Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:49 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marea are o strălucire maximă în iunie O parte semnificativă a Mării Negre are culoarea turcoaz. Cine spune asta într-un raport oficial (video)

ro

14 Jun, 2017 10:22 4790 Marime text


O parte semnificativă a Mării Negre a devenit turcoaz din cauza fitoplanctonului, conform unei imagini din spațiu, făcută publică, acum două ziler de NASA, potrivit hurriyetdailynews.com.
 
Spectroradiometrul de rezoluție moderată de rezoluție (MODIS) de pe satelitul Aqua al NASA a capturat prima dată floarea fitoplanctonului din Marea Neagră pe 29 mai.
 

Fitoplanctonul este compus din microroganisme vegetale plutitoare care se hrănesc din lumina soarelui și nutrienți dizolvați. Marea Neagră este bogată în nutrienți aduși de fluxul mare de apă din fluvii precum Dunărea și Niprul. În general, fitoplanctonul susține peștii, crustaceele și alte organisme marine. Dar exploziile mari, frecvente, de fitoplancton pot duce la eutrofizare — pierderea oxigenului din apă — și sfârșesc prin a sufoca viața marină.


Un tip de fitoplancton care se găsește în mod obișnuit în Marea Neagră este planctonul microscopic cocolitofore care este placat cu carbonat de calciu alb. Când cocolitoforele sunt reunite în număr mare, aceste plăci care reflectă lumina sunt ușor vizibile din spațiu sub forma unei ape strălucitoare, lăptoase.

„Intensificarea strălucirii din luna mai a Mării Neagre, cu un vârf maxim în luna iunie, pare a fi în concordanță cu rezultatele din alți ani”, a declarat Norman Kuring, om de știință de la Goddard Space Flight Center din cadrul NASA. Deși Kuring nu studiază această regiune, el spune că înflorirea fitoplanctonului din acest an este una dintre cele mai strălucitoare pe care le-a văzut din 2012.


Alte tipuri de fitoplancton pot să pară mult mai diferite în imaginile prin satelit. „Este important să ne amintim că nu toate exploziile de fitoplancton fac apa mai strălucitoare”, a spus Kuring. „Diatomeele, care înfloresc tot în Marea Neagră, tind mai mult să întunece apa decât s-o lumineze'”.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii