E.Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din supermarketuri, abatoare şi dozatoare de lapte!
E.Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din supermarketuri, abatoare şi dozatoare de lapte!
08 Sep, 2016 20:27
ZIUA de Constanta
2154
Marime text
În perioada 8 august – 2 septembrie, în cadrul unui Plan Naţional de Control, au fost prelevate şi analizate un număr de 171 probe, recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte.
Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan au prelevat probe, conform planificării, din judeţele Argeș, Alba, Bacău, Botoşani, Bistrița Năsăud, Bihor, Buzău, Bucureşti, Covasna, Constanța, Cluj, Caraș-Severin, Calarași, Dambovița, Ilfov, Iași, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timiș, Satu Mare, Salaj, Suceava, Valcea, Vaslui.
În perioada menţionată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din:
Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control.
Din informațiile furnizate de IISPV, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, distribuția probelor analizate până la această dată, pe categorii de produse și rezultate obținute pentru detecția E.coli verotoxigenă (VTEC), a fost urmatoarea:
Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai, se va desfăşura până pe 31 decembrie 2016.
Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan au prelevat probe, conform planificării, din judeţele Argeș, Alba, Bacău, Botoşani, Bistrița Năsăud, Bihor, Buzău, Bucureşti, Covasna, Constanța, Cluj, Caraș-Severin, Calarași, Dambovița, Ilfov, Iași, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timiș, Satu Mare, Salaj, Suceava, Valcea, Vaslui.
În perioada menţionată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din:
- •probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judet Vâlcea;
- •probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Vâlcea;
- •probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Vâlcea;
- probă rezultată din sanitaţia carcasei de bovine, abator, judeţ Suceava;
- •probă din carne tocată vită, magazin alimentar, judeţ Tulcea;
- •probă din cârnaţi amestec subţiri, magazin alimentar, judeţ Tulcea;
- •probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;
- •probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;
- •probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;
- •probă recoltată din pastă de mici, restaurant, judet Caraş Severin;
- •probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judet Bistrita Nasaud;
- probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Bistrita Nasaud;
- •probă recoltată din telemea de oaie, judeţ Olt;
- •probă recoltată din lapte crud bovină, fermă, judeţ Prahova;
Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control.
Din informațiile furnizate de IISPV, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, distribuția probelor analizate până la această dată, pe categorii de produse și rezultate obținute pentru detecția E.coli verotoxigenă (VTEC), a fost urmatoarea:
- -58 probe carne (pulpa vita, carne transata vita, pupla manzat, gulas vita, etc.) din care: 57 probe cu rezultat negativ (98%) si 1 proba cu rezultat pozitiv (2%);
- -100 probe carne preparata (mici, carnati, hamburger, frigarui, pastrama, etc.) din care: 93 probe cu rezultat negativ (93 %) si 7 probe cu rezultat pozitiv (7 %);
- -88 probe carne tocata (carne tocata porc, carne tocata vita, carne tocata amestec) din care: 87 probe cu rezultat negativ (99 %) si 1 proba cu rezultat pozitiv (1%);
- -80 probe lapte crud de vaca din care: 79 probe cu rezultat negativ (98,75%) si 1 proba cu rezultat pozitiv (1,25%);
- -146 probe produse lactate (telemea, branza maturata, cas, cascaval, iaurt, smantana) din care: 145 probe cu rezultat negativ (99,3 %) si 1 proba cu rezultat pozitiv (0,7 %);
- -160 probe sanitatie de pe carcase bovine, din care: 157 probe cu rezultat negativ (98%) si 3 probe cu rezultat pozitiv (2 %); -86 probe sanitatie de pe carcase bovine, din care: 69 probe cu rezultat negativ (80 %) si 17 probe cu rezultat pozitiv (20 %). Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul Planului Naţional de Control.
Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai, se va desfăşura până pe 31 decembrie 2016.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii