Iată evaluarea României Harta mondială a riscului politic
Iată evaluarea României: Harta mondială a riscului politic
13 Jan, 2015 22:18
ZIUA de Constanta
3519
Marime text
Creşterea tensiunilor geopolitice, violenţa politică şi mişcările separatiste, alături de căderea preţului materiilor prime, agravează riscurile politice şi reprezintă principalele obstacole pentru investiţiile străine directe, potrivit raportului Political Risk Map pe 2015, realizat de Marsh.
Studiul evaluează 178 de ţări pe baza a trei categorii: politic, macroeconomic şi operaţional, fiind notate cu o valoare de la 0 la 100.
"Din cauza încetinirii exporturilor, economia se va orienta către un model intern. Astfel, va fi nevoie de mai multe acţiuni pentru a înlătura corupţia, a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene şi a diversifica tipul produselor exportate pentru ca ţara să revină la creşterea de dinainte de criză. România are un scor de 59.2 pentru riscul economic pe termen scurt", se arată în comunicat.
Pe scara riscului operaţional, România obţine un punctaj de 58,8, poziţionându-se astfel pe locul 50.
"Scorul ţării este deosebit de slab pentru componenta «risc logistic» - 52,4. Acest lucru reflectă parţial reţeaua de drumuri subdezvoltată a ţării, unde lipsa autostrăzilor este o problemă deosebită. Deşi România a făcut progrese în îmbunătăţirea reţelei de transport în ultimii ani, o rată slabă a absorbţiei fondurilor UE va limita dezvoltarea în următorii ani", relevă raportul.
Din punctul de vedere al stabilităţii politice, România a obţinut un scor de 62,7 puncte, în timp ce statele vecine Ucraina, Republica Moldovă şi Serbia sunt considerate ţări cu un risc politic ridicat.
Sursa: rtv.net
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii