Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nuclearelectrica Până la finele anului se va ajunge la un acord cu China Nuclear pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă

ro

16 Jun, 2015 14:06 1964 Marime text
Nuclearelectrica estimează că până la sfârşitul anului va ajunge la un acord în privinţa construcţiei Unităţilor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă cu grupul chinez China General Nuclear Power Corp, declarat încă din toamna anului trecut câştigător al licitaţiei organizată de statul român. Compania chineză a fost de altfel singura care a depus ofertă pentru a participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4. Proiectul este evaluat, deocamdată, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiţii va fi revizuit. În prezent, cele două companii negociază memorandumul de înţelegere privind implementarea proiectului.
După lansarea Strategiei de Continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă de către statul român, Nuclearelectrica a lansat procedura de selectie a unui investitor, în vara anului 2014. Conform etapelor procedurii de selecţie, singura companie ofertantă a fost, iniţial, desemnată investitor calificat, iar ulterior, după analiza conditiilor impuse de statul român şi SNN, China General Nuclear Power Corporation a fost desemnată investitor selectat.
Planurile privind realizarea celor două reactoare datează încă de pe vremea fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Statul a ales în anul 2007 şase investitori pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4: RWE (Germania), CEZ (Cehia), GdF SUEZ (Franţa), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) şi ArcelorMittal România. Toţi aceştia s-au retras însă rând pe rând din proiect. În ceea ce priveşte cele două reactoare existente, care asigură circa 18% din producţia totolă de energie a României, acestea au o durată de viaţă iniţială de 30 de ani şi pot intra în programul de prelungire a acestei durate de viaţă cu încă 25 de ani. "În prezent, pentru Unitatea 1 se fac analize tehnice preliminare pentru a determina perioada optimă de oprire. Conform estimărilor actuale, Unitatea 1 ar intra în programul de oprire în perioada 2025-2026, investiţiile majore în acest sens fiind realizate la începutul anilor 2020. Suma estimată necesară realizării acestei investiţii este între 1,2-1,5 miliarde euro", spun reprezentanţii Nuclearelectrica.
Referitor la deşeurile rezultate din operarea celor două reactoare aflate în funcţiune, politica Nuclearelectrica de administrare a combustibilului uzat presupune depozitarea umedă în bazinul de stocare combustibil ars pentru o perioadă de minim şase ani şi depozitarea uscată în depozitul intermediar pentru combustibil ars pentru o perioadă de 50 de ani.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii