Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:42 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul IPS Teodosie în prima săptămână a Postului Mare

ro

27 Feb, 2014 10:55 3489 Marime text


În prima săptămână a Postului Mare, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în biserici va fi oficiată slujba Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar începând de miercuri se săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.

Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Canonul cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală, începând cu ora 17.00. 

Miercuri, 5 martie, va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, începând cu ora 8.00.

Postul cel Mare a fost rânduit de Biserică atât pentru pregătirea celor ce primeau Botezul creştin de Paşti, cât și ca mijloc de creștere duhovnicească a credincioşilor pentru întâmpinarea Patimilor şi a Învierii Domnului. Totodată, aminteşte de postul de patruzeci de zile ţinut de Mântuitorul înainte de începerea activităţii Sale mesianice, de unde denumirea de Păresimi (de la latinescul quadragesima = patruzeci) sau Patruzecime.

Postul Paştilor este cel mai lung şi important dintre posturile Bisericii Ortodoxe. Sfinţii Părinţi consideră că are origine apostolică; de la sfârşitul secolului al III-lea  postul a fost împărţit în două perioade distincte: cel al Păresimilor sau prepascal (până la Duminica Floriilor) şi Postul Paştilor sau pascal (din Duminica Floriilor până la Înviere). Din acest motiv, durata totală de postire este de 48 de zile.

În Postul Mare, Biserica Ortodoxă dezleagă la peşte de Buna Vestire (25 martie) şi de Intrarea Domnului în Ierusalim (13 aprilie).

Sfântul Andrei Criteanul, autorul Canonului care-i poartă numele, s-a născut la Damasc în jurul anului 660, într-o familie creştină, de la care a primit o educaţie aleasă. Mai târziu, a devenit monah în „Frăţia Sf. Mormânt” de la Ierusalim, fapt pentru care a fost supranumit şi „Ierusalimiteanul”. Este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, cel mai cunoscut fiind Canonul cel Mare, una dintre slujbele deosebit de importante din perioada prepascală. Sfântul Andrei Criteanul a trecut la viaţa veşnică în anul 740, când s-a întors de la Constantinopol spre Creta. Canonul cel  Mare al Sf. Andrei Criteanul este un canon de pocăinţă, un lung imn liturgic, alcătuit din cântări prin care cerem milostivirea lui Dumnezeu. 


Liturghia darurilor mai înainte sfinţite a fost redactată de Sfântul Grigorie Dialogul (540-604 d.Hr.). Liturghia poartă acest nume deoarece Sfântul Trup și Sânge sunt pregătite din duminica anterioară oficierii Liturghiei darurilor mai înainte sfințite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • CETATENII ROMANIEI . 27 Feb, 2014 14:48 Va solicitam respectuos ca în toate scolile din Romania în locul orelor de RELIGIE ,sa se predea ENZIMOLOGIA ,CODUL RUTIER ,inclusiv CODUL BUNELOR MANIERE ! Religia este catalogata pe MAPAMOND ,ca fiind , cea mai mare PSIHOZA SOCIALA care actioneaza fantasmologic ca sperietoare din FEUDALISMUL TIMPURIU pâna astazi ! Rugam organele competente din Guvern ,inclusiv Parlamentului Romaniei sa nu mai dea curs ABERATIILOR cu tenta PECUNIAR -FINANCIARA ,solicitate de B.O.R.,si sa cfanalizeze banii catre SCOLI ,SPITALE,medicamente ,CAMINE DE BATRANI si CENTRE DE AJUTORARE SOCIALA ! Va multumim !