Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:16 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 6 februarie 2016 Ortodocșii pomenesc azi doi mari părinți duhovnicești

ro

06 Feb, 2016 04:23 1520 Marime text
 
Sfântul Varsanufie cel Mare şi Ioan Profetul, ucenicul acestuia, au trăit în secolul al VI-lea, în timpul domniei împăratului Iustinian I (483-565). Au dus o viaţă ascetică în mănăstirea Avvei Serid din Palestina, lângă oraşul Gaza.
 
Cei doi Sfinţi Părinţi au explicat foarte desluşit necesitatea călăuzirii spirituale şi a supunerii faţă de un povăţuitor duhovnicesc. Aceşti Sfinţi Părinţi ne sfătuiesc să nu facem nimic fără a-l întreba pe părintele nostru duhovnicesc.
 
Tratamentul prescris de părintele duhovnicesc trebuie să fie adaptat personalităţii celui bolnav sufleteşte, situaţiei lui particulare, stării şi dispoziţiei lui sufleteşti.
 
În numeroase ocazii, patimă fiind gravă, cu toată reticenţă ucenicului, duhovnicul trebuie să prescrie un tratament puternic. Este un rău doctor cel care tratează cu blândeţe un abces tumefiat care poate duce la cangrenă. Rana trebuie deschisă şi curăţită, iar apoi tratată şi pansată. De bună seama că este nevoie şi de deschiderea şi colaborarea pacientului. Acesta trebuie să fie încredinţat că părintele sau sufletesc, pe care şi l-a ales cu grijă, se lupta cu toată seriozitatea pentru a-l tămădui.
 
Însă, ei atrag atenţia şi asupra faptului că este primejdios pentru un părinte duhovnicesc să nu dea atenţie propriei mântuiri şi să se concentreze în exclusivitate asupra rolului sau de povăţuitor spiritual: "Dumnezeu ştie că dacă nu port grijă de mântuirea mea, de unde să am putere să va ajut vouă?"
 
 
Sfântul Vucol, episcopul Smirnei
Sfântul Vucol s-a născut în părţile Smirnei. A trăit în vremea Sfinţilor Apostoli. Nu s-a mulţumit să ştie că există persoane care vestesc învăţătură lui Hristos, ci călăuzit de Duhul Sfânt, a convertit la creştinism mulţi păgâni. A fost hirotonit episcop de Sfântul Evanghelist Ioan. Înainte de a trece la cele veşnice, a lăsat urmaş pe Sfântul Policarp. Potrivit Tradiţiei, pe mormântul sau a crescut un copac, cu ale cărui fructe erau vindecaţi bolnavii.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii