Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:26 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PROTV.RO. Pe A2 dispare tot, mai puţin asfaltul Paza costă două milioane de euro şi se fură de trei

ro

02 Aug, 2013 06:40 1920 Marime text
În curând, din Autostrada Soarelui va mai rămâne doar asfaltul. Hoţii fură tot ce pot vinde şi cîştigă într-o zi cât un agent de pază într-o lună. Gardurile de siguranţă de pe margine lipsesc pe zeci de kilometri.
Un animal poate să intre oricând pe şosea şi să producă un accident grav. Balustradele podurilor au fost şi ele devastate, iar în faţa jafului, firmele de securitate sunt depăşite de situaţie.
 
"Câţi sunteţi pe traseu?
- Maşini? 3!
- Şi noaptea sunt mai dese controalele?
- Tot aşa sunt cursele făcute, dar n-ai cum să previi furturile. Te fac din telefoane, v-am spus. Stau sus pe pod, stau cu binoclul şi zic "a trecut" (n.r. patrula) şi cam ştiu ei ce timp... Până te duci şi te întorci"
 
Patrulele de pază ale autostrăzii trec o dată la trei ore prin acelaşi loc 

Timp suficient pentru ca hoţii să demonteze, fără să fie deranjaţi, parapetii laterali ai drumurilor. Iar în ultima vreme s-au specializat. Fura treptat şuruburile, apoi sistemele de prindere de la încheieturi. Aşa reuşesc ca in două, trei zile să care sute de metri de tablă, pe care statul o plăteşte, în acte, cu 300 de euro metrul.
Această bucată de gard a fost lăsată în două şuruburi, iar astăzi cîţiva localnici îi dădeau târcoale.
Au revenit după ce am trecut noi, ca să-şi vadă de lucru. Singurul agent de pază pe care l-am întâlnit pe cei 100 de kilometri parcurşi astăzi făcea inventarul elementelor lipsă:

"- Aţi mai făcut vreunul până acum? 

- Am, da-s vechi, de luna trecută.
- Si sunt diferenţe mari?
- Diferenţe, sigur."

Cu 20% mai puţin gard, cu 10% mai putine indicatoare şi parapeţi, de la o lună la alta. Aşa se face că în ultimul an pagubele se ridică la 3 milioane de euro doar pe Autostrada Soarelui. Spre comparaţie contractul de pază este de 2 milioane de euro pe an, dar statul are mari întârzieri la plăţile către firma de pază.
De pe autostradă s-au furat aproape toate capacele de canal, tot gardul din sârmă zincată de pe margine şi peste o mie de stâlpi plus cablurile telefoanelor pentru SOS, care n-au funcţionat niciodată.
Toate acestea sunt de fapt sisteme de siguranţă pentru cei care rulează cu 130 de kilometri la oră fără să ştie că sunt expuşi permanent pericolului şi fără ca responsabilii să ia vreo măsură pentru a stopa furturile. Am solicitat explicatii Companiei Naţionale de Autostrăzi, însă nu le-am primit.
Singurele zone neatinse de hoţi sunt cele iluminate pe timp de noapte. Din 3 milioane de euro, cât este paguba anuală, s-ar fi putut ilumina 100 de kilometri de şosea, sau, şi mai bine, am fi angajat suficienţi paznici pentru toate drumurile importante.
Mai multe şi video pe stirileprotv.ro. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii