Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fiica profesorului Gheorghe Dumitraşcu, scrisoare deschisă către liberali - „E cazul să vă cereţi scuze public pentru că v-aţi îndoit de coloana vertebrală a tatălui meu“

ro

03 Apr, 2016 17:24 3510 Marime text
 
Muzeograful Lavinia Dumitraşcu, fiica profesorului Gheorghe Dumitraşcu, cel care ar fi trebuit să primească săptămâna aceasta diploma de cetăţean de onoare al Constanţei, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir. Reacţia sa vine după ce consilierii liberali au avut un vot decisiv în şedinţa în care profesorul Dumitraşcu a fost umilit, prin faptul că nu i-a fost conferit acest merit, de a fi cetăţean de onoare al Constanţei, dar şi după declaraţiile făcute, ulterior, de liderul liberal constănţean.

Redăm mai jos, integral, epistola semnată de Lavinia Dumitraşcu.

„Domnule Dragomir,
 
Am tăcut până acum, pentru a nu amplifica scandalul. Dar nu mai pot. Urăsc laşitatea, ura, prostia şi incultura.
 
Ca să ne înţelegem de la în început: nici tatăl meu şi nici eu nu facem parte din vreun partid politic. Da, tata a fost senator FSN, FSN, PDSR etc., deci, nu deputat, cum au afirmat unii dintre trecătorii aşa-zişi oameni politici şi şefi de partide care nu cunosc istoria politică a Constanţei şi a Ţării. Tocmai de pe această poziţie, de om politic implicat în legislativul naţional, a putut să facă sau să contribuie măcar la realizări fundamentale pentru Dobrogea şi pentru Ţară. A fost în primul rând al CJPUN Constanţa; în Senat - secretar şi vicepreşedinte al Comisiei de Cultură, secretar şi preşedinte al Comisiei de Învăţământ şi Ştiinţă, preşedinte al Comisiei de Învăţământ, Cultură, Culte, Presă -, preşedinte şi vicepreşedinte al Grupului de Prietenie cu Turcia, membru al Grupului Parlamentar român din cadrul Parlamentului Colaborării Economice al Mării Negre etc. A avut o contribuţie importantă la realizarea Constituţiei României, la Legea Fondului funciar, la Legea Învăţământului, la Legea Radio şi Televiziunii etc. Aşa că, şi din punct de vedere politic, MERITĂ să fie cetăţean de onoare al oraşului la a cărui devenire a contribuit din plin, cu fapte, şi nu cu vorbe. Pentru aceasta va rămâne, vă convine sau nu, în istoria Constanţei, a Dobrogei şi a Ţării. Tata e cunoscut şi apreciat în toată ţara şi nu are nevoie de părerea unora de teapa consilierului Radu şi a altora din aceeaşi categorie.
 
Calitatea de cetăţean de onoare nu se conferă pe criterii politice - tata a ieşit din politică la începutul lui 2001! -, domnule Dragomir. Tata este unul dintre cei mai importanţi intelectuali ai Constanţei, ai Dobrogei. Eu cred că, atunci când a afirmat - neînregistrat, dar l-am auzit eu, şi alţii - acest Radu Matei - habar n-am cine este şi prea puţin mă interesează personajul - că tata nu are operă, cred că nu i-a citit CV-ul, care cuprinde lista de lucrări doar parţial. Dacă ar fi făcut-o - dacă aţi fi făcut-o şi voi, liberalii care v-aţi pronunţat, - şi ar fi cunoscut legile acestei ţări, ar fi ştiut că acea calitate de revoluţionar este condiţionată de documentul de la CNSAS.  
 
Chestia aia cu regele e un mare fâs. Ne luaţi dumneavoastră, liberalii, dreptul de a avea propria opinie şi poziţie? Încălcaţi Constituţia României, domnilor! Şi aveţi dreptul ca tata să fie taxat că nu este liberal şi monarhist? Doamne, cum gândiţi! Dar ţin să vă aduc la cunoştinţă că şi eu, şi tata ne iubim şi respectăm Regii: Carol I, Ferdinand şi chiar Carol II - care a făcut multe pentru cultură. Să-i dea Dumnezeu sănătate omului Mihai de Hohenzollern-Sigmaringen! Am publicat amândoi despre ei - inclusiv, de bine, despre Mihai. Unde eraţi, voi, liberalii monarhişti de azi, în timpul comuniştilor, când tata preda - la Institut, la „Mircea“ - despre regii României? Când ţinea conferinţe despre aceştia? Când scria - cum se putea atunci - despre regalitate? Întrebaţi foştii studenţi elevi şi oamenii oraşului şi ai ţării care l-au ascultat atunci şi după! Respectăm opinia şi credinţa monarhiştilor. Fiecare are dreptul. Aşa cum respectăm fiecăruia opinia politică. Avem pretenţia să ne fie şi nouă respectate opiniile, conform Constituţiei. Eu, personal, cred că nu există partide politice, ci doar grupuri de interese. Din aşa-zisele partide politice, eu, cel puţin, pun ştampila de vot pe Om. Pe românul care apără interesele ţării lui şi ale oamenilor acesteia. Indiferent de coloratura lui politică.
 
Şi pretextul cu NATO! Interesul Ţării e mai presus de orice! În NATO, UE şi oriunde. Şi aceste organisme, dar interesele ţara noastre sunt înainte de toate! Înainte de europeni, suntem ROMÂNI - în această privinţă, vă recomand cartea tatălui meu privitoare la contribuţia României în spiritul şi activitatea Uniunii Europene. E notată în CV. 


Comportamentul tatălui meu nu a fost „declarativ“, cum susţineţi, ci faptic. În privinţa Constanţei, există Universitatea „Ovidius“ - cu campus şi cămine -, UMC-ul - la care au învăţat unii dintre contestatarii lui de azi -, Universitatea „Andrei Şaguna“, posturi de televiziune, radio, instituţii de cultură etc. Cele mai multe sunt încă palpabile, domnule Dragomir! Vă permiteţi să negaţi, cumva? Pentru ce a făcut pentru Ţară, vă recomand colecţia de „Monitorul Oficial“.
 
În ceea ce priveşte declaraţiile domnului Haşotti, îmi rezerv dreptul de a nu-l crede. A afirmat că nu se face distincţie între om politic şi intelectual. Dar când a minţit: acum, când face diferenţa dintre omul politic şi intelectual, sau atunci când a declarat, în problema concursului pentru un directorat, că e acolo să vorbească - deşi făcea parte din auditoriu, la un interviu care nu era al lui - ca profesor, şi nu ca om politic? L-am respectat ca profesor! Şi ţin să-l anunţ că şi profesor meu Adrian Rădulescu - amic al tatălui meu, cu care a luptat pentru Universitate şi nu numai şi a cărui memorie o respectăm - a fost tot în PDSR - şi că actele fundamentale de creare a Universităţii au fost semnate de prim-ministrul Petre Roman şi de preşedintele Iliescu. Şi că a fost în PDSR nu-i micşorează cu nimic meritele domnului meu profesor Adrian Rădulescu! Vă veţi opune în eventualitatea în care va fi propus pentru „Cetăţean de onoare“ post-mortem? Merită să fie! Nu încercaţi să manipulaţi şi această relaţie între cei doi istorici şi să creaţi conflicte care nu există, aşa cum e obiceiul unora dintre ai dumneavoastră!
 
Jocurile politice mă scârbesc! Înregimentarea, în general, mă scârbeşte! Dictatura - care există şi la PNL, indiferent ce zic unii şi alţii. Constănţenii le cunosc, le bănuiesc şi vor acţiona ca atare la vot - mă scârbeşte! Oare cei înregimentaţi politic nu au opinii proprii? De ce a trebuit să-l băgaţi pe tata în mizeria şi preacurvia politică, când el nu mai e înregimentat politic de 15 ani şi când inima şi-a paradit-o luptând pentru Ţară şi pentru Dobrogea? Vă e frică de tot ce înseamnă el încă? Credeţi că aţi câştigat ceva? Nu, domnule Dragomir, aţi pierdut tare mult. Sunt conştientă că miza au fost alegerile de acest an! Dar victimele colaterale, nevinovate, le-aţi luat în considerare? Ca oameni ce pretindeţi că sunteţi! Tata nu a meritat asta, domnule Dragomir, şi nu daţi vina, din nou, pe Decebal Făgădău! Noi am crezut că, după Revoluţie, românii, indiferent de credinţele lor politice, îşi vor da mâna pentru ROMÂNIA. 
 
Degeaba s-a dat ordin în PNL să se posteze şi comenteze. Nu ne interesează să citim comentarii scrise la comandă politică. Şi nu vă cred atunci când afirmaţi că aţi aflat din presă despre mişelia comisă de ai dvs.
 

Deşi cuvântul de ordine a fost „umilinţă“ - alături de cel de „ruşine“ pentru voi -, vă dezamăgesc: tot scandalul acesta - provocat de liberali -, care nu are similitudine în Constanţa, cel puţin, s-a întors împotriva celor care l-au creat: a demonstrat că tata e apreciat şi iubit în Constanţa, în Dobrogea şi în ţară. Ţin să vă anunţ că, dincolo de admirabila mobilizare a presei - căreia-i mulţumim -, am primit MII de mesaje şi telefoane de sprijin şi încurajare de la foşti studenţi, elevi, oameni pe care îi cunoaştem sau nu, din ţară şi de peste hotare. Le mulţumim infinit! Încă nu le-a citit tata pe toate. Inima lui foarte bolnavă nu ar rezista la atâta bucurie. Le va citi treptat. Aşa cum spunea tata, nu aţi reuşit să-l vedeţi „rece“! Nu v-a ieşit nici chestia cu câştigarea de voturi! Dimpotrivă!
 
E o scrisoare sentimentală, domnule Dragomir. Nu voi fi niciodată om politic sau diplomat! Scriu din inimă şi ceea ce simt.
 
În încheiere, cred că e cazul ca dumneavoastră, personal, şi oamenii dumneavoastră să vă cereţi scuze public pentru că v-aţi îndoit de coloana vertebrală a tatălui meu - acuzaţia ca a fost colaborator al Securităţii, pe care am demolat-o cu documente oficiale - şi pentru faptul că, de pe poziţiile dumneavoastră politice, nu cunoaşteţi legile României! Aşteptăm!
 
Aş fi ipocrită dacă aş încheia cu formula diplomată „Cu respect!”, aşa că mă voi semna doar.
 
Lavinia-Dacia Dumitraşcu
2 aprilie 2016“

UPDATE
 
Referitor la cele expuse de Lavinia Dumitraşcu, Gheorghe Dragomir, preşedintele PNL Constanţa, ne-a declarat:
 
„Nu comentez şi nu aş vrea să ne întoarcem în timp şi să vorbim despre toate cele petrecute în viaţa domnului Dumitraşcu în calitate de politician. Şi eu foarte bine aş putea să îi spun să îşi ceară scuze public pentru câte mizerii a aruncat asupra PNL-ului, asupra Majestăţii Sale Regele Mihai şi asupra României în perioada când făcea politică şi chiar mai târziu, când a trecut la Partidul Muncitoresc Român. Eu m-am referit la politicianul Gheorghe Dumitraşcu, şi nu la profesorul Gheorghe Dumitraşcu. Nu vreau să ne întoarcem şi să îi creăm prea multă nelinişte. Mă gândesc la vârsta dumnealui şi nu vreau să îi creăm neplăcere la această vârstă înaintată. Vreau să încheiem subiectul şi să nu îl escaladam. Aş prefera să închidem subiectul şi să lăsăm lucrurile aşa cum sunt. Putem face apel, pentru că presa, din arhivă, are multe lucruri referitoare la dumnealui şi cred că nu îi fac bine, mai bine le lăsăm aşa, să le dăm uitării.
 
În ceea ce priveşte afirmaţia Laviniei Dumitraşcu „Calitatea de cetăţean de onoare nu se conferă pe criterii politice - tata a ieşit din politică la începutul lui 2001!“, Gheorghe Dragomir afirmă: „Dacă cineva a dorit neapărat să îi ofere, trebuia să se asigure ce îi oferă. Colegii mei au avut o reacţie corectă, pentru că nu pot uita. Şi nu putem despărţi persoana în două. Nu poţi să iei separat… Sigur că a fost un vot dat pentru ceea ce a însemnat vizavi de noi, pentru cei care sunt de acord şi care l-au avut coleg de partid şi l-au susţinut până la un punct, până când a părăsit şi partidul pe care l-a reprezentat, PSD mă refer, trebuia să îşi asigure voturile şi să îi asigure acest titlu. Acolo, nu patru voturi au hotărât soarta vizavi de declararea sa ca cetăţean de onoare.“
 
Despre faptul că, potrivit Laviniei Dumitraşcu, profesorul Dumitraşcu ar fi fost „taxat că nu este liberal şi monarhist“, liderul PNL Constanţa spune că votul în CLM a fost unul liber. „Tocmai de aceea, noi nici nu am spus ca îi luăm dreptul. Est un vot liber. Dacă ar fi neconstituţional sau ilegal, de ce a mai fost supus votului? Eu înţeleg subiectivismul, e fiica dumnealui, îi înţeleg durerea şi o împărtăşesc.“
 
„Comportamentul tatălui meu nu a fost „declarativ“, cum susţineţi, ci faptic“, a afirmat Lavinia Dumitraşcu. În replică, preşedintele liberalilor constănţeni susţine: „Vrea să scoatem cărţile pe care le-a scris domnul Dumitraşcu: mi-ar fi ruşine! Dacă scot cărţile scrise de domnul Dumitraşcu cu mulţi ani în urmă, nu ar fi o onoare pentru cei care citesc. Eu aş ruga-o să înceteze, că dacă ne apucăm să arătăm public ce a scris, cred că nu mai devine o onoare.
 
Eu înţeleg subiectivismul şi chiar îl împărtăşesc, că e fiica dumnealui şi mi se pare corect să procedeze aşa, o apreciez că îşi apără tatăl, dar fiecare avem părerea noastră şi ne-o putem exprima aşa cum simţim fiecare în parte.
 
În scrisoarea deschisă redactată de Lavinia Dumitraşcu, aceasta întreabă: „De ce a trebuit să-l băgaţi pe tata în mizeria şi preacurvia politică, când el nu mai e înregimentat politic de 15 ani şi când inima şi-a paradit-o luptând pentru Ţară şi pentru Dobrogea?” La această întrebare, Gheorghe Dragomir răspunde: „A intrat dumnealui singur. Dar nu putem uita: vrea să ne oblige să uităm. Nu poate să ne oblige nimeni să uităm şi nu putem uita. Nu putem uita regimul comunist, căruia domnul Dumitraşcu i-a scris cărţi, mii de pagini, şi cred că ne ia de fraieri, nu ştim cine a fost domnul Dumitraşcu. Acum chiar devine frustrant să abordeze aşa. Dar cu tot respectul pentru familie, nu suntem clar pe aceeaşi undă. Nu mi-e frică nici de vârstă, dar de ce a scris da, mi-e frică. De ce a scris domnul Dumitraşcu în anumite cărţi de dinainte de '89 da, mi-e frică. Eu nu vreau să se mai nască asemenea oameni. Nu poate fi  onorant pentru un om ce a scris înainte de '89“.
 
Cât despre afirmaţia fiicei profesorului Dumitraşcu potrivit căreia „s-a dat ordin în PNL să se posteze şi comenteze“, Dragomir spune că situaţia ar fi complet opusă: „Aşa ceva la PNL nu o să vedeţi. Ordine ştiu că a dat dumneaei unor elevi, unor studenţi, asta am aflat-o. Ne confundă cu comportamentul dumneaei. Eu nu vreau o polemică, e clar că nu are rost. E clar ca suntem în tabere politice diferite. Eu cred că asta e recomandarea: nu cred că domnul Dumitraşcu să scormonim în trecutul istoric. Iar chestia cu politica… nu l-am târât noi. Nu cumva în 2004 a candidat din partea Partidului Muncitoresc Român? Iar ce a scris în ziarul Farul, când îşi bătea joc de PNL şi vorbea mizerabil la adresa regelui nu putem uita. Iar ce s-a zis atunci întâmplător asta a scris ziarul Contrast la momentul acela. Nimeni nu l-a învinuit că ar fi, Doamne fereşte, informator. Cineva şi-a amintit că scria ziarul constănţean Contrast că a apărut în listele de la Securitate. Nu că a scris, era într-o listă, acolo. Dacă a fost o eroare a ziarului Contrast, colegii mei îşi cer scuze“, a conchis Dragomir.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii