Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 21. LIVE TEXT. „Să le spunem lucrurilor pe nume, că Strutinsky are firme în spital“ Dezbaterea publică ce are ca temă „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean”, organizată de ZIUA de Constanţa, s-a încheiat (foto+video)

ro

20 May, 2016 11:11 10047 Marime text
Dezbaterea publică ce are ca temă „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei» Constanţa! Împreună pentru un sistem performant!”, organizată de cotidianul ZIUA de Constanţa, a început în urmă cu scurt timp.
 
Evenimentul organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa este susţinut de organizaţiile de pacienţi constituite în condiţiile legii şi de organizaţiile profesionale din domeniul sănătăţii.
 
La dezbaterea publică ce are ca temă „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei» Constanţa! Împreună pentru un sistem performant“, au confirmat prezenţa: dr. Bogdan Tănase - Alianţa Medicilor din România, senatorul Marian Vasiliev - Comisia pentru Egalitate de Şanse, deputatul Mihai Tararache, Cristinel Dragomir - vicepreşedinte CJC, Aura Rădoi - CJAS, Loti Popescu  - DSP, Liliana Tuţa - prorector Universitatea Ovidius şi membru în Consiliul de Administraţie al SCJU, dr. Elena Copaciu - Spitalul Universitar Bucureşti, Lidia Valsamos - Asociaţia Pacienţilor, filiala Constanţa, dr. Eugen Aglitoiu - Spitalul Municipal Medgidia, Asociaţia Studenţilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Blondie şi Asociaţia Sophia Tomitana, Elena Ranga, psiholog, Cristina Dincu, psiholog, Sindicatul Sanitas - Cristina Rădulescu, Ivona Roşu, jurnalist care a derulat mai multe campanii pe subiecte legate de radioterapie sau oncologie. Totodată, şi-au anunţat prezenţa mai mulţi medici din cadrul SCJU şi pacienţi sau apartinători ai pacienţilor care au întâmpinat probleme în timpul internării în cadrul secţiilor SCJU.
 
În data de 19 mai, reprezentanţii SCJU ne-au transmis că la dezbaterea publică ce are ca temă „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei»” iniţiată de cotidianul ZIUA de Constanţa va participa dr. Avram Mihnea - directorul medical al SCJU.

La dezbatere, confirmase prezenţa şi Dănuţ Căpăţână, însă din motive independente de voinţa domniei sale, nu va putea participa. Reamintim că în cursul zilei de 19 mai 2016, Dănuţ Căpăţână a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, el fiind cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru luare de mită, în formă continuată.

UPDATE 21, ora 14.22

Dezbaterea publică ce are ca temă „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei» Constanţa! Împreună pentru un sistem performant!”, organizată de cotidianul ZIUA de Constanţa, s-a încheiat.

UPDATE 20, ora 14.20


Vasilev: „Felicit jurnaliştii pentru această dezbatere şi pe cei care au venit ştiind că va trebui să răspundem la întrebări. Sunt multe lucruri pe care noi parlamentarii nu le ştim. Scrieţi-ne, informati-ne. Domnul Grasa, deschideţi uşile şi insistaţi pe comunicare. Dacă fereastra e deschisă, oamenii văd ce se întâmplă“


UPDATE 19, ora 14.10

Dragomir: „Să nu mai acuzam gratuit, aşa cum a făcut colega dumneavoastră“ (n.r. - face referire la reporterul Rise Project, care a zis că a făcut o solicitare prin email pe Legea 544).

UPDATE 18, ora 14.05


Cătălin Grasa: „La Constanţa avem un spital constuit înainte de 1989. Între timp populaţia a crescut, iar în sezonul estival numărul pacienţilor creşte. Noi nu avem Spital Municipal, spital pentru copii. Spitalul Municipal care există este doar pentru infecţioase. În calitate de manager voi fi cât se poate de transparent. Sa facem politica sănătăţii. Investiţiile vor continua. Recunosc lipsa de comunicare între medici şi pacienţi şi aparţinători, că astfel de evenimente să nu se mai întâmple. Luni este prima zi în care mă duc la spital ca şi director. Va felicit pentru această dezbatere, care priveşte sănătate“

UPDATE 17, ora 13.55

Adelina Toncean: „Am adoptat un băieţel care de 3 ani locuia în spital. Din păcate Cristian a decedat. Vreau să spun că judeţul Constanţa este pe locul cinci în ţară în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. De ce judeţul Constanţa se află în acest top? Trebuie să facem ceva în acest sens deoarece dramele sunt prea mari“. 

UPDATE 16, ora 13.53

„În prezent la Spital au loc trei controale pe care Casa Judeţeane de Asigurări de Sănătate le desfăşoară la Spitalul Judeţean“. Informaţia a fost anunţată de Aurelia Rădoi, purtător de cuvânt CJAS Constanţa.

„Controalele nu au fost încă terminate şi nu s-au dispus deocamdată măsuri“, a mai adăugat Aurelia Rădoi.

UPDATE 15, ora 13.45

Ana Poenaru, reporter Rise Project, l-a întrebat pe Dragomir de ce nu răspuns la o solicitare pe legea 544, din data de 8 februarie. De asemenea, jurnalista de la Rise Project l-a întrbat pe Dragomir „Caţi bani a alocat din 2000 până în prezent spitalului?“. Dragomir a răspuns că a rediricţionat adrsele către spital.
 
Lavinia Siclitaru i-a atras atenţia ca şi cotidianul ZIUA de Constanţa a făcut solicitări la  CJC privind achiziţiile spitalului.

Dragomir: „I-am dat indicaţii lui Căpătînă să răspundă“.
 
UPDATE 14, ora 13.37

Dragomir: „Când s-a pus problema ca Spitalul Judeţean să treacă în subordinea CJC s-a făcut un studiu. O firmă care administra spitale din Geneva şi Paris a refuzat să vină la Constanţa. Cu actuala lege a spitalelor nu se poate face nimic. CJC nu are nicio autoritatea prin această lege a spitalelor. CJC are doar rol consultativ. Una peste alta, nu am fost puşi în situaţia de a alege în ce să investim, noi doar am cârpit“.

Dragomir: „Nu vreau să rămânem cu ideea că imaginea spitalului este apocaliptică. Am analizat posibilitate constituirii unui spital pentru copii. În acest caz vom avea trei etaje libere şi vom putea multe regândi. Dar atâta timp cât nu sunt bani nu se pot realiza multe. Nu îmi dau demisia deoarece nu îmi este ruşine de ceea ce am făcut. Demisiile nu rezolvă nimic“.


UPDATE 13, ora 13.27

Bogdan Tănase: „Trebuie să recunoaştem că avem multe probleme. Şi noi medicii. Noi ca medici şi pacienţii trebuie să facem ceva ca să schimbăm sistemul de sănătate“.
 
Tararache: „Cred că dacă vom sintetiza cele discutate atunci putem, fiecare pe palierul sau de decizie, găsi soluţii. Avem 20 de parlamentari la Constanţa, dar eu nu am primit nici o sesizare. Sănătatea nu poate fi lăsată de izbelişte. Avem nevoie de o resetare a acestui mod de operare, nu putem aştepta ca drobul de sare să cadă. Cred că după ce se vor aşeza lucrurile, se va alege un nou consiliu, să facem un grup de consiliere între parlamentari, CJC şi Primărie ca să găsim soluţii până se ajunge la un punct critic. Avem exemplul serviciului de Radioterapie. Domnule Grasa, aveţi toată susţinerea mea. Să cooperăm cât mai mult. Soluţii pot fi găsite cu cât mai multe voci suntem. Mai mult ne doare partea cu neactivitatea decât cea cu politizarea“.

UPDATE 12. ora 13.19

Cornel Neagoe: „Trebuie să ne adresăm conducerii Spitalului. Şi cu reproşuri şi cu laude. Despre spital se vorbeşte urat şi nedrept. De când spitalul a fost preluat de CJC s-au făcut foarte multe. Vorba că cel mai bun medic e trenul spre Bucureşti este o prostie. În CA-ul Spitalului trebuie să fie doi reprezentaţi ai CJC şi unul al preşedintelui CJC“.

UPDATE 11, ora 12.43

Lidia Valsamos: „Spitalele nu vor fi depolitizate. Durearea noastră mare e situaţia din spitale, a pacienţilor şi a medicilor“.

Adriana Puşcaş: „Am venit din Dubai la această dezbatere. Am avut doi pacienţi intrenaţi la Spitalul Judeţean în 2013 şi 2014. Fratele meu a ajuns la cardiologie după un stop. SMURD-ul l-a preluat cu puls, dar cred că a fost o lipsă de comunicare între SMURD şi aparţinător. Am consultat nouă medici. Fratele a stat în comă, apoi după nouă luni s-a întors la serviciu. După trei zile a făcut iar un stop. A stat un an în stare vegetativă la terapie intensivă. Fratele a fost pus pe un pat lângă un geam deschis, cu o pungă de gheaţă pe abdomen. Am avut un şoc. Problema e că nimeni nu îmi spunea nimic. Am decis s- l transfer la Bucureşti. În momentul în care medicul ATI mi-a zis că i-au scos doi dinţi ca să-i poată pune un tub de oxigen am fost şocată. Insistam să-l transfer la Bucureşti. Între timp, fratele meu a fost detubat. A fost intubat din nou de o infirmieră. La Floreasca, când a fost detubat, s-a descoperit că mai avea un tub. Avea escare pe coloana din cauza pamperşilor schimbaţi rar. Problema mea a fost lipsa de comunicare cu personalul medical!!!“

„Am fost catalogată ca un om care a făcut o psihoza care crede că fratele meu poate fi făcut din nou om. Medicii îmi spuneau să mă opresc. La un moment dat am aflat că medicamentele se decontează. Toate sesizările se opresc la registratură. Domnul Căpătînă zicea mereu că nu sunt sesizări. După 45 de zile sesizarea mea nu avea răspuns. Ulterior, am încercat să-l transfer în străinătate. În ce situaţie se află aparţinători ca mine? Ulterior a ajuns la Spitalul Judeţean şi tata. Cum puteam eu să-i apăr în faţa performanţei medicale? Dosarul meu pentru decontarea medicamentelor fusese oprit la Căpăţînă în birou. Am primit peste două zile că biroul lui Căpăţînă a fost inundat şi că actele de la dosarul meu s-au deteriorat. Dosarul a primit un răspuns că biroul a fost inundat. Aşa s-a încheiat problema deconturilor medicamentelor. La spital eu făceam totul în ceea ce priveşte îngrijirea fratelui meu, dar aveam nevoie de a face echipă medicală cu medicii, aveam nevoie de sfaturi, dar nu avea diagnostic pe inimă. Stopul cardiologic se produce din anumite motive. Dar nu mi s-a spus diagnosticul. A trebuit să caut medici care să vină acasă să-i ofere servicii medicale la domiciliu. Sistemul de sănătate din România are multe boli. În România când dai bani ţi se zâmbeşte şi a doua zi trebuie să vii cu mai mult.“, a mai povestit Adriana Puşcaş.

UPDATE 10, ora 12.40

Vasilev: „Ne certăm patru ore aici, apoi plecăm acasă şi nu rezolvăm nimic. Şeful partidului pune consilerii judeţeni în ordinea în care o vor ei. Problema rămâne partea medicală. Tot ce e concesionare are un substrat. CJC nu poate da 5.000 de euro unui manager de spital. Directorul Spitalului trebuie să fie numit prin concurs. Chiar dacă va fi numit politic, numitrea trebuie asumată“

UPDATE 9, ora 12.30

Dragomir: „Nu există un pericol să se concesioneze serviciul de Radioterapie. CA-ul spitalului este politic - trei membri din cinci sunt reprezentaţi ai CJC. În ceea ce priveşte banul public, suntem verificaţi cum îl cheltuim“.

Spiritele s-au încins la dezbatere.

UPDATE 8, ora 12.21

„Aceste discuţii trebuiau să aibă loc în şedinţele CJC. Consiliul de Administraţie al Spitaluilui decide concesionarea serviciilor. Cred că Consiliul de Administraţie al Spitalului este vinovat şi lipsit de transparenţă“, a declarat Claudiu Palaz, fostul prefect al judeţului Constanţa.

„De ce nu se fac publice toate contractele de achiziţii făcute de Căpăţînă? Trebuie să se ştie cine se află în spatele acesor servicii. Cei numiţi politic în CA-ul Spitalului decid totul. Lucrurile trebuiau arbirdate altfel. De ce nu l-aţi schimbat pe Căpăţînă? Câţi dintre parlamentari au susţinut Spitalul Judeţean?“, a mai spus Claudiu Palaz.

„Fără transparenţă nu se va rezolva nimic. Toate contractele Spitalului trebuie făcute publice. Să le spunem lucrurilor pe nume, că Strutinsky are firme în spital“, a mai adăugat Palaz.


„Depolitizarea trebuie începută de la transparenţă. Contractele de achiziţii trebuie făcute publice“, a mai precizat Palaz.

Citeşte şi „Strutinsky are firme în spital“
Palaz - „Consiliul de Administraţie al Spitalului este vinovat şi lipsit de transparenţă“


UPDATE 7, ora 12.13

„Am stat de vorbă cu toţi şefii de secţii ale Spitalului rugându-i să fiu informat de orice problemă“, a mai precizat Cristinel Dragomir

„Pentru a implata stimulatoare cardiace este nevoie de angiograf sau alte echipamente. La Constanţa avem în evidenţă 1.000 de pacienţi“, a spus medicul Maxim.

UPDATE 6, ora 11.53

„Tot ce a fost execuţie bugetară s-a alocat Spitalului. În 2008, când s-a făcut chirurgia cardiovasculară, medicul Pătruţ ne-a spus că dacă va avea o secţie dotată va reduce mortalitatea pacienţilor. De aceea prioritatea numărul unu a fost chirurgia cardiovasculară“

„Mai întâi trebuia achiziţionat un angiograf public pentru pacienţi. Şi apoi chirurgia cardiovasculară“, a punctat medicul Răzvan Maxim.

„Angiograful face parte dintr-un proiect al Academiei de Studii Medicale. CJC şi-a luat angajamentul să obţină toate avizele. Noi le-am pus la dispoziţie spaţiul. Nu noi trebuie sa-l punem în funcţiune. Ceea ce a depins de CJC s-a făcut în ceea ce priveşte angiograful“, a răspuns Dragomir.

Lavinia Siclitaru: „La Constanţa nu avem angiograf public!“

Cătălin Grasa: „Cele 16 aparate angiografe care s-au dat în ţară urmau ca peste cinci ani să fie funcţionale pentru pacienţi. 

„Nu am votat niciodată împotriva proiectelor care vizau Spitalul Judeţean“, a precizat Dragomir.
 
„Un angiograf nou costa 600.000 euro. Cred că dacă era achiziţionat, în câţiva ani se va amortiza“, a adăugat medicul Răzvan Maxim

„Serviciul pentru agiograf a fost concesionat în anul 2010“, a mai spus Dragomir.

Mihnea Avram: „În 2010 erau trei cardiologi când s-a concesionat serviciul angiogaf. Acum a rămas doar unul. Nu avem cardiolog intervenţional“.

Dragomir: „Doctorii de calitate pleacă în străinătate. Noi le putem oferi medicilor care vin o casă“.

Dragomir: „Domnule Maxim, vă promit tot concursul meu, dar doar ceea ce este legal“.
 
Citeşte şi 

Ieri. S-a mai făcut un pas pentru instalarea angiografului la Constanța. Dar...

Soarta angiografului depinde de avize și firme...
 
UPDATE 5, ora 11.46

„Ce s-a întâmplat cu Dănuţ Căpăţînă este problema lui. Noi trebuie să ştim ce se întâmplă la CJC, nu ce contracte de achiziţii face Spitalul“, a mai precizat Dragomir.

„CJC nu poate face un centru de radiologie modern doar pe banii pe care îi are. Am aprobat patru milioane de lei pe buget pentru buncăr. Ministerul Sănătăţii ne-a dat în ultimii ani bani pentru spital. Dar nici nu putem promite marea cu sare. Banii rămaşi de la bugetul local îi investim în Spitalul Judeţean. Comparativ cu ceea ce era acum patru ani, sunt mulţumit de cum arată Spitalul Judeţean.“, a spus Dragomir.

UPDATE 4, ora 11.38

„CJC a început corespondenţa cu Ministerul Sănătăţii în 2010, când am anunţat că în 2016 că expiră sursa la Radioterapie. Nu ştiu de ce s-a dat în bugetul din 2013 sau 2014 bani pentru serviciul de Radioterapie“, a mai adăugat Dragomir.

Lavinia Siclitaru: „Adică sănătatea nu a fost o prioritate pentru CJC?“

Dragomir: „Prioritare au fost secţiile de Chirurgie, Ortopiedie, Ginecologie. Nu ajung bani pentru toate“.

„În numele CJC am luat angajamentul pentru construcţia buncărului“, a adăugat Dragomir.

Citeşte şi

Opoziţie neinformată şi o putere dezinteresată!
Actualul Consiliu Judeţean pasează cazul „Radioterapia“ urmaşilor!


Peste 6 milioane de euro alocaţi de la Ministerul Sănătăţii în perioada 2012-2016!
A început campania electorală! Radioterapia nu va mai fi concesionată. CJC alocă banii prin metoda hocus-pocus! (document)


UPDATE 3, ora 11.33

„Noi am ştiut că expiră sursa pentru radioterapie. Nu am stat cu mâinile în sân, dar am făcut un studiu de oportunitate. Aşteptăm ca banii să vină de la Ministerul Sănătăţii sau concesionăm serviciul de radioterapie. În urma studiului am văzut că nu se poate concesiona pe o perioada mai mică de 15 ani. Am ajuns la concluzia că CJC nu poate susţine financiar acest serviciu. Reprezentantul Ministerului Sănătăţii ne-au promis că în 2018 ne vor dota prin Banca Mondială cu două acceleratoare de particule. CJC se va ocupa de construcţia unui nou buncăr. Prin urmare, pacienţii cu cancer, până în 2018 vor merge la Bucureşti pentru şedinţe de radioterapie. CJC va demara construcţia unui nou buncăr care va fi gata anul viitor. Acest lucru ne-a preocupat. Dar trebuie respectată legea. Adică să se facă un studiu de oportunitate. Chiar dacă ne da cineva gratis un accelerator de particule, nu-l putem lua deoarece nu permite legea. Trebuia să facem licitaţie.“, a explicat Cristinel Dragomir.

UPDATE 2, ora 11.25

„Şedinţa CA-ului Spitalului de ieri era programată mai demult. Urma să analizăm şi să stabilim modalitatea desemnării noului manager: concurs sau licitaţie cu o firmă. Parametrii stabiliţi prin contractul cu firma (n.r. - Performance Profile) fuseseră îndepliniţi. Apăruse doar problema de serviciul de radioterapie“, a precizat Cătălin Grasa.

UPDATE 1, ora 11.16

La întrebări vor răspunde Bogdan Tănase, Răzvan Maxim, cât şi Cătălin Grasa, Lidia Valsamos, senatorul Marian Vasilev, Adriana Puşcasu, reprezentanţii DSP Constanţa, deputatul Tarache, Cristinel Dragomir şi Marius Enache, medic ortoped, fost director al DSP Constanţa.

„Ieri, în şedinţa Consiliului de Administraţie a Spitalului Judeţean s-a votat ca noul manager al unităţii sanitare să fie ales prin concurs, nu prin licitaţie pentru firme de management, aşa cum a fost până acum“, a declarat Cristinel Dragomir.

„Ce înseamnă că spitalul este politizat?“, a întrebat Cristinel Dragomir

„L-am ales pe Cătălin Grasa manager al Spitalului deoarece are experienţă, dat fiind faptul că a mai ocupat această funcţie. Am încredere că Grasa va face ceea ce trebuie“, a mai adăugat Dragomir.

 
-Ştire în curs de actualizare-

 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii