Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:31 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rușii își reînnoiesc flota navală din Marea Neagră cu… delfini

ro

16 Mar, 2016 19:45 2990 Marime text
Delfinii se dovedesc încă o dată a fi parte a forțelor navele ale marinei ruse. Ministerul rus al Apărării a anunțat oficial că Rusia vrea să achiziționeze (asta ca să nu folosim verbul ”să recruteze”) în această săptămână mai multe dintre astfel de mamifere marine inteligente.
 
Comandanții flotei navale rusești intenționează să cumpere cinci delfini pentru a reface lotul lor îmbătrânit de la Centrul de Cercetare Sevastopol Oceanarium în Cossack Bay ce își are baza în peninsula Crimeea – unde se află centrul flotei ruse din Marea Neagră.
 
Un anunț postat pe site-ul oficial de achiziții al Guvernului rus, un soi de SEAP românesc, certifică faptul că ruşii vor să cumpere cinci delfini până la 1 august la baza de antrenament militar pentru mamifere, amplasată la Sevastopol. Mai exact, se dorește achiziționarea a trei masculi și două femele, cu vârste cuprinse între trei și cinci ani, și de la 2,3 până la 2,9 metri lungime. Moscova este dispusă să plătească 1,75 milioane de ruble (circa 22.400 de euro) pentru ei.
 
Nu sunt date exacte cu privire la modul în care vor fi folosite mamiferele sau indicii cu privire la cât va dura acest lucru. Există zvonuri despre o Miliție a mamiferelor marine care poate fi în mare măsură exagerată, se ştie că delfinii au fost folosiţi în secret în diverse misiuni militare mulți ani.

Delfinii militari au fost folosiți în timpul Războiului Rece de armatele sovietică și americană pentru detectarea minelor marine sau a altor obiecte suspecte aflate în apropierea navelor sau în apele din zonele de coastă.

Atunci, sovieticii au dezvoltat rapid propriul lor program, aparent de formare mamifere. Delfinii armatei sovietice erau antrenați mai ales să plaseze explozivi sub navele inamice și să detecteze torpilele abandonate și epavele de pe fundul Mării Negre. Delfinii puteau fi de asemenea folosiți pentru a detecta minele subacvatice.

Un purtător de cuvânt militar rus a susținut că formarea noilor delfini a fost acum necesară pentru a înlocui lotul de animale care sunt acum cu zece ani mai în vârstă, care "la fel ca oamenii, trebuie să se pensioneze."

Centrul din Crimeea destinat antrenării mamiferelor submarine a fost creat în anul 1965. După destrămarea URSS, în anul 1991, acest centru a fost închis și delfinii au fost vânduți Iranului. Marina militară ucraineană l-a redeschis în anul 2012, dar după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea respectivul centru a revenit sub controlul Moscovei.


În mod ciudat, și Guvernul ucrainean a început propriul său program de formare a delfinilor de acest gen, în 2012, având, în Crimeea, un centru de formare. Dar apoi a venit anexarea de către Rusia a teritoriului în 2014, și astfel întreaga regiune, inclusiv toate zonele militare, au intrat sub controlul Moscovei.

Ucraina a solicitat returnarea delfinilor săi, însă Kremlinul nu a răspuns încă la cerere. Nu este clar dacă noii delfini solicitați de către militarii ruși vor fi folosiți pentru a completa flota ucraineană anterioară, sau va fi o extensie a programului de formare a mamiferelor pentru folosirea lor în diverse scopuri.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii