință de presă că dacă la licitația pentru construirea șoselei de coastă nu se prezintă nimeni, proiectul este în pericol: “O să refacem caietul de sarcini pentru cartierul Henri Coandă și refacem licitația și la șoseaua de coastă. Am repornit licitația. La șoseaua de coastă dacă nu se prezintă nici a doua oară o firmă vom pierde exercițiul financiar. Parcă e blestemată șoseaua aceasta”, a spus Radu Mazăre.
20 Iunie 2014 – Conform directorului adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, fostul șef de cabinet al șefului ANAF Sorin Blejnar, numitul Codruț Marta a fost identificat și colaborează cu autoritățile. Prima victimă, confor datelor făcute publice de Moraru (a colaborării lui Marta cu autoritățile) ar fi fost chiar afaceristul Dan Adamescu.
23 Iunie 2014 – Tribunalul București a aprobat arestarea lui Nicușor Constantinescu deoarece acesta a încălcat condițiile controlului judiciar, mai exact nu s-a prezentat la domiciliu în termenul stabilit de instanță. La postul Romania TV (RTV) sunt prezentate imagini cu Nicușor Constantinescu care se plânge de faptul că starea sa de sănătate nu-i permite să revină în România la cererea instanței. Filmarea în cauză fisese trimisă în țară chiar de Nicușor Constantinescu. În acest context Radu Mazăre a simțit nevoia să iasă public cu următoarele clarificări: “El s-a prezentat de fiecare dată. E un banal dosar cu niște pomi plantați. Nu se întâmplă nimic dacă se mai așteaptă 2 luni de zile. Nici nu cred că-l aduce vreo companie aviatică. Scrie negru pe alb că transportarea lui și întreruperea tratamentului hormonal îi poate pune viața în pericol.”
24 Iunie 2014 – În ciuda faptului că primarul Radu Mazăre susține că Nicușor Constantinescu este netransportabil, medicii americani susțin că președintele Consiliului Județean Constanța nu se mai află internat în spitalul Johns Hopkins, Baltimore, Maryland, SUA. Știrea a fost lansată de postul public de televizune. Tribunalul Bucureşti a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 30 de zile, potrivit unor surse din Poliţie, Nicușor Constantinescu fiind dat în urmărire națională.
26 Iunie 2014 – Radu Mazăre este chemat la Direcția Națională Anticorupție din Constanța. Vizita primarului la DNA este în legătură cu extinderea cercetărilor pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora. Cu această ocazie a fost chemat la DNA pentru audieri și Radu Babuș (fostul director al RAEDPP Constanţa), în prezent deputat în Parlamentul României. În acest nou dosar mai este anchetată și Sorina-Gina Hortolomei-Moscu datorită implicării acesteia în administrarea societăților SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani.
Sursa: constanta.ro
05.08.2000 – La nici trei luni de la alegerea sa în funcția de primar al Constanței, Radu Mazăre a comis prima faptă cunoscută cu urmări grave din punct de vedere juridic dar mai ales uman. Sâmbătă 5 August 2000, primarul împreună cu fratele său Mihai se întreceau cu două șalupe pe brațul Sulina, în dreptul localității Mila 23. Radu Mazăre pilota ambarcațiunea “Știuca” înmariculată în Belize în timp ce Mihai Mazăre manevra barca de agrement cu motor “Selva” ce aparținea chiar primarului. În zona de canal denumită Eracle, cele două ambarcațiuni s-au ciocnit, iar Manuela Stănculescu (aflată în barca lui Mihai) s-a dezechilibrat și a cazut fiind rănită de elicea șalupei “Știuca” (codusă de Radu). Tânăra a fost transportată în stare gravă la Spitalul județean Tulcea iar apoi, cu elicopterul, la Spitalul de Urgență din București. Accidentul a fost investigat în prima fază de o echipă de polițiști de la transporturi și de Căpitănia Tulcea.
07.10.2004 – Directorul general al Zonei Libere Constanța-Sud Agigea și Basarabi, Marin Seceleanu și-a dat demisia din funcție dar și din Partidul Social-Democrat acuzând presiuni din partea primarului Radu Ștefan Mazăre. Cu această ocazie Seceleanu declara: “Știam că nu mă vor lăsa în pace, dar nu credeam că voi fi supus unor asemenea presiuni”.
20.12.2005 – Procurorii Parchetului Național Anticorupție i-au adus la cunoștină primarului Radu Mazăre acuzațiile din Dosarul Retrocedărilor.
06.01.2006 – Primarul Radu Mazăre a dat prima sa declarație în dosarul în care procurorii anticorupție îl acuză de abuz în serviciu în legătură cu retrocedarea unor terenuri (Dosarul Retrocedărilor). După audieri, Radu Mazăre a susținut în fața jurnaliștilor că retrocedările de terenuri din Constanța au fost “mai legale” decât cele din București, deoarece, față de Băsescu, el a organizat o licitație pentru alegerea evaluatorilor de terenuri și nu a folosit evaluatori interni. La audierile de la PNA a fost prezent și Nicușor Constantinescu, inculpat și el în acest dosar.
07.01.2006 – Un grup de parlamentari, în frunte cu deputatul liberal de Cluj, Horea Uioreanu au organizat o comisei pentru anchetarea “abuzurilor” reclamate de Dinu Patriciu și primarul Radu Mazăre. Cei doi acuză modul în care sunt cercetați de procurorii anticorupție. La comisia parlamentară de anchetă urmau să fie audiați Daniel Morar (șeful parchetului anticorupție) și ministrul justiției Monica Macovei, dar cei doi au refuzat. Cu această ocazie președintele Traian Băsescu a atras atenția că se fac presiuni asupra justiției, iar modul în care funcționează comisia “încalcă principiile statului de drept, nerespectând independența justiției”.
12.09.2006 – Radu Mazăre a prezentat într-o conferință de presă, o înregistrare audio în care se discută despre o afacere ilegală și în care cei doi interlocutori ar fi seful IJP Constanța, comisarul șef Victor Popescu, și un fost lucrător de la Poliția de Frontieră, Florin Răican. Înregistrarea cu pricina ar fi fost făcută în 19 noiembrie 1998, atunci când actualul șef al Poliției județului Constanța era căpitan la Poliția Economică Mangalia. Discuția prezentată de Radu Mazăre făcea referire se pare la p posibilă contrabandă cu țigări dar care n-a mai avut loc. Episodul prezentării acestei înregistrări (realizată în urmă cu 8 ani) în conferință de presă face parte din “războiului” declanșat de Poliția Constanța și IGP împotriva “grupului Mazăre” de la Constanța.
27.10.2006 Președintele CJC, Nicușor Constantinescu, adoarme la volan, așteptând ca semaforul să se facă verde, aflându-se într-o vizibilă stare de ebrietate. Mai mulți polițiști au fost trimiși la fața locului, fără însă ca aceștia să ia măsurile prevăzute de lege. Ziarul Gandul nota: ”La vederea imaginilor date de posturile de televiziune, seful Politiei si-a iesit din fire. Cunoscut adversar al gruparii Mazare, comisarul-sef Victor Popescu a ratat ocazia sa ii faca dosar penal lui Nicusor Constantinescu pentru conducere in stare de ebrietate. Celor sase agenti de politie li se reproseaza pasivitatea in a intreprinde masurile legale in astfel de cazuri: chemarea Salvarii, a unui echipaj de descarcerare si testarea pe loc a alcoolemiei conducatorului auto. Orice masura ar fi luata dupa producerea acestui incident este inutila, iar dovezile care s-ar strange sunt irelevante in justitie. Intr-o declaratie de presa, Nicusor Constantinescu a motivat, previzibil, ca i s-a facut rau la semafor. Culmea responsabilitatii, presedintele CJC a pus acest incident pe seama esecurilor echipei de handbal HCM Constanta, al carei lider de club este, dar si pe seama activitatii foarte intense desfasurate in ultima saptamana la Consiliul Judetean.”
29.03.2007 – Radu Mazăre primește cu bucurie vestea că i-a fost închis unul dintre dosarele în care este cercetat pentru corupție. În această cauză Mazăre era cercetat în urma unei sesizări din partea IGP către DNA în care se menționa existența unei grupări infracționale conduse de liderul PSD din Constanța. Conform cercetărilor ce-au stat la baza sesizării făcute de Inspectoratul General al Poliției “în perioada 2000-2004, în jurul primarului Mazăre s-a constituit un grup de interese ai cărui membri, abuzând de funcții au controlat și manipulat procesul decizional, în scopul obținerii de privilegii și avantaje financiare importante”.
28.02.2008 – Cercetările în Dosarul Retrocedărilor din Constanța au fost finalizate. Procurorii au constatat că “în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005” Radu Mazăre și apropiații săi au primit terenuri “la prețuri de 10 ori mai mici decât cele reale”. Sunt date ca exemple terenul în suprafață de 27.000 mp pe care s-a construit parcul de distracții Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre actionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre) sau terenul în suprafață de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama și fratele). Procurorii DNA au estimat că, cei 37 de funcționari, printre care și primarul Radu Mazăre au produs un prejudiciu de peste 114 milioane de euro. Dosarul a fost înaintat spre judecare Curții de Apel București. Totodată procurorii DNA au instituit sechestru pe averea lui Radu Mazăre.
04.08.2009 – Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în conformitate cu dispozițiile legale cu privire la starea de incompatibilitate a primarului Mazăre. În urma verificărilor efectuate de ANI a reieșit că, în data de 4 noiembrie 1998, Radu Mazăre a fost numit administrator la SC Nisipuri SA, funcție din care s-a retras în data de 6 noiembrie 2003. În anul fiscal 2003, Nisipuri SA a avut venituri aproape 340.000 de lei și un profit brut 132.000 de lei – situația descrisă fiind una de incompatibilitate.
26.11.2009 – Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în conformitate cu dispozițiile legale, cu privire la modul în care Radu Mazăre a acordat 5 contracte de publicitate din banii Primăriei Constanța unor firme apropiate.
29.06.2010 – Radu Mazăre a câștigat procesul cu Agenția Națională Anticorupție (Dosarul 1120/36/2009). Sentința Curtii de Apel Galați nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile: “S-au soluționat ambele dosare (n.r. – cauza a fost anterior disjunsă în două dosare separate), admițându-se cererile formulate de către Radu Mazăre. În soluționare se arată că s-a dispus anularea actului emis de către autoritatea respectivă, care trebuie să plătească 5.000 de lei daune morale și 2.380 de lei cheltuieli de judecată.
05 Iulie 2012 – S-a aflat că omul de afaceri Elan Schwartzenberg (în acte Emilian Schwartzenberg) a părăsit România într-o direcție necunoscută. Dispariția lui Elan a fost pusă de presă pe seama implicării afaceristului în “Dosarul Marta” de evaziune fiscal și spălare de bani.
11 Iulie 2012 – Pe numele soților Nemeș a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă. Cei doi fiind cercetați într-un dosar de evaziune ficsală alături de Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF), Codruț Marta (fostul șef de cabinet al directorului ANAF Blejnar),Viorel Comăniță (fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor), Dan Secăreanu (fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă din cadrul Poliției Constanța) și mai mulți administratori de firme.
03 Octombrie 2013 – Nicușor Constantinescu atacă mediatic Direcția Națională Anticorupție afirmând că această instituție face dosare politice: “Sută la sută este un dosar al Poliţiei Politice DNA, Traian Băsescu, aşa cum s-a întâmplat în toate dosarele politice pe care le-a făcut inclusiv mie , inclusiv primarului Mazăre acest DNA politic, acelaşi lucru îl face şi în cazul colegului meu de partid Dragnea Liviu”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
14 Octombrie 2013 – DNA realizează 35 de perchesiții adrese din București. Monica Hoffman, o femeie de afaceri din anturajul lui Elan Schwartzenberg a fost dusă la sediul DNA pentru audieri. Cu această ocazie, Direcția Națională Anticoruptie anunța că Sorin Ionuț Barbu (un apropiat al primarului Radu Mazăre), partener de afaceri și asociat cu Elan Schwartzenberg, Mircea Mirel Amariței – avocat în cadrul Realitatea Media și Maricel Păcuraru – om de afaceri, asociat cu Cozmin Gușă, sunt urmăriți penal de procurorii DNA pentru “acțiuni infracționale” în cadrul procedurii de insolvență a SC Realitatea Media: “Din probele administrate până în prezent, s-a stabilit că cei trei învinuiți, în cadrul procedurii insolvenței SC Realitatea Media, au derulat acțiuni infracționale, inclusiv prin ante-datarea contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea”.
07 Noiembrie 2013 – Radu Mazăre se plânge public că Victor Ponta și Ramona Mănescu amână nejustificat problema Portului Constanța: “Ăla dinainte, care era ministru, moldoveanul ăla, când s-a pus nu vroia să adune tot? Și doamna ministru care a învățat cum e cu turismul și vapoarele. Dacă o întrebam cu 3 zile înainte nu știa nimic, ce-i cu acțiunile, ce-i cu APC-ul. Brusc, a considerat că avem prea mult. Am discutat cu Ponta, or să vină alagerile, dacă trec aici, o să vedem, dacă s-a ținut de cuvânt, o să vedem ce votează lumea. Așa e în politică dacă spui că treci portul și nu mai treci, înseamnă că ai mințit” a sustinut Radu Mazăre.
15 Ianuarie 2014 – În jurul prânzului, Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța este ridicat de procurorii anticoruptie din fața sediului CJ și dus la audieri la DNA Constanța, pe numele său existând mandat de aducere. S-a speculat faptul că, procurorii au încercat să-l ridice încă de la primele ore ale dimineții de la domiciliu, însă Constantinescu a reușit să se ascundă fiind găsit direct a sediul Consiliului Județean. DNA anunță că a început urmărirea penală față de Nicușor Constantinescu pentru 6 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave. Câteva ore mai târziu Constantinescu părăsea sediul DNA Constanța afirmând că procurorii anticorupție nu fac o anchetă normală ci “poliție politică”.
20 Ianuarie 2014 – S-a aflat că omul de afaceri Elan Schwartzenberg se află în Israel acesta fiind fotografiat în Cimitirul Eroilor din Ierusalim. Conform speculațiilor, acolo urma să ajungă și președintele României dar vizitarea acestui obiectiv fusese anulată pe ultima sută, Elan ratând la mustață întâlnirea cu Traian Băsescu.
23 Ianuarie 2014 – Marian Turbatu, administratorului SC Romwind SRL, denunţătorul din dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu, a primit după ani buni de aşteptare, certificatele de urbanism solicitate Consiliului Județean. În mod legal Consiliul Județean trebuia să emită aceste certificate fără să fie necesară o plângere penală însă Nicușor Constantinescu a refuzat semnarea lor din motive subiective (chestiune ilegală).
30 Ianuarie 2014 – Procurorii Anticorupţie au solicitat Israelului prin comisie rogatorie să-l citeze pe Elan Schwartzenberg. Autoritățile au anunțat că afaceristul Elan Scwhartzenberg va fi dat în urmărire internaţională dacă nu se prezintă la audieri la DNA București în dosarul de evaziune fiscală în care mai sunt cercetați soții Radu și Diana Nemeș și Codruț Marta (fostul șef de cabinet al directorului general al ANAF, Sorin Blejnar).
5 Februarie 2014 – Primarul Radu Mazăre a fost chemat miercuri de procurori la DNA Constanța pentru a fi audiat în 3 noi dosare privind retrocedări de terenuri, în care primarul este urmărit penal. Radu Mazare a declarat la ieșirea din DNA Constanța (unde a stat aproximativ 15 minute) că i s-a adus la cunoștință că este urmărit penal pentru abuz în serviciu în trei noi dosare legate de retrocedări de terenuri. Alături de Radu Mazare în aceste dosare mai sunt urmăriti penal Ion Marica și Ramona-Danoela Dospinescu, care la momentul săvârșirii faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Constanța și membri în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001. De asemenea, Radu Constantin, avocat în Baroul Constanța este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și abuz în serviciu contra intereselor publice. La momentul săvârșirii faptelor, Radu Constantin era funcționar în cadrul Primăriei Constanța și membru în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001.
18 Martie 2014 – Soţii Diana şi Radu Nemeş (parte a grupul Scwhartzenberg – Marta) au fost arestați de FBI în Statele Unite ale Americii, urmând să fie aduși în România.
19 Martie 2014 – Încă de la primele ore ale dimineții procurorii au inițiat percheziții la sediul Consiliului Județean Constanța, la Regia de Drumuri și Poduri Constanța și la domiciliul lui Nicușor Constantinescu din strada Mihai Eminescu. Câteva ore mai târziu președintele CJ a fost transportat la București și reținut pentru 24 de ore. La DNA București a ajuns și șeful Regiei de Drumuri, Adrian Gâmbuțeanu și acesta fiind reținut pentru 24 de ore.
20 Martie 2014 – Tribunalul București a respins solicitarea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța fiind eliberat sub control judiciar. Decizia instanței s-a datorat stării precare de sănătate a inculpatului, Constantinescu fiind diagnosticat anterior reținerii cu cancer de prostată într-o fază destul de avansată. Totuși, colegul său de dosar Adrian Gâmbuțeanu a primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.
24 Martie 2014 – Radu Mazăre a anunțat că este cercetat penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție București într-un nou dosar penal cu privire la investițiile privind construirea cartierului de locuințe sociale “Henri Coandă”. Cu această ocazie Radu Mazăre a avut mai multe apariții în presă declarând urmatoarele: “Din Febraurie 2005 sunt fugărit. Au ridicat acte cu camioanele. Trăiesc cu această presiune. În România se vorbește la ureche cum nu s-a vorbit niciodată în țara noastră. Pe vremea lui Ceaușescu nu aveau mijloace atât de sofisticate. Sistemul care ne controlează e diabolic.”
28 Martie 2014 – Magistrații Curții de Apel București au respins cererea DNA de arestare a președintelui CJ Constanța, Nicușor Daniel Constantinescu. Mai mult, aceeași magistrați au acceptat cererea de eliberare formulată de avocații lui Adrian Gâmbuțeanu – directorul RJDP Constanța, co-inculpat în același dosar cu Constainescu.
8 Aprilie 2014 – Nicușor Constantinescu a plecat să se opereze de cancer la prostată în Statele Unite ale Americii. Informația a fost confirmată de vice-președintele Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir (un fel de locțitor al președintelui Consiliului Județean).
8 Aprilie 2014 – Procurorii DNA au inițiat perchezitii încă de la primele ore la Primăria Municipiului Constanța și acasă la edilul Radu Ștefan Mazăre, în total fiind percheziționate 12 locații din Constanța, București și Dâmbovița. De la Primărie au fost ridicate 300 de pagini de documente în legatură cu proiectul campusului social “Henri Coandă”. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei (procedura fiind una standard). În jurul orelor 15, Radu Mazăre a fost ridicat de pe terasa restaurantului Isoletta din parcul Herăstrău unde se afla împreună cu fratele său Mihai. După câteva ore de audieri DNA a decis reținerea primarului pentru 24 de ore sub acuzația de luare de mită. Alături de Mazare a mai fost reținut și omul de afaceri Avraham Morgenstern (alias AVI), tot pentru 24 de ore. În acest dosar mai este cercetat și fratele primarului, deputatul Alexandru Mazăre.
9 Aprilie 2014 – Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, spre seară, să-i elibereze din arest pe cei doi (Radu Mazăre și Avraham Morgenstern) sub control judiciar.
11 Aprilie 2014 – Radu Mazăre a mers la Poliţia Constanţa, pentru a i se prezenta condițiile de eliberare sub control judiciar.
12 Aprilie 2014 – Nicușor Constantinescu a fost operat la spitalul american Johns Hopkins.
17 Aprilie 2014 – Senatorul PSD Alexandru Mazăre (fratele primarului Constanței) este audiat de dimineață la sediul DNA. El a fost citat în același dosar de luare de mită în care este implicat și fratele său, Radu Mazăre.
17 Aprilie 2014 – Realizatorul postului B1 TV, Robert Turcescu, anunța difuzarea unei anchete jurnalistice privind Dosarul Retrocedarilor în care Radu Mazăre este anchetat de mai bine de 6 ani.
18 Aprilie 2014 – Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca Radu Mazăre să fie cerctat în liberate la fel și afaceristul israelian Avraham Morgenstern.
19 Aprilie 2014 – Surse de presă susțin că procurorii anticorupţie au intrat în posesia unui autodenunţ din partea lui Cristi Borcea, dat din penitenciar, cu privire la modul în care a devenit proprietarul a peste 153 de hectare de teren pe faleza Constanţei sau în Mamaia. Decizia de împroprietărire a fost dată în 2004, în mandatul lui Radu Mazăre la Primăria Constanța. Fostul preşedinte al Clubului Dinamo are de executat şase ani şi patru luni de închisoare în “Dosarul Transferurilor” din fotbal, dar este judecat și în dosarul privind retrocedarea moştenirii familiei Movilă (Dosarul Retrocedarilor), alături de primarul Constanţei şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, la Curtea de Apel București. Informația a fost publicată de ziarul on-line Sursa Zilei.
22 Aprilie 2014 – Procurorii DNA realizează alte trei noi percheziţii în municipiul Constanța în dosarul de luare de mită în care este cercetat Radu Mazare. Printre cei percheziţionaţi s-ar fi numărat actualul arhitect şef al Constanţei, Luiza Elena Popa, al cărei ultim loc de muncă a fost firma Kalinia, condusă de fostul arhitect şef al Constanţei, Ionuţ Toma. Percheziții au avut loc și la domiciliul omului de afaceri Sorin Strutinsky dar şi la firmele de contabilitate care-i gestionează acestuia afacerile. Despre Strutinsky se speculează că este plecat din țară (probabil în Cipru).
22 Aprilie 2014 – Postul B1 TV începe difuzarea în serial a anchetei jurnalistice privind retrocedările facute la Constanța sub mandatul primarului Mazăre. Timp de 3 seri la rând postul de televiziune alocă largi spații de emisie dedicate “Dosarului Retrocedărilor” de la Constanța.
24 Aprilie 2014 – Radu Mazăre a trimis prin poștă locuitorilor municipiului Constanța o Epistolă prin care le cerea acestora să semneze pentru “descentralizarea Portului Constanța”.
25 Aprilie 2014 – Primarul Radu Mazăre a declarat că omul de afaceri Cristian Borcea nu avea ce să “toarne” la DNA în “Dosarul Retrocedărilor” de pe litoral, caz instrumentat de procurorii anticorupție de la Constanța.
28 Aprilie 2014 – DNA sesizează Inspecția Judiciară în cazul judecătoarei Rodica Cosma, de la ÎCCJ, care a judecat arestarea lui Radu Mazăre. Direcția Națională Anticorupție a sesizat Inspecția Judiciară pentru efectuare de verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către Rodica Cosma, judecător de drepturi și libertăți la Înalta Curte de Casație și Justiție, cea care a respins propunerea de arestare preventivă în cazul primarului Constanței, Radu Mazăre.
29 Aprilie 2014 – Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca expertiza din dosarul primarului Constanţei, Radu Mazăre privind atribuirea nelegală a unor terenuri să fie finalizată până la data de 27 Mai. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au luat în discuţie dosarul în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi alte 36 de persoane – foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici – sunt acuzaţi de atribuirea nelegală a unor terenuri prin care s-ar fi creat un prejudiciu de 114 milioane euro.
29 Aprilie 2014 – Radu Mazăre dezminte din nou zvonul potrivit căruia Cristi Borcea l-a “turnat” la DNA: “E o zvonistică securistă. Unu: nu are ce denunţ să facă pentru că nu a făcut nimic ilegal şi nici nu s-a ocupat de nimic, el a dat mandat. Doi: Borcea este bărbat. Chiar dacă este supus la presiuni, chiar dacă este într-un tratament mai dificil, prin care trece orice om fiind acolo unde este, Borcea este bărbat, nu are de ce să cedeze” a declarat Radu Mazăre.
30 Aprilie 2014 – Primarul Radu Mazăre a anunţat că premierul Victor Ponta împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Transporturilor Dan Şova vor efectua o vizită la Constanţa urmând ca primul ministru să plece apoi în Delta Dunării: “Vine premierul mâine la ora 10,00, se duce la podul de la Agigea, apoi în portul Constanţa, probabil că merg şi eu, apoi în cartierul Henri Coandă unde o să-i arăt etapa a doua pe care vrem să o facem. După aia mergem la pasarela din Mamaia să vadă lucrările” a explicat Radu Mazăre înainte de a intra în sediul Poliţiei Constanța pentru a da raportul săptămânal, conform decizie magistraților.
01 Mai 20114 – Aflat în campanie electorală, premierul Victor Ponta a fost alături de primarul Constanţei Radu Mazăre în cartierul social “Henri Coandă”. Prim-ministrul le-a spus oamenilor adunaţi că merită să îi scandeze numele lui Mazăre deoarece întotdeauna s-a gândit la ei. Ponta şi-a încheiat discursul cu sloganul magistral din 2012: “Mazăre la primărie, Băsescu la puşcărie”. Prietenii primarului s-au simțit foarte bine observând că Victor Ponta susține administrația Mazăre și-l trimite pe Băsescu “la pușcărie” – președintele fiind identificat de foarte mulți apropiați ai baronului de Constanța ca principalul susținător al acțiunilor justiției împotriva cuplului Mazăre-Constantinescu.
06 Mai 2014 – Ieșit din sediul Poliției, primarul Radu Mazăre a declarat că prigoana la care este supus se datorează campaniei electorale: “Dacă președintele Băsescu face fățiș campanie electorală pentru madam Udrea și pentru partidulețul ei, e clar și de unde și care este motivul acestei prigoane”. Cu alte cuvinte Radu Mazăre acuză și el, ca și Nicușor Constantinescu, un dosar politic.
07 Mai 2014 – Diana Nemeș a fost extradată din SUA, urmând ca soțul acesteia să fie adus în România pe data de 15 Mai 2014.
09 Mai 2014 – Într-o declarație de presă, Radu Mazăre a susținut că președintele Traian Băsescu se opune transferului către municipalitate a încă 13% din Portu Constanța deoarece afaceriștii din Port sunt sponsorii politici ai președintelui: “Eu v-am spus de la bun început că Băsescu îşi apără milionarii din port. Frica lui Băsescu este că milionarii în euro, miliardarii din port o să piardă privilegiile şi banii pe care i-au adunat timp de 20 de ani şi cu care l-au şi susţinut în campanie”, a menţionat Radu Mazăre.
10 Mai 2014 – Invitat la postul Antena 3, primarul Radu Mazăre a prezentat o Ordonanță de Guvern despre care a susținut că scoate în evidență faptul că Traian Băsescu împreună cu Radu Berceanu au protejat milionarii din Portul Constanța: “În anul 2010 […] președintele Traian Băsescu a dat o Ordonanță, pe vremea când domul Berceanu era ministru, de modificare a unei Ordonanțe mai vechi din ’99 privind administrarea porturilor și căilor navigabile. Adică vine în 2010 și spune așa… Refaceți contractele dar aveți grijă cum le refaceți, stat roman, în așa fel încât milionarii din port să nu plătească mai mult decât sumele pe care le plăteau în ’96, în ’97 în 2000, atunci când au privatizat”.
12 Mai 2014 – Primăria Constanța a început să distribuie liste pe care să se semneze toți locuitorii municipiului precum că sunt de acord ca un procent de 13% din Administrația Portului Constanța să treacă de la Ministerul Transporturilor în administrarea Consiliului Local Municipal Constanța. În acest proces politic au fost angrenați angajații primăriei, președinții de asociații de proprietari și asociațiile de pensionari din oraș. Presa locală și centrală a prezentat pe larg evenimentele.
15 Mai 2014 – Ministrul Transporturilor Dan Șova era așteptat la Constanța pentru a vizita împreună cu Radu Mazăre mai mulți agenți economici din Port, dar ministrul n-a mai ajuns la întâlnire. Vizita a fost anulată deoarece Șova a flat se pare că operatorii, dar și sindicaliștii se pregătiseră să-l primească cu ample proteste. Totul era deja pregătit de Organizația Patronală “Operatorul Portuar” care reprezintă 85% din comunitatea portuară. Cu această ocazie afaceristul Gabriel Comănescu a susținut o conferință de presă în care a explicat că Portul este condus de tripleta de aur Strutinsky-Constantinescu-Mazăre, menționând totodată faptul că Sorin Strutinsky este plecat în Cipru de 2 luni de zile.
15 Mai 2014 – Radu Nemeș este adus din America direct în arestul Poliției capitalei.
16 Mai 2014 – Unul dintre sindicatele din Port a fost la o întâlnire cu Radu Mazăre. Acest sindicat nu avea însă mandat să reprezinte și celelalte sindicate portuare la discuții. După eveniment Mircea Burlacu șeful Federatiei Naționale a Sindicatelor Portuare a avut mai multe intervenții publice în care a explicat că ministrul transporturilor Dan Sova le-a comunicat sindicaliștilor că “aceasta este voința politică pentru că în Constanta, PSD-ul are 70% în sondaje”. Mai multe surse din domeniu maritim au susținut că și până în prezent APC-ul a fost “apropiat” administrației Mazăre fiind enumerați Lucian Băluț (profesor universitar – apropiat de edilul Mazăre), Valeriu Ionescu, Decebal Șerban (care susține că “nu este omul lu’ Mazăre), Alexandru Iurov (finul lui Radu Mazăre), George Vișan, Emil Banias (fratele lui Mircea Manias).
19 Mai 2014 – Încă de dimineață, în incinta Portului Constanța au fost organizate proteste ale lucrătorilor portuari care nu vor ca Primăria să primească încă 13% din Administrația Porturilor Maritime. La protest au participat aproximativ 300 de angajați.
20 Mai 2014 – Angajații din Port continuă protestele în fața sediului Administraţiei Porturilor Maritime, solicitând ca Ministerul Transporturilor să rămână acţionar majoritar în port.
21 Mai 2014 – Aproximativ 400 de lucrători portuari au protestat încă de dimineaţă faţă de premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Dan Şova, care “vor să pună portul în braţele lui Radu Mazăre”.
27 Mai 2014 – Dosarul retrocedărilor amânat pentru a opta oară. Instanța a dispus ca următorul termen să se judece pe data de 1 Iulie 2014.
29 Mai 2014 – Aproximativ 1000 de lucrători portuari au organizat un protest în fața Primăriei Constanța solicitând “desfințarea Republicii Mazăre”. Nimeni nu a ieșit la discuții cu protestatarii.
04 Iunie 2014 – Din surse judiciare s-a aflat că se fac percheziții informatice în computerele ridicate de la Primăria Constanța și din casa primarului Radu Mazăre, tehnică “săltată” la perchezițiile din 8 Aprilie 2014.
16 Iunie 2014 – Presa locală a prelucrat zvonul potrivit căruia Florianina-Doroteia Petcu (Ianina Mazăre), prima și ultima soție oficială a primarului Radu Mazăre (cea care i-a oferit unicul fiu edilului-şef al Constanţei) va părăsi oraşul de la malul Mării pentru a se muta în Bucureşti. Zvonul este întărit și de faptul că, Ianina și-a închis în urmă cu o lună de zile magazinul de vestimentanție de pe Bul. Lăpușneanu din Constanța.
16 Iunie 2014 – Curtea de Apel București a amânat, luni, pentru 19 Iunie, judecarea contestației depuse de procurorii DNA împotriva deciziei Tribunalului București, care revocase măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de spreședintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, informează Mediafax. În altă ordine de idei, Nicușor Constantinescu refuză să revină în țară invocând prin avocatul său chestiuni de ordin medical.
17 Iunie 2014 – Nicușor Constantinescu a dat un comunicat de presă prin intermediul avocatului său în care susține că Direcția Națională Anticorupție solicită arestarea sa preventivă deoarece consideră că se sustrage urmăririi penale (în ciuda faptului că Nicușor Constantinescu se află internat într-un spital din SUA). Decizia DNA a fost impusă deoarece Nicușor Constantinescu n-a revenit la timp în țară pentru a fi supus ceretării organelor judiciare.
17 Iunie 2014 – Primarul Constanței Radu Mazăre anunță printr-o conferință de presă că dacă la licitația pentru construirea șoselei de coastă nu se prezintă nimeni, proiectul este în pericol: “O să refacem caietul de sarcini pentru cartierul Henri Coandă și refacem licitația și la șoseaua de coastă. Am repornit licitația. La șoseaua de coastă dacă nu se prezintă nici a doua oară o firmă vom pierde exercițiul financiar. Parcă e blestemată șoseaua aceasta”, a spus Radu Mazăre.
20 Iunie 2014 – Conform directorului adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, fostul șef de cabinet al șefului ANAF Sorin Blejnar, numitul Codruț Marta a fost identificat și colaborează cu autoritățile. Prima victimă, confor datelor făcute publice de Moraru (a colaborării lui Marta cu autoritățile) ar fi fost chiar afaceristul Dan Adamescu.
23 Iunie 2014 – Tribunalul București a aprobat arestarea lui Nicușor Constantinescu deoarece acesta a încălcat condițiile controlului judiciar, mai exact nu s-a prezentat la domiciliu în termenul stabilit de instanță. La postul Romania TV (RTV) sunt prezentate imagini cu Nicușor Constantinescu care se plânge de faptul că starea sa de sănătate nu-i permite să revină în România la cererea instanței. Filmarea în cauză fisese trimisă în țară chiar de Nicușor Constantinescu. În acest context Radu Mazăre a simțit nevoia să iasă public cu următoarele clarificări: “El s-a prezentat de fiecare dată. E un banal dosar cu niște pomi plantați. Nu se întâmplă nimic dacă se mai așteaptă 2 luni de zile. Nici nu cred că-l aduce vreo companie aviatică. Scrie negru pe alb că transportarea lui și întreruperea tratamentului hormonal îi poate pune viața în pericol.”
24 Iunie 2014 – În ciuda faptului că primarul Radu Mazăre susține că Nicușor Constantinescu este netransportabil, medicii americani susțin că președintele Consiliului Județean Constanța nu se mai află internat în spitalul Johns Hopkins, Baltimore, Maryland, SUA. Știrea a fost lansată de postul public de televizune. Tribunalul Bucureşti a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 30 de zile, potrivit unor surse din Poliţie, Nicușor Constantinescu fiind dat în urmărire națională.
26 Iunie 2014 – Radu Mazăre este chemat la Direcția Națională Anticorupție din Constanța. Vizita primarului la DNA este în legătură cu extinderea cercetărilor pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora. Cu această ocazie a fost chemat la DNA pentru audieri și Radu Babuș (fostul director al RAEDPP Constanţa), în prezent deputat în Parlamentul României. În acest nou dosar mai este anchetată și Sorina-Gina Hortolomei-Moscu datorită implicării acesteia în administrarea societăților SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani.
Sursa: constanta.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Portuar 07 Jul, 2014 12:41 Mazăre nu are nici o legătura cu demisia lui Marin Seceleanu.A plecat ca nu i-a convenit ca CN Zona LIBERA s-a desființate si a trecut la APC ca sucursala.SIGUR!!!