Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:34 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Ioan Radu Fiţ, administratorul unei firme din Timiş, trimis în judecată

ro

17 Jul, 2014 14:38 3910 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată,  a inculpaților:
 
  FIŢ IOAN RADU, în stare de arest preventiv, administrator al S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituirea unui grup infracţional organizat;
- evaziune fiscală;
- spălare a banilor;
- falsul în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- uz de fals, în formă continuată;
 
 PAVEN SEBASTIAN COSMIN, în stare de arest la domiciliu,  ILCĂU LUPU TITUS EMIL NICODIM și ILIEŞI IOAN, ambii sub control judiciar,  administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituire a unui grup infracţional organizat în modalitatea aderării;
- complicitate la evaziune fiscală;
- complicitate la spălare a banilor;
 
      ȘIȘU VALENTIN CLAUDIU,  în stare de arest la domiciliu și BĂLU LAURIAN CLAUDIU,  în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile concurente de:

- complicitate la evaziune fiscală;
- complicitate la spălare a banilor;
 
 
        În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
        În intervalul 2009-2012, inculpatul Fiţ Ioan Radu, administrator al S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. Timişoara, a iniţiat şi condus un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior Paven Sebastian Cosmin, Ilcău Lupu Titus Emil Nicodim și Ilieşi Ioan.
        În demersul de a obţine în mod ilicit avantaje pecuniare inculpatul Fiţ Ioan Radu a pus la punct un mecanism complex prin intermediul căruia a obţinut diferite sume de bani ce în realitate trebuiau să fie achitate Statului Român cu titlu de impozite şi taxe.
        Astfel, în aceeași perioadă, inculpatul Fit Ioan Radu, a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii  un număr de 506 documente contabile (facturi, note de recepţie, procese verbale, etc.) ce au avut consecinţa diminuării obligaţiilor fiscale cu suma totală de 9.660.763,56 lei, (din care TVA în sumă de 6.206.946,34 lei şi impozit pe profit în sumă de 3.453.817,22 lei).
         În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Fit Ioan Radu a înregistrat un număr de 1284 documente false (facturi, note de recepţie şi constatare diferenţe, procese verbale, bonuri de consum, contracte şi anexe la contracte, etc.), prin care se atesta în mod neadevărat existenţa unor operaţiuni comerciale de achiziţie a unor mărfuri sau servicii de la un număr de 15 societăţi comerciale, în cadrul cărora ceilalţi coinculpaţi aveau sau avuseseră diferite calităţi (administratori de fapt ori de drept sau asociaţi)  .

         În aceste activități inculpatul Fiţ Ioan Radu, pe lângă membrii grupului a fost ajutat și de inculpaţii, Şişu Valentin Claudiu, Bălu Claudiu Laurian, care au acceptat să emită facturi fiscale în numele unor firme în care figurau sau figuraseră cu diferite calităţi (asociaţi sau administratori), pentru crearea unei aparenţe de realitate a operaţiunilor financiare „atestate” de acele facturi.
Scopul acestor acțiuni a fost diminuarea obligaţiile fiscale datorate statului cu titlu de TVA şi impozit pe profit.
Din sumele de bani, obţinute în acest mod ilicit,  rezultate din diminuarea obligaţiilor fiscale, inculpatul Fit Ioan Radu, a introdus în circuitul financiar suma de 9.660.763,56 lei.
În scopul ascunderii provenienţei ilicite a sumei de bani obţinută din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţial inculpatul a creditat societatea comercială administrată de el, iar ulterior după restituirea creditărilor a încheiat mai multe contracte prin care dona banii firmei, menţionând că acele sume de bani proveneau din drepturi de autor, aspect nereal.
      Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului este de 9.660.763,56 lei, din care: TVA în sumă de 6.206.946,34 lei și impozit pe profit în sumă de 3.453.817,22 lei.
           Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
       În perioada 2009-2012, inculpatul Fiţ Ioan Radu prin firma S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L., administrată de acesta, a inițiat un grup infracţional organizat, a desfăşurat activităţi infracţionale de evaziune fiscală şi spălarea banilor, care au avut ca rezultat crearea unui prejudiciu bugetului statului în cuantum de 9.660.763,56 lei şi dobândirea de către inculpat a unor importante sume de bani.
     Astfel, inculpatul Fiţ Ioan Radu a înregistrat în evidenţele S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. facturi fictive în valoare totală de 34.553.775,93 lei ce figurau emise de 15 societăţi comerciale atrase de acesta în activitatea infracţională, reprezentând achiziţia unor servicii de promovare, sampling, merchendising şi achiziţii de produse publicitare, pentru a diminua baza impozabilă şi a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale de natura impozitului pe profit şi TVA.
     Pentru a crea o aparenţă de realitate a operaţiunilor a efectuat plăţi bancare către aceste societăţi, iar sumele de bani i-au fost restituite fie în numerar (cash) fie prin alte operaţiuni bancare de către coinculpaţii atraşi în grupul infracţional, după reţinerea de către aceştia a unui comision, veniturile ilicite fiind reintroduse ulterior în circuitul economic prin diferite operaţiuni contabile.
    Astfel, pentru obţinerea sumelor de bani inculpatul Fiţ Ioan Radu împreună cu ceilalți inculpați, prin firme administrate în drept sau în fapt de către aceştia, au simulat relaţii comerciale, fictive în realitate.
      Prin intermediul acestora au fost diminuate taxele şi impozitele datorate statului pentru bunuri achiziţionate din ţări aflate în Comunitatea Europeană, (în special cafea), care conform prevederilor europene erau scutite de plata taxelor,  ce au fost vândute, ulterior,  unor firme ce deţineau mari lanţuri de magazine din România.
       Pentru a crea însă o situaţie de fapt diferită de aceasta, inculpatul Fiţ Ioan Radu a înregistrat în contabilitate facturi fiscale false, emise de societăţi comerciale din România, ce nu reflectau realitatea, raportul comercial atestat de acele facturi neexistând în realitate.
         În această activitatea a fost ajutat de inculpaţii Paven Sebastian, Şişu Valentin Claudiu, Bălu Claudiu Laurian, Ilieşi Ioan şi Ilcău Lupu Titus Emil Nicodin, care au acceptat să emită facturi fiscale în numele unor firme în care figurau sau figuraseră cu diferite calităţi (asociaţi sau administratori), pentru crearea unei aparenţe de realitate a operaţiunilor financiare „atestate” de acele facturi. Scopul acestor din urmă acte era acela de a spori şi întări credibilitatea existenţei acelor relaţii comerciale, astfel că în cazul unui control să fie mai dificilă la o verificare sumară identificarea neregulilor cu privire la acele relaţii.
       Tot în scopul creării unei aparenţe de realitate a operaţiunilor comerciale, inculpatul Fiţ Ioan Radu le-a cerut celorlalţi coinculpaţi înregistrarea în contabilitate şi declararea la organele fiscale a relaţiilor comerciale.
        Aceste lucruri erau necesare pentru ca, pe deoparte să înlăture eventuale suspiciuni care ar fi putut plana asupra sa, cu ocazia unei verificări sumare a organelor de control, iar pe de altă parte, pentru a transfera practic vinovăţia din sarcina sa în cea a celorlalţi coinculpaţi sau a asupra administratorilor firmelor implicate în activitatea infracţională.
        Practic întregul mecanism a constat în interpunerea S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. între furnizorul din statul intracomunitar sau naţional şi  cumpărătorul mărfurilor care îşi avea sediul pe teritoriul României, procedeu cunoscut sub denumirea de interpunere unei firme „tampon”.
        În cauză s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra bunurilor imobile (casă de locuit şi teren) aparţinând inculpatului Fiţ Ioan Radu.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și din partea lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Timiș.
 
        Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, care a menţinut măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
    Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii