Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA - Dosarul Retrocedărilor de păduri Procurorii cer Curţii Supreme arestarea judecătorului Lorand Andras Ordog

ro

08 Dec, 2014 13:06 2059 Marime text
Referitor la dosarul penal constituit ca urmare a unor suspiciuni de fapte de corupție legate de atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier din judeţul Bacău, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
         La data de 8 decembrie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Brașov au înaintat Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie referatul cu propunere de  luare a măsurii arestării preventive, pentru 30 de zile, a  inculpatului ORDOG LORAND ANDRAS, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente: de:
- abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- două infracțiuni de  luare de mită.
 
     În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
        În luna iunie 2010, inculpatul Ordog Lorand Andras, în calitate de judecător în cauza 2165/270/2007, a primit de la inculpatul Adam Ioan, avocat în respectiva cauză,  suma de 10.000 de euro, pentru a formula o soluție favorabilă clientului acestuia din urmă, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiţi chiar în biroul acestuia din cadrul Tribunalului Covasna.
       După ce a primit banii, inculpatul Ordog Lorand Andras, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentințe pe care a casat-o şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea atacată, respectiv Judecătoria Sfântu Gheorghe. 
      În luna martie 2012, pentru a-și îndeplini în mod necorespunzător atribuțiile de judecător în cauza 4014/305/2010, inculpatul Ordog Lorand Andras a solicitat de la inculpatul Adam Ioan, avocat în respectiva cauză, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o soluție favorabilă clientului acestuia din urmă, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost ceruți chiar în biroul judecătorului din cadrul Tribunalului Covasna. Cu această ocazie, inculpatul Adam Ioan a promis că-i va da suma cerută.
     Ulterior, după formularea deciziei (dispuse de judecătorul Ordog Lorand Andras, împreună cu judecătorii Uță Gabriel și Velican Maria Daniela),  avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisă anterior.
      Decizia respectivă a fost dată  în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală,  urmare  a unei analize și interpretări părtinitoare a probelor, denaturându-se vădit starea de fapt.
    Astfel, s-a creat  un prejudiciu în sarcina RNP ROMSILVA  de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).  
  
      La data de 4 decembrie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii a încuviințat solicitarea luării măsurii arestării preventive/a arestului la domiciliu, a judecătorului ORDOG LORAND ANDRAS, formulată de procurorii anticorupție.

 
        Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii