Prăznuit la 20 iulie Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul recoltelor
Prăznuit la 20 iulie: Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul recoltelor
19 Jul, 2014 14:56
ZIUA de Constanta
3322
Marime text
La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanşi prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă.
Se spune că, în peregrinările sale, Ilie a ajuns la o văduvă săracă, păgână, care aduna lemne pentru a coace pâine pentru ea şi fiul ei. În ciuda sărăciei, îndată ce Prorocul i-o ceru, ea îi pregăti o pâine, cu făina şi uleiul pe care le mai avea. Primi fără întârziere răsplata ospitalităţii sale: la cuvântul Prorocului, covata sa cu faină şi ulciorul cu ulei nu se mai goliră până la revenirea ploii. Trecuseră câteva zile de când Ilie era găzduit la aceasta văduvă, când fiul ei muri. Cum femeia, în durerea ei, îl acuza pe omul lui Dumnezeu că ar fi adus nenorocirea asupra casei ei, Ilie îl luă pe copil, îl urcă la etaj, acolo unde locuia el şi, după ce a suflat de trei ori asupra trupului neînsufleţit, chemându-l cu strigăte puternice pe Dumnezeu, el îl înapoie pe tânărul băiat viu mamei sale, profeţind astfel învierea morţilor.
Ajuns prin râvna sa pe culmea cea mai de sus a virtuţii, Sf. Proroc Ilie nu a trecut la cele veşnice, ci a fost ridicat la cer fiind considerat demn de a vedea faţă în faţă slava Dumnezeului întrupat, alături de Moise şi de cei trei Apostoli, în ziua Schimbării la faţă.
În tradiţia populară, Sf. Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat. Potrivit tradiţiilor, de Sfântul Ilie se manâncă, pentru prima dată, rodul nou de mere şi de struguri, nuci şi alune. Sf. Ilie este considerat şi patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de "retezatul stupilor".
Conform CreştinOrtodox.ro, în ajunul zilei de Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi se tăvăleau goale prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Dacă visau noaptea cânepă verde, era semn că se vor mărită cu flăcăi tineri şi frumoşi, iar dacă visau cânepă uscată, se zicea că se vor mărită cu oameni bătrâni.
În dimineaţă zilei de Sf. Ilie se culeg plante de leac, în special busuiocul, care se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot atunci se culeg şi plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.
În trecut nu era voie să se consume mere până la 20 iulie şi nici nu era voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu bate grindină, obicei păstrat şi astăzi. În această zi, merele (considerate fructele lui Sfântul Ilie) se duc la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă. Se mai spune că, dacă tună de Sfântul Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi.
Sf. Ilie este patronul spiritual al Forţelor Aeriene.
Sursa: wikipedia.org
Sursa foto: calendar-ortodox.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii