Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:53 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezastru pe piaţa energiei electrice Eolienele de la Târguşor, din judeţul Constanţa, vor fi demontate

ro

11 Aug, 2015 14:39 2487 Marime text
 
După ce ani la rând a fost sectorul vedetă al economiei românești, acum investitorii în energia verde încep să renunțe la proiectele dezvoltate pe plan local. Cauza: modificarea schemei de sprijin pentru energia verde, scrie capital.ro. Monsson Group, cel mai mare dezvoltator din domeniul eolian din Romania, cu un portofoliu de proiecte de peste 2.400 MW, a anunțat astăzi că a hotărât, împreună cu partenerii din proiect, demontarea turbinelor eoliene din CEE Târguşor, de 27 MW, din judeţul Constanţa.
 
Decizia celor două companii a fost luată în urma reglementărilor legislative adoptate de Guvern în ultimii doi ani şi a incertitudinii din piaţa de energie regenerabilă.
 
"Din păcate, schimbarea majoră a legislaţiei energiilor regenerabile nu mai permite proiectului să se mai încadreze în parametrii economici estimaţi iniţial, devenind nefezabil din punct de vedere financiar. Astfel, s-a decis demontarea turbinelor eoliene", a declarat, în comunicat, Sebastian Enache, Business Development Manager al Monsson Group.
 
Compania atrage atenţia asupra faptului că, deşi în Europa energia regenerabilă este prioritară pe agenda guvernelor, în România, aceasta a fost lăsată la urmă. "Ne aflăm, astfel, în ipostaza total nedorită de noi de a fi generatorii unei noi premiere în România - şi anume să demontăm primele turbine eoliene, din cauza contextului economic nefavorabil. În aceste condiţii de piaţă, Monsson Group analizează decizia de a-şi reorienta investiţiile şi capitalul în alte ţări din Uniunea Europeană şi nu numai", afirmă Sebastian Enache.
 
Monsson Group, deținut de familia Muntmark, va demonta turbinele eoliene de la CEE Târguşor, însă va păstra intactă infrastructura parcului eolian şi staţia de transformare, o decizie în legătură cu viitorul investiţiei urmând să fie luată în câteva luni. Parcul eolian de la Târguşor are o capacitate totală de 27 MW, a fost instalat în 2012, dar nu a fost niciodată pus în funcţiune, pe fondul contextului legislativ nefavorabil investiţiilor în domeniu.
 
Monsson Group a investit în România peste 200 de milioane de euro, în construcția și operarea de parcuri eoliene și fotovoltaice. În prezent, Monsson Group desfășoară operațiuni în 20 de țări de pe patru continente. Proprietarul grupului, Emanuel Muntmark, împreună cu soția, Maria, și fiul Andrei, a dezvoltat o afacere importantă cu mori de vânt în Dobrogea, Monsson Group ajungând să vândă celor de la CEZ cel mai mare parc eolian onshore din Europa, de 600 MW.  Emanuel Muntmark și familia se află pe locul 128 în TOP 300 Cei mai bogați români, cu o avere estimată la 46-48 milioane de euro.
 
Sursa: capital.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii