Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:22 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Vedere din atelierul artistei” de Margareta Sterian

ro

08 Aug, 2014 09:05 3335 Marime text
Născută în anul 1897, la Buzău, Margareta Sterian, pe lângă pictoriţă, a fost şi scriitoare şi traducătoare româncă de origine evreiască. Artista a lăsat o operă vastă şi complexă, realizată într-un stil inovator, postmodernist, ce stă sub semnul propriilor experienţe şi impresii.

Eugen Ionescu numea pictura Margaretei Sterian „climat magic”, în timp ce, mai târziu, criticul de artă Olga Buşneag, cea care a analizat pentru prima dată creaţia artistei, a pus operele acesteia sub semnul „realismului magic”. Potrivit Wikipedia, există o fundaţie în memoria ei, care, din anul 1993, decernează premii pentru creaţie muzeografică şi plastică. În ceea ce priveşte viaţa personală, a fost căsătorită de două ori, prima dată cu un bancher din Ploieşti, iar a doua oară cu poetul Paul Sterian.
 
Uleiul pe pânză lipită pe carton, semnat Margareta Sterian dreapta jos şi intitulat „Vedere din atelierul artistei”, relevă un oraş mai puţin luminos şi dramatic. Oraşul este privit de sus, iar clădirile şi străzile se întâlnesc la o răscruce.  Cromatica pentru care a optat artista este rece (albastru, cenuşiu, griuri violacee şi doar câteva accente de roşu stins).
 
Sursa foto: wikiart.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii