Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:42 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incendiu la biserica Şotrile din judeţul Prahova. Pagube imense. Lăcaşul sfânt a fost construit în timpul prinţului Dimitrie Barbu Ştirbei

ro

16 Jul, 2017 17:35 6875 Marime text
În acestă după amiază, pompierii de la ISU Prahova au intervenit în comuna Şotrile la un incendiu la biserica din localitate.

Potrivit primelor informaţii incendiul, care a fost deja lichidat, s-a manifestat în zona intrării la o masă şi bunurile învecinate.

O femeie, în vârstă de 47 de ani, a suferit un atac de panică, fiind transportată, cu o ambulanţă SMURD, la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
 
Pagubele sunt imense pentru că fumul a afectat interiorul bisericii şi buna parte a picturilor.

Conform site-ului protoieriacampina.ro, biserica parohiei Şotrile, din comuna Şotrile, judeţul Prahova, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construită între anii 1882-1884 de către prinţul Dimitrie Barbu Ştirbei, care avea în stăpânire moşia de aici, şi de locuitorii muncitori pe domeniul său.

Nu se cunosc meşterii, inginerii şi arhitecţii care au participat la zidirea ei şi nu se găsesc documente scrise despre acest lucru.

Avem o însemnare a preotului Grigore Brebeanu, sub a cărui păstorire s-a ridicat acest Lăcaş Sfânt, lăsată pe Mineiul din luna Ianuarie, tipărit la Bucureşti în anul 1852: „În anul 1882 a început a se strânge materialul pentru facerea bisericii, a se aduna bani cu încheierea tuturor actelor, între principele Dimitrie Ştirbei. SS. Preotu Grigore Brebeanu 1882 decembrie 31”.


Pe pisania bisericii pusă în anul 1937 stă scris: „Această Sfântă Biserică cu hramul Sfântul Nicolae s-a zidit din temelie de principele Dimitrie Barbu Ştirbei cu binecuvântarea I.P.S. Mitropolit Calinic. După trecerea vremii, învechindu-se şi rămânând mică pentru cerinţele enoriei, între anii 1934-1939, în timpul a prea înţeleptei păstorii a I.P.S. Mitropolit D.D. Miron, primul Patriarh al României. Prin sârguinţa P.C. Preot V.Z. Petrescu şi a consiliului parohial, cu ajutorul enoriaşilor, a fost complet renovată, mărindu-se şi înfrumuseţându-se cu pictură nouă, redeschizându-se pentru cultul divin în ziua de 3 aprilie 1938”.

Biserica este construită din piatră, cu mortar de var, iar prelungirea din cărămidă. Are formă de cruce. Tavanul este boltit cu patru arcade de susţinere, la tâmplă, având două camere, la stânga şi la dreapta, de formă pătrată. Turla este construită din lemn şi acoperită pe dinafară cu tablă zincată. Acoperişul este din tablă galvanizată.


Biserica a fost pictată iniţial de Sava Henţia dar, între timp, s-a degradat. Actuala pictură a fost executată de pictorul Dimitrie Hornu în anul 1937. Pictura este în stil bizantin cu ulei mat. Ca obiecte de valoare artistică menţionăm: catapetesma, adusă de la biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti şi trei tablouri ale ctitorului, pictate de Sava Henţia, picturi în ulei pe pânză.

Sursa foto: ISU Prahova

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii