Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:24 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefecturile stau bine cu informațiile de interes public, susține Guvernul!

ro

25 Feb, 2016 17:08 1956 Marime text
 
Alianţa pentru o Românie Curată a iniţiat un proiect de monitorizare a respectării transparenţei la nivelul instituţiilor publice. Au fost luate ca reper publicarea rapoartelor anuale de activitate, obligaţie stipulată de Legea 544/2001. Aceste rapoarte sunt instrumente utile prin care cetăţenii pot evalua activitatea instituţiilor publice, deoarece conţin obiectivele ce trebuiau atinse, indici de perfomanţă, cu prezentarea gradului de realizare a acestora; programele desfăşurate, raportarea cheltuielilor.
 
Până acum, din 17 ministere, doar șase spuneau au publicat pe site raportul de activitate de anul 2013: Ministerul de Externe, Ministerul Agriculturii, Ministerul Apărării, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Muncii şi Ministerul pentru Societatea Informaţională.
 
Din 42 de prefecturi, doar nouă trimiseseră un răspuns către România Curată privind publicarea rapoartelor de activitate pe anul 2013: Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Bucureşti, Cluj, Dâmboviţa, Hunedoara, Mureş, Olt. Alte 21 prefecturi nu au dat curs solicitării noastre, dar au publicat pe site rapoartele de activitate. Printre acestea se numără şi Instituţia Prefectului judeţul Constanţa.
 
Din 41 de consilii judeţene, doar 18 au spus că şi-au publicat rapoartele de activitate: Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiş, Vrancea. De asemenea, CJ Vâlcea a transmis că nu a elaborat raportul de activitate pe anul 2013. Potrivit româniacurată.ro, Consiliul Judeţean Constanţa nu a răspuns solicitări Alianţei România Curată şi nici nu a publicat raportul  de activitate, alături de alte 11 consilii judeţene: Botoşani, Brăila, Braşov, Covasna, Dolj, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Satu Mare, Suceava, Tulcea.
 
Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) spune că în urma acțiunilor sale, peste 250 de indicatori lipsă la sfârșitul anului trecut au fost remediaţi la nivelul celor 41 de Instituţii ale Prefectului. Astfel, în mai puțin de două luni de zile, Instituțiile Prefectului s-au conformat prevederilor minimale stabilite de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, în ceea ce privește publicarea documentelor obligatorii a fi afișate din oficiu pe paginile de internet ale Instituției Prefectului.
 
Centralizarea actualizată realizată de MCPDC este disponibilă aici: https://goo.gl/RwjxSJ
 
Dacă la sfârșitul anului 2015 mai bine de jumătate dintre prefecturi nu aveau afișate în spațiul public documente referitoare la Bugetul instituţiei pe anul respectiv sau Bilanțul contabil din 2014, după primele acțiuni ale Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic sunt prefecturi care nu numai că s-au conformat legii, ci au adoptat un comportament realmente deschis față de cetățeni, afișând informații relevante despre Bugetul și Planul de achiziții publice pentru anul 2016.
 
Monitorizarea MCPDC privind verificarea stadiului actualizării, de către Instituțiile Prefectului, gradului de conformare cu prevederile minimale menționate în cadrul legal a fost realizată la începutul lunii februarie. Demersul MCPDC are inclusiv rolul de a stimula toate autoritățile publice centrale și locale în afișarea informațiilor de interes public stabilite de lege, iar în paralel, MCPDC are în pregătire un demers în vederea standardizării și afișării acestor seturi de date.

 
Acțiuni similare vor continua la nivelul ministerelor și la nivelul altor autorități ale administrației publice locale, până la practicarea unei guvernări transparente la toate nivelurile.
 
Citește și: Prefectura Constanţa are la vedere doar jumătate dintre actele ce ar trebui publicate pe site
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii