Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:22 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. S-a predat la Poliţie Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, arestată preventiv pentru 30 de zile

ro

22 Nov, 2014 08:39 2041 Marime text
Magistraţii Curţii Supreme au emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele Alinei Bica, procurorul-şef al DIICOT.

Ea plecase acasă aseară, după ce îi expirase ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore, emisă joi seara de procurorii DNA.

Conform procurorilor DNA, Alina Bica îl lăuda în fața membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP pe expertul evaluator implicat în retrocedarea terenului din zona Plumbuita, deși raportul întocmit de acesta era unul "supraevaluat grosolan", se arată în referatul DNA.
 
Procurorii arată că, pe 15 martie 2011, cei 9 membri ai Comisiei Centrale, printre care se aflau Alina Bica, Marko Attila, Sergiu Ionuț Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeței de 13.0535 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe.
 
La dosar exista un raport întocmit de evaluatorul Emil Nuțiu, care a stabilit o valoare de despăgubire de 377.282.300 lei. DNA susține că membrii Comisiei au acceptat raportul întocmit de expertul Emil Nuțiu, deși acesta a evaluat un teren agricol la prețul unui teren rezidențial.
 
Mai mult, evaluatorul Emil Nuțiu a primit de la Stelian Gheorghe, anterior efectuării raportului, o sumă de cuprinsă între 30.000 și 100.000 lei, tocmai pentru a supraevalua terenul iar prin intermediari a fost realizată o intervenție la nivelul membrilor Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor.
 
Procurorii consideră că membrii Comisiei Centrale "și-au încălcat, negat și nesocotit tocmai obligația de statut ce presupunea analiza, dezbaterea asupra raportului de evaluare, astfel încât decizia bazată pe acest raport să fie riguroasă".
 
"Dar raportul a fost unul eronat, grosolan supraevaluat în scopul îmbogățirii fără drept și în scopul asigurării unor rezerve pentru mituirea unor membri care au ajutat — sub acest aspect cercetările fiind în curs — iar efectele se răsfrâng asupra unei colectivități de persoane îndreptățite la despăgubiri, care la rândul său a formulat cereri de despăgubire, dar care a fost tratată doar formal", se mai arată în referatul DNA.

 
Anchetatorii susțin că prin acțiunea membrilor Comisiei, "bugetul public a fost irosit și practic furat în interesul unei singure persoane beneficiare și favorite, consecința fiind nedreptățirea altor titulari de drepturi, ale căror dosare de despăgubire nu au fost soluționate și care nu puteau spera la așa supraevaluări dacă nu cunoșteau filiera".
 
"Activitatea infracțională abuzivă s-a realizat prin însușirea necondiționată a evaluării oferite de inculpatul Nuțiu Emil, doar cu scopul de a simula reparația, pentru că, în realitate, s-a urmărit și s-a realizat îmbogățirea pe nedrept a unor favoriți, cărora li s-a dat cadou, prin prăduirea bugetului public, suma de 377.282.300 lei. Consecința deosebit de gravă a acestei activități infracționale abuzive a inculpaților, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despăgubirilor rezultă din faptul că suma de 377.282.300 lei plătită în acest dosar de despăgubire este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei", se mai arată în referatul DNA.
 
Alina Bica a fost reținută joi seară de procurorii DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu.

UPDATE ora 10.02

Alina Bica s-a predat în această dimineaţă la poliţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii