Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:19 28 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Dispoziţie rusească pentru Tiraspol şi Comrat Complicaţi relaţia cu Chişinăul!"

ro

04 Oct, 2013 08:01 1520 Marime text
Republica Moldova este încolţită din nou scandal diplomatic de la Moscova şi, teritorial, din interior de către autorităţile pro-ruse de la Comrat şi Tiraspol, potrivit. DEUTSCHE WELLE, preluat de capital.ro.
Chişinăul este presat să renunţe, ca şi Armenia, la ideea semnării Acordului de Asociare şi a celui de liber schimb, la summit-ul UE de la Vilnius. 28 de ambasadori ai ţărilor-membre ale UE se află la Chişinău în încercarea de a încuraja autorităţile să reziste. Kremlinul şi-a găsit părtaşi cu pondere electorală şi în Parlamentul de la Chişinău.
Comuniştii mână în mână cu separatiştii
Marţi, deputatul comunist Vasilii Şova (fost ministru al reintegrării în perioada guvernării comuniste) şi fostul şef al aşa-zisului minister de externe de la Tiraspol, Valerii Liţkai, au susţinut împreună o conferinţă de presă la care au încercat să inoculeze ideea că iniţiativa Chişinăului de a introduce puncte de control migraţional pe Nistru „pune în pericol eforturile de reglementare a conflictului transnistrean” (...), „prin aceasta urmând a fi încălcate drepturile cetăţenilor ruşi care locuiesc în regiunea transnistreană”.                                          Chestiunea introducerii acestor puncte de control este principalul subiect ce urmează a fi discutat joi, la Bruxelles, în formatul de negocieri „5+2” în problema transnistreană, iar presa transnistreană scrie că Tiraspolul îi pregăteşte Chişinăului o „surpriză” la negocierile de mâine. În opinia expertului în problema transnistreană, Oazu Nantoi, „formatul „5+2” (Chişinău, Tiraspol, Rusia, Ucraina, OSCE + observatorii SUA şi UE) nu poate oferi soluţii. Acesta este un format de conservare a situaţiei”. Potrivit lui Nantoi, “formatul „5+2” contravine esenţei conflictului şi, din această cauză, nu poate oferi rezultate pozitive pentru Republica Moldova”.
Mai multe detalii pe capital.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii