Curtea Constituţională, sesizată în privinţa Legii 90/2001. APADOR solicită clarificarea sintagmei „condamnări penale“
Curtea Constituţională, sesizată în privinţa Legii 90/2001. APADOR solicită clarificarea sintagmei „condamnări
27 Jan, 2017 14:51
ZIUA de Constanta
2157
Marime text
În ultima perioadă, în spaţiul public au fost aduse în dezbatere mai multe probleme întâlnite pe scena politică din România. Printre temele abordate, se numără şi legea care prevede că politicienii condamnaţi nu pot ocupa funcţii de demnitate publică în Guvern.
În acest sens, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki a depus, astăzi, la Curtea Constituțională un amicus curiae în sprijinul demersului de clarificare a prevederilor Legii 90/2001, despre care am amintit mai sus.
Asociația consideră că sunt neîntemeiate argumentele folosite de Avocatul Poporului, pentru a motiva excepția de neconstituționalitate ridicată la CCR pe această temă, însă, în acelaşi timp, apreciază că sintagma „condamnări penale” din cuprinsul legii amintite ridică probleme de constituționalitate, întrucât este prea vagă și lasă loc la interpretări arbitrare.
APADOR-CH apreciază că, prin ambiguitatea sa, sintagma „condamnări penale” din amintita lege încalcă art. 1 al. 5, art. 23 al. 11 şi art. 53 al. 2 din Constituţie (ce vizează respectarea prezumției de nevinovăție și restrângerea unor drepturi).
Pentru remedierea viciului de constituţionalitate prezentat, asociaţia consideră că este suficient ca, în decizia Curţii, să se menţioneze că respectiva sintagmă este constituţională în măsura în care ea se referă la „condamnări definitive pentru care nu a intervenit reabilitarea sau, după caz, nu a încetat executarea măsurilor de siguranţă”.
Textul integral al amicus curiae se poate regăsi în secţiunea Documente.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii