Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:37 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La nivel declarativ, cel puțin, ministrul Agriculturii pare hotărât să scoată de pe piață mierea falsă

ro

30 Jun, 2016 15:58 1778 Marime text
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a pus ochii pe mierea falsă de pe piață. ”Practica prin care apicultorii oferă zahăr albinelor înseamnă falsificarea mierii, iar autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a scoate de pe piață aceste falsuri, în condițiile în care, conform unei maxime, scopul unui Guvern este să facă ce este bine pentru popor, nu ceea ce vrea poporul”, a declarat, astăzi, ministrul Irimescu.
 
Prezent la conferința "Absorbția finanțărilor europene - șansă de modernizare pentru România", Irimescu a adus vorba despre acest produs ce a fost falsificat în ultimii ani, astfel că nici nu mai știi ce mănânci, nu știi care este naturală, cât de naturală sau cât de falsă este.
 

"La miere, vreau să fac ceea ce este corect. O maximă spune că Guvernul trebuie să facă ce este bine pentru popor, nu ce vrea poporul. Deci în acest sens procedez. Au fost discuții foarte mari despre miere și despre metodele de falsificare. Apicultorul pune zahăr în stup, albina procesează zahărul și face miere și este miere procesată de albine. Existe metode de depistare a acestor falsificări. Autoritățile statului trebuie să facă determinări cât mai multe, să reușească să scoată de pe piață aceste falsuri. Au fost discuții și încercăm să îndreptăm lucrurile. Au fost dezbateri în Consiliul miniștrilor agriculturii de la Bruxelles pe această temă. Să nu vă spun că 30% din uleiul de măsline este falsificat. Sunt oameni care încearcă să câștige bani din această practică", a spus Irimescu, citat de Agerpres.

 
Ministruil a adăugat că instituția pe care o conduse pregătește un ajutor financiar pentru apicultori în perioada următoare, fără a detalia însă despre ce este vorba.
 
La mijlocul acestei luni, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, s-a plând de situația disperată, între faliment și supraviețuire, a apicultorilor și spunea, pentru agerpres.ro, că apicultorii români solicită sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face față "situației disperate" din acest an, în care ploile excesive și vremea nefavorabilă au redus semnificativ producția de miere și au afectat familiile de albine, susținând că 2016 va fi un "an dezastruos", unul dintre cei mai slabi din ultimii 30 de ani.
 

"Dăm suplimente nutritive, zahăr și hrană albinelor, practic le stimulăm în perioada în care trebuia să fim la cules la rapiță și la salcâm, iar teiul este aproape terminat. Am făcut niște cheltuieli extraordinare și apicultorii nu mai au efectiv ce să le dea albinelor să mănânce. Va fi un an dezastruos. Eu sunt din 1985 în această structură și nu am mai întâlnit așa ceva, iar mulți apicultori mai vârstă au spus că nu li s-a mai întâmplat niciodată ca în perioada de rapiță, de salcâm sau de tei să stea cu sticla de sirop și să le dea de mâncare albinelor. Practic, anul acesta am dat de trei ori mai multă mâncare decât într-un an normal, respectiv peste 15 kilograme de zahăr sau sirop pe familia de albine ca să le menținem în viață, nu ca să facem producție", a arătat Fetea.


România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii