Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:33 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Cernavodă aduce un omagiu persoanelor ucise în colonia de muncă forțată Columbia

ro

27 May, 2014 18:38 2831 Marime text
Primăria Cernavodă aduce un omagiu public, joi, 29 mai, persoanelor ucise prin muncă excesivă, înfometare şi atrocităţi în colonia de muncă forţată Columbia, care a funcţionat în localitate, în anii construcţiei Canalului Vechi.
Au trecut 65 de ani de la deschiderea lucrărilor la Canalul Vechi (1949), 60 de ani de la închidetea Coloniei Columbia-Cernavodă (1954) şi 30 de ani de la inaugurarea Canalului (nou) Dunăre-Marea Neagră (1984), se arată într-un comunicat de presă.

La această triplă aniversare, primăria orașului aduce în atenţia opiniei publice jertfa de sânge făcută, la Cernavodă, de 172 de persoane răpuse de condiţiile inumane de detenţie şi muncă forţată.

Trupurile lor s-au descompus în gropi comune, fără cruci, iar numele lor n-au mai fost pomenite, public, în ultimii 60 de ani. Închinăm evenimentul nostru memoriei miilor de deţinuţi - intelectuali, ingineri, politicieni de prestigiu, doamnelor din elita interbelică, studenţilor şi oamenilor simpli, ridicaţi de sinistra Securitate din locuinţelor lor, de pe stradă, din biblioteci şi cinematografe, sub bănuiala că ar putea pune în pericol orânduirea socialistă. Deşi nu li s-a imputat o vină concretă, au fost trimişi în lagăre de muncă forţată, pentru a săpa cu lopata magistrala albastră”, se arată într-un comunciat de presă.


Programul evenimentului

Evenimentul va începe la 10.30 cu slujba religioasă de pomenire a victimelor genocidului de la Columbia-Cernavodă.

Apoi va fi dezvelit bustul lui Athanasie Rădulescu, fost primar al Cernavodei la cumpăna secolelor al XIX-lea şi al XX-lea. Bustul acestui edil care a reinventat oraşul Cernavodă în pragul modernităţii, dându-i clădiri publice care rezistă şi acum trecerii anilor, străzi drepte şi o biserică a religiei naţionale, a fost aruncat în Canal, la începutul obsedantului deceniu. „Repunem pe socul acest simbol drag al oraşului şi-i cinstim memoria întinată de regimul comunist”, transmit reprezentații Primăriei Cernavodă.

Este pregătită și proiecţia filmului documentar realizat de regizorul Bogdan Drăgulescu, dedicat anilor de suferinţă de la Canalul Vechi. Bogdan Drăgulescu este regizor de film, teatru şi televiziune, conferenţiar universitar doctor, laureat al unor importante premii naţionale şi internaţionale. 


De asemenea, va avea loc lansarea cărţii-document „Columbia-spectacolul morţii. Regimul detenţiei în Colonia Cernavodă a Canalului Dunăre Marea Neagră (1950-1953)”, a jurnalistului Adrian Cârlescu. Volumul este rezultatul unei documentări jurnalistice şi reprezintă o imagine de ansambu, prima de acest fel, asupra funcţionării unei colonii de muncă forţată din anii 50. La baza textului stau documente din arhivele naţionale (fondurile Comitetul Central al Partidului Comunist Român, Comitetul de Partid al Canalului Dunăre-Marea Neagră, Comitetul Regional Dobrogea al PCR, Direcţia Generală a Canalului Dunăre-Marea Neagră, Fototeca DGC, Sfatul Popular Cernavodă), arhiva Direcţiei Generale a Penitenciarelor, arhiva CNSAS, arhiva de stare civilă Cernavodă, arhiva on-line de fişe matricole penale a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, arhiva on-line a Universităţii Central-Europene de la Budapesta (rapoarte informative ale postului de radio Europa Liberă). Memoriile publicate de foştii deţinuţi politici închişi la Columbia, declaraţiile supravieţuitorilor, ale unor localnici din Cernavodă, care au trăit în vecinătatea lagărului, şi ale rudelor unor victime întregesc efortul documentar. Printre noutăţile cărţii se găsesc mai multe documente de arhivă prezentate în premieră absolută, fotografiile unor comandanţi ai Coloniei Columbia obţinute de la rudele acestora, fotografii cu scenele de muncă de la Cernavodă obţinute din Fototeca Direcţiei Generale a Canalului Dunăre-Marea Neagră (1949-1953). De asemenea, lista celor 172 de persoane decedate în Colonia Columbia, în anii Canalului Vechi, este un rezultat al documentării.

Un moment la fel de special va fi cel al lansării cărţii „Totul a început la Cernavodă” a inginerului Petre Covacev, fost director al şantierului Ecluza Cernavodă din perioada Canalului Nou. Volumul cuprinde date contextuale din istoria Dobrogei, evoluţia ideii tăierii unui canal navigabil între Dunăre şi Marea Neagră, din perioada administraţiei otomane până la deschiderea primelor lucrări, în 1949, organizarea de şantier a Canalului Vechi (1949-1953), proiectul şi realizarea Canalului Nou. Un capitol distinct prezintă nodul hidrotehnic de la Cernavodă. Volumul cuprinde ilustraţii color.

Sursa foto: http://s798.photobucket.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii