Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:55 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tabără la Predeal pentru cei 42 de finalişti şi o excursie la Tulcea pentru cei 300 de copii înscrişi în concurs UDTTMR a desemnat câştigătorii concursului „Güzel tǐlǐm”

ro

07 May, 2013 13:46 1903 Marime text
42 de elevi din clasele I - VIII au intrat în finala concursului „Güzel tǐlǐm”, organizat, cu prilejul „Zilei limbii tătare”, de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România în colaborare cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.
Preselecţia s-a făcut din 300 de copii de etnie tătară de la toate filialele UDTTMR, copii care participă la cursurile comunitare de limba tătară organizate de uniune. Concursul a avut loc pe data de 4 mai, la Cercul Militar din Medgidia, cu o zi înainte de data la care se sărbătoreşte „Ziua limbii tătare” şi s-a desfăşurat pe două secţiuni: clasele I - IV şi clasele V - VIII.
În deschiderea evenimentului, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, le-a transmis celor prezenţi următorul mesaj: „Suntem singura minoritate din România care are o zi a limbii materne recunoscută prin lege, iar pentru acest lucru trebuie să mulţumim statului român. Pentru noi, tătarii, acest lucru este cu atât mai important cu cât noi nu avem o ţară - mamă, iar prin această sărbătoare şi prin manifestările organizate cu acest prilej avem posibilitatea să ne păstrăm şi mai ales să ne promovăm limba maternă şi prin ea propria identitate”.
La finalul celor două ore, la clasele I - IV, podiumul a fost ocupat de Ablez Aysel Eylul (locul III, din Techirghiol, profesor  Ismail Aitul), Omer Ailin (locul II, din Constanţa, profesor Neriman Ibraim) şi Memet Merve - Nur (locul I, din Cobadin, profesor Memet Sevinci).
La clasele V - VIII, locul III a fost adjudecat de două concurente, respectiv Abiltar Atina (Medgidia, profesor Bolat Nurdanie) şi Caiali Sevda (Mihail Kogălniceanu, profesor Hagiveli Ghiulsen), pe locul II s-a clasat Molamet Ailis (Cobadin, profesor Memet Sevinci), iar locul I a revenit elevei Gelil Kansel (Valu lui Traian, profesor Ene Ulgean).
Juriul, format din preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, deputatul Varol Amet, subsecretarul de stat Aledin Amet şi prof. Yusuf Nevzat, a acordat şi o menţiune specială pentru eleva Peltea Daria (clasa a III-a), solistă în cadrul Grupului de Mandoline care funcţionează în cadrul filialei Medgidia a UDTTMR, tânăra, de etnie română, interpretând în cadrul spectacolului, dar şi la alte manifestări culturale ale comunităţii tătare, o serie de melodii tradiţionale tătăreşti.
Premianţii au primit din partea organizatorilor diplome şi premii în bani, iar toţi cei 42 de elevi din finală vor beneficia de o tabără de 7 zile la Predeal, în vacanţa de vară. De asemenea, aşa cum a mai anunţat preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, toţi ceilalţi copii, până la 300, care nu s-au calificat în finală, vor beneficia şi ei de o excursie de o zi la Tulcea, tot în vacanţa de vară.
Alături de concurenţi şi de Ansamblul de mandoline, pe scena de la Medgidia au evoluat şi ansamblurile „Karasu” al UDTTMR Medgidia şi Mini-Yıldızlar al UDTTMR Mihail Kogălniceanu, dar şi solistul tătar Elfyn.
Printre cei care au luat parte la manifestarea de la Medgidia s-au numărat Viceconsulul Republicii Turcia la Constanţa, Özgen Topçu, şi oaspeţi din Bulgaria, reprezentanţi ai comunităţii tătare din Dobrich.
Manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei limbii tătare vor continua duminică, 12 mai, la Mangalia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii