Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:50 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obiceiuri de Ziua Îndrăgostiţilor în lume Cum sărbătoresc alţii Valentine's Day

ro

14 Feb, 2015 12:04 1502 Marime text
Valentine's Day se sărbătoreşte de obicei oferind ciocolată, cadouri, flori sau cu o cină romantică alături de persoana iubită. În alte ţări, însă, obiceiurile de Ziua Îndrăgostiților sunt un pic diferite, informează România TV.

Chiar dacă multe țări au o zi specială pentru îndrăgostiţi, sunt unele țări care nu sărbătoresc cuplurile.

Chinezii nu știu ce este Ziua Îndrăgostiților până nu ajung în Statele Unite ale Americii sau în alte locuri unde se serbează Valentine’s Day.

În Vietnam, de exemplu, există un alt mod de a sărbători Valentine’s Day, pe lângă cele deja cunoscute. Cuplurile se îmbracă de Ziua Îndrăgostiţilorîn același stil și/sau în aceeaşi culoare.

Ziua lui Dwynwen, altfel cunoscută sub numele de Ziua Îndrăgostiților, are loc în fiecare an pe 25 ianuarie în Ţara Galilor. Ea comemorează sfânta galeză Dwynwen, a cărei poveste de dragoste veche și tragică a inspirat oamenii să facă schimb de cărți și cadouri, precum și să-și exprime sentimentele lor cele mai profunde unul pentru celălalt.

Legenda afirmă că Dwynwen s-a îndrăgostit de un prinț tânăr pe nume Maeron. Maeron reciproca sentimentele ei, dar dintr-un motiv nedeterminat, ei nu au putut fi împreună. Cele trei ipoteze sunt că: a) Maeron a violat-o, în ciuda faptului că Dwynwen dorea să rămână virgină până după căsătorie, b) tatăl ei a interzis căsătoria, sau c) tatăl ei deja îi promisese mâna altcuiva. Dwynwen, înnebunită de durere pentru dragostea pe care i-o purta lui Maeron, se roagă să nu mai fie îndrăgostită de el. Un înger îi răspunde rugăciunilor şi îi aduce o poţiune care îi va şterge dragostea ei pentru Maeron și îl transformă în gheață.

Dumnezeu îi acordă atunci lui Dwynwen trei dorinţe. În primul rând, ea cere lui Dumnezeu să îl elibereze pe Maeron din mormântul lui de gheață. Apoi, ea îi cere să o facă patronul îndrăgostiţilor, și să o lase să rămână necăsătorită pentru tot restul vieții. Când Dumnezeu îi acordă aceste dorinţe, Dwynwen se dedică bisericii și pune bazele mănăstirii din Llanddwyn Island.

În mod tradițional, ziua Sf. Dwynwen este sărbătorită prin dăruirea şi primirea de linguri ("lovespoons"). Tradiţia datează din secolul 17, când tinerii le tăiau dintr-o singură bucată de lemn, le decorau mânerul cu simboluri romantice și apoi le dăruiau fetelor pe care puseseră ochii. Cel mai vechi exemplar descoperit, datând din 1667, este expus la Muzeul de Etnografie din St. Fagans, Cardiff.


În Coreea de Sud, similar cu Japonia, femeile dau ciocolata bărbaţilor, pe 14 februarie, iar bărbații dăruiesc dulciuri femeilor pe 14 martie (Ziua Albă). Pe 14 aprilie (Ziua Neagră), cei care nu au primit nimic pe 14 februarie sau pe 14 martie merg la un restaurant chinezesc pentru a manca tăiţei negri (자장면 jajangmyeon) și "plâng" faptul că sunt singuri. Coreenii sărbătoresc şi Ziua Pepero pe 11 noiembrie, atunci când cuplurile tinere îşi dăruiesc prăjiturele Pepero. 14 a fiecărei luni marchează o sărbătoare a dragostei în Coreea, cu toate că cele mai multe dintre ele sunt obscure. Din ianuarie până în decembrie: Ziua Lumânărilor, Ziua Îndrăgostiților, Ziua Albă, Ziua Neagră, Ziua Trandafirilor, Ziua Sărutului, Ziua de Argint, Ziua Verde, Ziua Muzicii, Ziua Vinului şi Ziua Îmbrăţişărilor.

În alte țări, cum ar fi Bangladesh, Nepal și India, nu toată lumea are voie să sărbătorească această zi. Studenţii pot sărbători cum doresc, dar elevii din licee nu au voie, în mod normal, să sărbătorească Ziua Îndrăgostiţilor. Unii oferă bileţele de dragoste iubitelor lor, chiar dacă acest lucru nu este permis. În cazul în care elevii sunt prinși, ei a primesc un avertisment și părinții lor sunt informaţi despre povestea lor de dragoste.

În unele părți din Republica Dominicană și El Salvador prietenii şi familia joacă anumite jocuri speciale.

Jocul practicat în Republica Dominicană este numit "Angelito". Dominicanii rup bucăți de hârtie și scriu numele unei alte persoane, fie fată sau băiat. Apoi, fiecare jucător îi oferă "Angelito-ului" lui/ei un cadou.


În El Salvador, jocul este la fel, dar cu un nume diferit. Aici jocul se numeşte "Amigo Secreto" (prieten secret).

În Spania, numai oamenii îndrăgostiţi primesc și oferă cadouri. Prietenii sau familia nu sunt incluşi în tradiţiile de Valentine’s Day.



Sursa: România TV
Sursa foto:studiodiy.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii