Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Enational.ro A fost declanşată acţiunea penală împotriva directorului Muller Christian şi a SC Kronospan Zona Liberă Constanţa SRL

ro

11 Mar, 2016 09:48 3758 Marime text
Iată că dezvăluirile din „Naţional” cu privire la practica austriecilor de la gigantul Kronospan de a se face că-i uită pe prestatorii români de servicii sunt acum confirmate şi de o recentă ordonanţă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, prin care procurorul de caz a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva directorului Muller Christian şi a SC Kronospan Zona Liberă Constanţa SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, scrie enational.ro.
 
Iar o asemenea acţiune hotărâtă a organelor de anchetă nu doar că era de mult aşteptată, dar ea reprezintă şi un prim pas spre intrarea într-o normalitate în care să nu fie pedepsiţi doar micii întreprinzători români, în timp ce marii jucători de pe piaţă, având în spate cifre de afaceri uriaşe, îşi permiteau să le radă în nas poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor deopotrivă. De asemenea, după cum anunţăm cu ceva vreme în urmă, 2016 este anul atacului la multinaţionale. Şi iată că lucrurile se mişcă, mai ales că în acest dosar, din care va prezentăm amănunte incendiare, suspecţii vor fi trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Şi, mai mult chiar, precedentul Kronospan poate fi „începutul sfârşitului” pentru marii investitori care, din păcate, au văzut în România doar o ţară bananieră, o piaţă de desfacere din care au smuls cât profit au putut.
 
Austriecii de la Kronsopan au fost implicaţi până peste gât în scandalul defrişărilor ilegale de păduri din Transilvania. Apoi, au ţinut din nou capul de afiş săptămâni întregi în care mii de oameni ieşeau zilnic în stradă că să protesteze împotriva deschiderii fabricii de formaldehidă de la Sebeş. Mai nou, inspectorii de la Consiliul Concurenței au descins şi au ridicat documente de la sediile a şase companii care activează pe piaţă masei lemnoase, printre care şi Kronospan Sebeş SA, Holzindustrie Schweighofer şi Egger România. Iar Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, nu s-a sfiit să vorbească despre faptul că „au apărut noi indicii privind posibile înţelegeri între companiile din domeniu pentru împărţirea pieţei, surselor de aprovizionare şi fixarea preţurilor în cadrul licitaţiilor organizate”. Cu toate acestea însă, mitul intangibilităţii austriecilor de la Kronospan nu doar că nu s-a spulberat, dar a şi fost întărit de faptul că autorităţile statului român păreau timorate, în ciuda plângerilor la adresa gigantului economic. Iată însă că deodată lațul anchetelor se strânge serios, odată cu „explozia” în justiţie a dosarului nr. 8069/P/2014. Pentru că, după ce organul de cercetare al Poliţiei Judiciare a dispus începerea urmăririi penale, iată că acum şi procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a dispus, la rândul sau, punerea în mişcare a urmăririi penale. Ceea ce înseamnă că se poate trimite în judecată, în premieră pentru România, un dosar în care suspecţii sunt un colos financiar internaţional şi directorul acestuia.
 
Minţeau ca să nu plătească românii
 
Pentru că, după cum reiese din ordonanţa procurorului, inculpaţii SC Kronospan Zona Liberă Constanţa SRL şi directorul general Muller Christian sunt acuzaţi oficial de faptul că „au indus-o în eroare pe persoana vătămată, în calitate de societate prestatoare, prin prezentarea ca adevărată a situaţiei mincinoase ca urmare a serviciilor prestate îi va pune la dispoziţie documentele necesare pentru emiterea facturilor, fără a realiza însă acest lucru, cu scopul de a obţine pentru SC Kronospan Zona Liberă Constanţa SRL folosul injust constând în neplata serviciilor prestate”. Practic, firma care a muncit pentru austrieci s-a trezit apoi că nu vede niciun ban pentru serviciile prestate, oamenii plângându-se acum că, atunci când şi-au cerut drepturile prevăzute în contract, cei din conducerea colosului ar fi strâmbat din nas că „sunt români”. Şi cum este vorba despre un prejudiciu care se apropie de suma de un milion de euro, zeci de muncitori şi familiile acestora erau gata să rămână pe drumuri, după ce au muncit luni de zile, fără că beneficiarii de la Kronospan să le impute ceva. Poate doar faptul că sunt români…
 
Ciprioţii africani
 
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că în Portul Constanţa există încă nenumărate „oaze” de evaziune fiscală. Şi iată că, dacă în sfârşit s-a făcut acest prim pas, un nou val de anchete se poate declanşa oricând aici. Iar surprizele ar fi mult mai mari decât toate acţiunile la un loc ale Antifraudei. Oricum, în acest dosar probabil urmează să fie audiat şi „eminenţa cenuşie” a „politicii de plăți” a celor de la Kronospan, Bastian Konzelmann. Dar şi misteriosul administrator al companiei, un anume cetăţean cipriot Spiros Spyrou, născut în Africa de Sud, dar pe care nimeni nu l-ar fi văzut vreodată prin România, nici măcar pentru a împuternici o altă persoană pentru a semna legal documentele firmei.

Sursa text şi foto: enational.ro

 
Ce ştim despre Kronospan Zona Liberă?

Sediul social al firmei Kronospan Zona Liberă este în municipiul Constanţa, Incinta Port Constanţa, Zona Liberă, Dana 131, clădire administrativă, județul Constanţa. Societatea a fost înființată în 2000, are un capital social de 51.747.831,99 lei și un domeniu de activitate bazat pe ”Intermedieri în comerţul cu material lemnos şi materiale de construcţii”.
Asociați persoane juridice sunt Oxnard Enterprises LTD., cu sediul în Cipru, și Kronospan România SRL, cu sediul social, str. Strunga Mieilor, nr. 1, judeul Braşov. Administratorul firmei este Spiros Spyrou.
 
Potrivit vrajitorul.eu, în anul 2014 (ultima actualizare a datelor site-ului), firma avea o cifră de afaceri de 11.041.696 lei, numărul mediu de salariaţi era 39, avea datorii de 38.940.314 lei, venituri totale de 12.108.548 lei şi un venit net al exerciţiului de 0 lei.
 
Am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii firmei pentru un punct de vedere, însă nu am reuşit. Vom reveni însă pe măsură ce vom reuşi să îi contactăm pentru a afla părerea oficială a firmei. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii