Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:12 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DSP Constanța Recomandări pentru populație în perioada cu temperaturi ridicate

ro

24 Jun, 2013 10:58 1369 Marime text
Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Directia de Sanatate Publica recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.
Recomandări pentru perioada cu temperaturi ridicate :
- respectati recomandarile medicilor şi evitati, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18 – expuneti-va la soare, progresiv, folositi creme de protectie
- consumati zinic de lichide (2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Beti un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute!
- consumati în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă
- nu beti alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii
- evitati băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice
- faceti duşuri calduţe, iar dacă aveti aer condiţionat, reglati aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală
- daca va expuneti la soare între orele amiezii, folositi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise
- evitati activităţile de exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc)
- aveti grija suplimentara daca faceti parte din categoria: persoanelor vârstnice, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi – beti în mod regulat lichide, chiar dacă nu va este sete

Recomandari pentru prevenirea aparitiei de imbolnaviri în rândul copiilor
Pentru sugari si copiii mici:
• realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer.

• sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi in aceasta perioada
• se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita
• copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale textile vegetale comode
• nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi, si obligatoriu cu caciulita pe cap
• copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructele proaspete si foarte bine spalate
• mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti. Se va evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mentina o igiena riguroasa a sanului si evident igiena generala
• la cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutica
• atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena atat pentru copil cat si pentru mama. Copilul va fi tinut cu hainute sau scutece curate si uscate si mama se va ingriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. In acest sens copilul va fi imbaiat cel putin odata pe zi, si obligatoriu seara la culcare iar in restul timpului i se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie.
• copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei.


Pentru copiii aflati in tabere:
• se vor asigura conditii corespunzatoare de cazare
• alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete
• se va avea grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor
• copiii vor fi supravegheati, iar locul de joaca va fi la umbra, in afara orelor de canicula avand capul protejat de palariute
• scaldatul, acolo unde e cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului
Recomandari pentru persoanele varstnice si cu afectiuni cronice:
• creearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului
• hidratare corespunzatoare cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti
• alimentatia va fi predominant compusa din legume si fructe proaspete
• se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile
• este interzis consumul de alcool si cafea in timpul caniculei
• se va evita circulatia in perioadele de varf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi imbracaminte usoara din materiale vegetale precum si palariuta de protectie pe cap
• persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente
• mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 dusuri pe zi.


Recomandari pentru angajatori :

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 99 din 29 iunie 2000 privind masurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor încadrate în munca ,
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:
A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenti de aer.
B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00, în cazurile prevazute la art. 4;
c) întreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii în locurile în care aceasta nu poate fi întrerupta, potrivit prevederilor legale.
(2) Masurile prevazute la alin. (1) se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de esalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectiva a lucrului se vor stabili o data cu masurile prevazute la alin. (1).
(4) În unitatile finantate din fonduri bugetare sau extrabugetare masurile prevazute la alin. (1) vor fi stabilite, dupa caz, de ordonatorul de credite sau de conducatorul unitatii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii