Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:26 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Energia electrică s-ar putea scumpi cu până la 40%

ro

02 Apr, 2013 18:58 907 Marime text
Preţul energiei electrice va creşte cu circa 25%, până la 40%, pe termen scurt, majorarea având loc şi din cauza subvenţionării energiei verzi, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă lansat în dezbatere publică, marţi, pe site-ul Ministerului Economiei.

Costul pentru consumatorii de energie electrică în anul 2014 trebuie să ia în considerare şi efectele liberalizării preţurilor cu circa 30%, şi efectele creşterii preţului în contextul creării pieţei regionale (pe o plajă între 10 şi 30%), şi taxa pentru cogenerare şi schimbarea obiceiurilor de consum casnic de energie în favoarea energiei electrice, este menţionat în Nota de fundamentare.

"În acest context se poate estima o creştere pe termen scurt cu circa 25% până la 40% a preţului energiei electrice, din care jumătate se datorează subvenţionării energiei verzi. La aceste creşteri de preţ ale energiei electrice în factura consumatorului casnic se adaugă creşterea indirectă a preţurilor produselor industriale şi tarifele de servicii", potrivit sursei citate.

Impactul creşterii necontrolate pe termen scurt a preţului energiei electrice cu circa 60 - 100 lei MWh, din cauza contribuţiei pentru promovarea energiei din surse regenerabile ridică o problemă de suportabilitate atât din partea consumatorului casnic, cât şi din partea consumatorilor industriali, conform documentului.

Aproximativ 30% din energia electrică produsă în România este furnizată consumatorilor casnici.

Sursa AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii