Preşedinte al Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, George Purcaru pune numărul mare de cutremure pe seama acumulărilor de ape din cauza ploilor abundente. Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului pentru Fizica Pământului, susţine că vina o poartă exploatările de petrol din zonă
Cele nouă cutremure în decurs de numai o săptămână, care au transformat zona din apropierea Galaţiului într-o mică Japonie, ridică tot felul de semne de întrebare. De ce atât de multe? Ce determină această activitate seismică? Ne paşte un cutremur mai mare? Au cutremurele legătură cu fenomenele ciudate pe care le reclamă cei din satul Izvoarele? Sunt doar câteva dintre misterele pe care orice gălăţean şi locuitor al localităţilor învecinate (Negrea, Slobozia Conachi, Izvoarele, Schela) ar vrea să le dezlege. Este şi motivul pentru care am luat legătura cu doi specialişti, care au încercat să răspundă întrebărilor noastre.
Acumulările de la apa ploilor ne cutremură
George Purcaru, profesor doctor la Institutul de Ştiinţe Geologice, Universitatea "J. W. Goethe" din Frankfurt, membru pe viaţă al Societăţii Americane de Seismologie, membru al Comisiei Europene de Seismologie şi preşedinte al Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, ne-a declarat că e la curent cu fenomenul seismic din zona Galaţiului, care, în opinia sa, este produs de ploile abundente din zonă: „Din cauza ploilor abundente, venite cu viteză, au fost acumulări importante de apă, care au rupt pământul pe dedesubt. Factorul principal este însă tipul de pământ întâlnit de ape, care a permis ruptura”, spune seismologul tecucean. Acesta susţine că atâta timp cât nu au magnitudine mare, aceste seisme nu sunt periculoase pentru gălăţeni.