Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:09 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAJA Constanţa, gazda conferinţei naţionale dedicată împlinirii a 10 ani de la aderarea României la NATO

ro

06 Jun, 2014 09:31 1501 Marime text
La Summit-ul NATO de la Praga din 2002, România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică. La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru 7 state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, în aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.

În perioada 06 – 08 iunie 2014, la Constanța, la sediul central al SC RAJA SA,  se desfășoara conferința națională pe tema: “Profilul României în NATO la 10 ani de la aderare”. Organizatorii acestei conferințe sunt Academia Română, Institutul de Cercetări Economice și Sociale “Gh. Zane” Iași, Asociația Română a Apei, Patronatul Român al Apei, Fundația EURISC (Institutul European pentru Managementul Riscului, Securității și Comunicării) și Asociația C. Marshall România. Partenerii oficiali ai acestui eveniment sunt Departamentul Securității Naționale al Administrației Prezidențiale și Guvernul României. 

Discuțiile din cadrul conferinței vor viza diverse teme, cum ar fi: “România , stat membru NATO – beneficiar și furnizor de securitate”,  “Armata României, prezență activă în misiuni  în teatre de operații” și “România NATO, preaderarea”. 

Tema majoră a conferinței este “Criza și securitatea apei potabile”, ce vizează problematica infrastructurilor critice de alimentare cu apă și criza mondială a apei. Conform Organizației Națiunilor Unite, problema apei la nivel mondial reprezintă unul dintre factorii de risc major la adresa păcii și securității globale. Din acest motiv, s-a apreciat că lansarea acestei teme de importanță majoră este imperios necesară. În România, cel mai mare operator de servicii de alimentare cu apă este SC RAJA SA, iar instituția profesională reprezentativă pe acest segment este Asociația Română a Apei, motiv pentru care primii pași pe această temă sunt făcuți la Constanța, sub egida NATO și în colaborare cu Academia Română. Importanța tematicii este dată și de participanți, toți foști comandanți ai Armatei Române, responsabili și implicați direct în integrarea României în NATO.

Printre cei prezenți la această conferință se numără și: General (patru stele) (r), prof. Univ. Dr. Constantin Degeratu, fost șef al Statului Major General, fost consilier prezidențial pentru securitate națională; prof. dr. Iulian Fota, consilier prezidențial pe probleme de securitate națională;  General (patru stele), dr. ing. Nicolaie Spiroiu, președinte de onoare al Colegiului Național de Apărare, fost ministru al Apărării Naționale a României, fost ministru consilier, consilier militar la Misiunea României pe lângă ONU; General (patru stele) (r), dr. Dan Radu Ghica, fost locțiitor al șefului Statului Major General, fost comandant al trupelor românești în Irak; General maior Mărgărit Mihaiu,  analist politico-militar, director de proiecte EURISC, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare din cadrul Statului Major General; colonel (r), dr. Ion Petrescu, analist militar, vicepreşedinte al Asociației  George C. Marshall – România, fondator al Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică, fost director al Trustului de Presă al Armatei României; Encuțescu Sorin - Secretar de stat, consilier pe probleme de securitate națională al Primului Ministru al României.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii