Controale în Constanța la persoane ce vând articole pirotehnice. Iată câteva sfaturi
Controale în Constanța la persoane ce vând articole pirotehnice. Iată câteva sfaturi
12 Dec, 2015 13:36
ZIUA de Constanta
1821
Marime text
În cadrul acestui plan de acţiune, poliţiştii din Constanța desfăşoară activităţi de informare a agenţilor economici pentru respectarea legislaţiei privind operaţiunile cu obiecte pirotehnice de distracţie.
Având în vedere importanţa activităţilor desfăşurate în acest domeniu, în perioada imediat următoare vor fi efectuate mai multe controale la aceste societăţi comerciale pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.
Cu această ocazie se vor avea în vedere şi societăţile care importă sau efectuează achiziţii intracomunitare cu astfel de produse, care se reautorizează şi care efectuează alte operaţiuni cu produse pirotehnice.
În vederea autorizării unei societăţi pentru efectuare de operaţiuni cu articole pirotehnice, prevede următoarele:
– articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole numai după obţinerea autorizaţiei de ale deţine şi comercializa din partea ITM şi IPJ şi după obţinerea acordului unităţii ISU în a cărei rază de competenţă funcţionează.
– încăperile în care se depozitează şi se mânuiesc materii explozive pentru articole de vânătoare, perforări de sonde, articole pirotehnice, fuzee antigrindină, capse de alarmare CFR, diferite tipuri de cartuşe de semnalizare şi altele asemenea, trebuie să fie construite din materiale incombustibile şi să aibă o singură uşă de acces, confecţionată din metal;
– Articolele pirotehnice se păstrează în ambalajul original, sau în unitatea de ambalare cea mai mică a furnizorului, în încăperi construite conforma prevederilor art 66, după cum urmează:
a) în clădiri cu spaţii comerciale în încăperile de comercializare, numai articolele pirotehnice din categoriile F1 şi P1, până la o greutate brută de 100 kg;
b) într-o încăpere alăturată spaţiului de comercializare care nu serveşte locuirii continue de către persoane, numai articole pirotehnice din categoriile F1 şi P1, până la o greutate brută de 500 kg;
c) în clădiri nelocuite situate în zone populate sau într-o încăpere de depozitare a unei clădiri utilizate în exclusivitate în scopuri industriale este admisă păstrarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 şi P1 până la o greutate brută de 1000 kg.
Cantităţi mai mari decât cele prevăzute la alin 1 şi articole pirotehnice din categoriile F2, F3, F4, P2, T1 şi T2 se păstrează numai în depozite de articole pirotehnice autorizate.
În încăperile în care se păstrează articole pirotehnice se vor asigura condiţiile prevăzute de instrucţiunile producătorului.
„Precizăm că, prin Legea 126/1995 şi prin H.G 536/2002 este interzisă deţinerea şi comercializarea către persoanele fizice a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2 – F4 , T2 şi P2.
Persoanele fizice pot achiziţiona din magazinele specializate şi ulterior folosi numai produse din categoria F1, T1 şi P1, mai exact, acestea sunt conform H.G. 536/2002: confetii, focuri bengale, chibrituri bengale, beţişoare bengale, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonate, şerpi, scântei, bobiţe explosive.
Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii pot folosi aceste obiecte doar în locurile autorizate.
Facem precizarea că articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole numai după obţinerea autorizaţiei de deţinere şi comercializare din partea ITM şi IPJ şi după obţinerea acordului din partea ISU Constanţa.
Menţionăm faptul că cei care vând articole pirotehnice persoanelor care nu îndeplinesc limita legală de vârstă, mai exact pentru categoria F1, vârsta de 16 ani şi pentru categoria T1 şi P1, vârste de 18 ani, riscă pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 1 an.
Organizarea de jocuri de artificii cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F2 - F4 pot fi efectuate numai de către societăţi autorizate în acest sens, prin personalul autorizat care îndeplineşte funcţia de pirotehnician.
Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, categoriei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 de lei.”, explică reprezentanții poliției printr-un comunicat.
Folosirea articolelor pirotehnice se interzice în următoarele situaţii:
a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi l mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanţă mai mică de 500 metri de păduri.
În această perioadă, recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
„Vă recomandăm să folosiţi cu multă atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii nedorite, ori vătămări corporale care ar putea să umbrească frumuseţea sărbătorilor de iarnă”, este mesajul transmis de poliție.
Sursa foto: glsa.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii