Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:45 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parada militară de la București. Ce unități, din Constanța, participă. Cine comandă blocul de paradă și detașamentele

ro

01 Dec, 2017 08:16 4503 Marime text
Anul acesta, peste 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informaţii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.
 
Cei peste 300 de militarii străini vor fi din Bulgaria, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.
 
Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
 
Blocul muzicii de paradă care va asigura fondul sonor al defilării este constituit din Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, aflată sub îndrumarea locotenent-colonelului Liviu Voicu, Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul, condusă de locotenent-colonelul Florian Mihai şi căpitanul Adrian Curelea, şi Muzica Militară a Brigăzii I Mecanizată Argedava, aflată sub bagheta locotenent-colonelului Daniel Florea.
 
Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii.

De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Tradiţia Militară, membră a  Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.
 

Efectivele Ministerului Apărării Naționale participante la paradă vor purta noua ținută combat, care, din acest an, a intrat în dotarea Armatei României.

 
Comandantul paradei este generalul-locotenent Adrian TONEA, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării.

În urmă cu 100 de ani, bunicul său își făcea datoria față de Țară pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial, iar tatăl său, în cel de-Al Doilea Război Mondial, a parcurs prin luptă drumul de jertfă și glorie al Armatei Române.

 
Generalul-locotenent Adrian Tonea a cunoscut consacrarea profesională în 2011, cu preluarea funcţiei de comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, de la Focşani. În 2012, a executat, împreună cu militari din marea unitate pe care o conducea, o misiune extrem de dificilă în teatrul de operaţii din Afganistan. Astfel, timp de 8 luni, a fost comandantul contingentului naţional şi locţiitorul pentru operaţii NATO al comandantului Forței Întrunite din Provincia Zabul.
 
În 2014, a preluat comanda Diviziei 4 Infanterie „Gemina” de la Cluj-Napoca, iar, în ianuarie 2015, a fost numit locţiitor al şefului Statului Major al Apărării, a doua funcţie în ierarhia Armatei României.
 
 
De la Constanța primii care intră în dispozitiv sunt militarii din detașamentul canadian, comandat de maiorul Christian ROSCIUS
 
Ei fac parte din forțele canadiene dislocate la Baza aeriană “Mihail Kogălniceanu” de la Constanţa participante la misiunea de Poliţie Aeriană.

 
În prezent, 135 de militari canadieni şi 4 avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Aviației Regale Canadiene execută în țara noastră misiuni de poliție aeriană întărită sub comandă NATO, în cadrul operațiunii REASSURANCE.
 
 
Blocul de paradă al Forţelor Navale, este alcătuit din patru detaşamente, comandate de contraamiralul de flotilă Daniel CĂPĂŢÂNĂ, comandantul Flotei, cu o experiență de 34 de ani în Forţele Navale.

În anul 2017, Forţele Navale Române au participat la 16 exerciţii multinaţionale, în Marea Neagră şi Marea Mediterană, dar au reluat şi participarea, după o absenţă de trei ani, la operaţiile Alianţei Nord-Atlantice, din Bazinul Mediteranean, unde Fregata „Regele Ferdinand” a reprezentat România în cadrul Operaţiei “Sea Guardian”, alături de partenerii NATO.
 
 
Primul detaşament al Forţelor Navale este comandat de comandorul Cornel Tănăsescu, comandantul fregatei „Mărăşeşti” şi este alcătuit din militari ambarcaţi la bordul navelor din subordinea Comandamentului Flotei, fregate, corvete, nave purtătoare de rachete, dragoare maritime.
 
Ei au participat la numeroase misiuni şi exerciţii în Marea Neagră, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian, fiind vârful de lance al Forţelor Navale pe mările şi oceanele lumii.
 
Al doilea detaşament, comandat de locotenent-colonelul Marius Gheorghescu, este alcătuit din militari ai Batalionului 307 Infanterie Marină, o structură unică din Armata României prin specificul misiunilor pe care le poate executa, atât pe apă, cât şi în teren.
 
Infanteriştii marini au participat la numeroase exerciţii, alături de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică, precum Black Sea Rotational Force, Platinum Lion, Sea Shield, Danube Protector, atât în România, cât şi în Europa.
 
Al treilea detaşament este alcătuit din studenţi de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, din Constanţa, şi este comandat de comandorul Gabriel Duţă.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a împlinit, anul acesta, 145 de ani de la înfiinţare. Este instituţia de învăţământ superior cu cea mai lungă tradiţie din Dobrogea.
 
Cadeţii participă în fiecare an la marşul de instrucţie, în apele internaţionale, executat de Nava Şcoală „Mircea”, o adevărată catedrală a mării, aflată în serviciul Forţelor Navale Române din anul 1939.
 
Anul acesta Nava Şcoală „Mircea” a executat un marş de instrucţie cu o durată de patru luni şi a făcut escale în 11 porturi din nouă ţări europene, ajungând până în Finlanda. În premieră, în timpul marşului au fost ambarcaţi 110 cadeţi germani, care s-au instruit împreună cu cadeţii români.
 
Al patrulea detaşament este alcătuit din elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” şi este comandat de comandorul Viorel Roman.
 
Piața Arcului de Triumf va fi survolată și de un elicopter IAR 330 PUMA Naval, din dotarea Piața Arcului de Triumf va fi survolată de elicopterul IAR 330 PUMA Naval, din dotarea Statului Major al Forțelor Navale, care în principal operează pe fregatele din dotarea Forțelor Navale.
 
 În premieră, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, Forţele Aeriene Regale Canadiene evoluează cu două avioane CF-188 Hornet, din cadrul detașamentului Air Task Force România, dislocate la Mihail Kogălniceanu în cadrul operațiunii REASSURANCE. Formaţia de zbor este condusă de căpitanul James KINGSTON.

CF-188 Hornet, cunoscut ca și CF-18, este o aeronavă supersonică, ce poate combate ținte aeriene și terestre. Ca aeronavă multirol a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, CF-18 este destinată pentru apărarea spațiului aerian, asigurarea supremației aeriene, suport tactic, testarea și evaluarea spațiului aerian, demonstrații acrobatice și antrenament.
Statului Major al Forțelor Navale, care în principal operează pe fregatele din dotarea Forțelor Navale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii