Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:31 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Google celebrează ZIUA SFÂNTULUI PATRICK printr-un DOODLE special

ro

17 Mar, 2014 00:24 2082 Marime text

Astăzi este ZIUA SFÂNTULUI PATRICK, iar Google îl celebrează pe 17 martie pe SFÂNTUL PATRICK, printr-un DOODLE special.
ZIUA SFÂNTULUI PATRICK are o însemnătate particulară pentru irlandezi, fiind una dintre cele mai importante zile din an.
Numele Patrick sau Patrichie insemna in limba latina om de neam mare. Din relatarea vietii sale, aflam ca la varsta de 16 ani ajunge sa uite de Dumnezeu. Cand a implinit aceasta varsta, satul in care se afla este jefuit de pirati, iar el este vandut ca sclav in Irlanda. Ajunge pastor de oi pe muntele Slemish, in Antrim County. Plecarea in robie i-a schimbat desavarsit viata. Din tanarul bogat si lipsit de griji, ajunge persoana care rostea cel putin o suta de rugaciuni noaptea si tot atatea ziua.
La origini o sărbătoare catolică, în zilele noastre această festivitate e mai degrabă dedicată întregii culturi irlandeze și este sărbătorită cu fast atât în Irlanda și Marea Britanie, cât și în Statele Unite.
SFÂNTUL PATRICK este cel mai iubit si cel mai cunoscut sfant al Irlandei. SFÂNTUL PATRICK, luminatorul Irlandei, s-a nascut in jurul anului 381 d.Hr., intr-un sat numit Bannaven Taberniae. SFÂNTUL PATRICK provine dintr-o familie de slujitori ai altarului - bunicul sau Potitus a fost preot, iar tatal sau Calpurnius, diacon, informeaza crestinortodox.ro.
A fost paradă mare la Bucureşti pentru Sfântul Patrick
Mii de persoane au participat cu steguleţe şi baloane, ieri, la parada Saint Patrick's Day din Bucureşti, care a pornit de pe Şoşeaua Kiseleff, din zona Muzeului Ţăranului Român, pe Calea Victoriei şi s-a oprit în Piaţa George Enescu, la eveniment participând oameni de toate vârstele, potrivit Mediafax.
Parada a pornit, în jurul orei 15.30, de pe Şoseaua Kiseleff, alaiul fiind condus de aproximativ 20 de cimpoieri care purtau kilturi. Participanţii au primit baloane colorate şi steguleţe, iar la începutul paradei, pe fundal se putea auzi muzică populară românească, în mulţime aflându-se şi persoane în costume populare româneşti.
Bucureştenii care au participat au putut admira mai multe care alegorice vesel decorate în culorile naţionale ale României şi Irlandei, acestea defilând pe străzile Bucureştiului însoţite de mai mulţi dansatori şi muzicieni irlandezi, români şi bulgari.
Copiii care s-au alăturat paradei au primit baloane, steguleţe cu tricolorul României şi drapelul Irlandei, iar un artist a avut grijă ca fiecare micuţ să aibă pictat pe faţă un însemn în spiritul sărbătorii.
La parada Sfântului Patrick au fost prezenţi mai mulţi câini irlandezi, dresaţi să ajute oamenii cu probleme de vedere, animalele defilând îmbrăcaţi în pelerine verzi.
Între persoanele adunate la parada St. Patrick's Day s-a strecurat şi un grup de elevi de la Şcoala de Dans Irlandez, toţi îmbrăcaţi în roşu, fiecare copil având pictat pe obraz câte un trifoi şu purtând ochelari de soare cu rama în formă de trifoi.
Şi, pentru ca fiecare participant să plece acasă cu o amintire de la parada organizată în Bucureşti în cinstea patronului spiritual al Irlandei - Sfântul Patrick -, mai mulţi comercianţi au vândut căciuliţe verzi (20 de lei), ochelari de soare cu ramă în formă de trifoi (10 lei) şi alte accesorii în spiritul sărbătorii.
Parada s-a încheiat, în jurul orei 16.30, cu un spectacol de dans tradiţional irlandez în Piaţa George Enescu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii