Hotnews.ro Cum scoate premierul Ponta, cu mâna Parlamentului, castanele încinse din foc
Hotnews.ro: Cum scoate premierul Ponta, cu mâna Parlamentului, castanele încinse din foc
13 Jul, 2014 19:33
ZIUA de Constanta
2330
Marime text
Premierul Victor Ponta si-a facut un obicei din a pasa Parlamentului deciziile dificile pe care el sau Guvernul sau trebuie sa le ia, cea mai recenta fiind solutia prin care a pastrat UDMR la guvernare - Romania isi va bloca actiunile la Curtea de Justitie Europeana impotriva initiativei legislative privind statutul minoritatilor autohtone din Uniunea Europeana pana cand pozitia tarii in proces va fi decisa de Parlament, adica si de UDMR, care este parte adversa in litigiu, scrie hotnews.ro.
HotNews a realizat o listă a deciziilor sensibile pe care premierul Victor Ponta le-a pasat în responsabilitatea Parlamentului
- Interventia Romaniei impotriva pachetului privind statutul minoritatilor
Anul trecut, Comisia Europeana a respins doua initiative cetatenesti de legislatie europeana: "Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor si pentru sustenabilitatea culturilor regionale", initiat de Partidul Civic Maghiar, printre altii, precum si "Minority Safe Pack", initiat de UDMR alaturi de o serie intreaga de organizatii reprezentand minoritati etnice din alte tari ale Uniunii Europene.
Initiatorii, inclusiv UDMR, au dat Comisia in judecata la Tribunalul Uniunii Europene, iar Guvernul Ponta, prin Ministerul Afacerilor Externe, a intervenit in proces de partea Comisiei Europene si impotriva initiatorilor. Interventia MAE a starnit mania UDMR, care s-a vazut combatuta la instanta de la Luxemburg chiar de catre propriul Guvern. UDMR-istii au amenintat cu iesirea de la guvernare daca Guvernul nu isi retragea actiunea, dar premierul Ponta a sustinut ca atunci "cand e vorba de o chestiune de stat, nu se poate negocia, chiar daca pica guvernul" (B1TV).
- Scaderea CAS pe octombrie-decembrie 2014
Guvernul Ponta a anuntat ca intentioneaza sa scada contributiile la asigurariel sociale (CAS), insa nu a reusit sa convinga Fondul Monetar International si Comisia Europeana ca poate sa compenseze scaderea de venituri la bugetul de stat. Astfel, FMI a plecat acasa fara sa convina cu Guvernul o noua scrisoare de intentie, iar premierul Ponta a anuntat ca este hotarat totusi sa scada CAS cu 5 puncte procentuale pe partea angajatorului macar pentru lunile octombrie-decembrie 2014.
- Exploatarea de la Rosia Montana
In vara lui 2013, confruntat cu masive proteste de strada fata de proiectul minier de la Rosia Montana, premierul Ponta a evitat sa ia o decizie transanta in privinta demararii exploatarii cu cianura. Ca si in cazul CAS-ului, Guvernul a facut un proiect de lege privind exploatarea, pe care l-a trimis in Parlament. Solutia lui Ponta avea sa consemneze si un caz anecdotic de dedublare a unui politician roman: premierul Victor Ponta versus deputatul Victor Ponta. "Votul meu de deputat va fi impotriva (proiectului de lege -n.r.)", a declarat Ponta, pe 31 august, dupa ce el insusi, ca sef al Guvernului, a initiat proiectul de lege.
- Martea neagra
Ziua de 10 decembrie 2013 avea sa ramana in constiinta publica drept "martea neagra" in care majoritatea parlamentara USL de atunci a luat cu asalt justitia, prin cateva legi care instituiau amnistia si gratierea infractorilor condamnati inclusiv pentru fapte de coruptie, precum si scoaterea parlamentarilor din randul persoanelor asimilate functiei publice, supuse regimului conflictului de interese.
Sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii