Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:10 04 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Marian Vanghelie este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu

ro

05 May, 2016 11:29 2447 Marime text
Marian Vanghelie a declarat astăzi a ieșirea din sediul DNA că a fost chemat pentru a i se transmite că este acuzat de abuz în serviciu.
 
„Deci, abuz în serviciu pe un număr de două contracte din anul 2008, pe o licitație de salubrizare pe trei luni de zile. (...) A rămas să ne cheme, să luăm dosarul să-l studiem, să facem un punct de vedere”, a declarat Vanghelie, la ieșirea de la DNA, potrivit agerpres.ro.
 

UPDATE, ora 11.42:

Oficial de la DNA: 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții: Daniel Marian Vanghelie, la data faptelor primar al Sectorului 5 București, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
La data de 14 mai 2008, suspectul Vanghelie Daniel Marian, în calitate de primar al Sectorului 5 București, a încheiat, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, două contracte de salubrizare stradală (ambele în valoare totală de 6.461.361,48 lei ce priveau în total 147 de străzi) și anexele respective la acestea. Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiționale, dacă presupusa situație de urgență invocată de Primăria Sectorului 5, nu ar fi încetat.
Concret, starea de fapt se prezenta în felul următor:
Prevalându-se de o presupusă situație de urgență, la nivelul acestei instituții publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare, cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secție specializată de salubritate stradală și menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăți comerciale.
Potrivit legislației achizițiilor publice, în vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare impunea întocmirea unei note justificative în care să se motiveze această alegere.

În acest sens, au fost întocmite 3 note justificative (toate având același număr de înregistrare), documentația privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum și invitațiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunț de participare.


Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie Daniel Marian.

Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgență dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curățenia stradală, care funcționa în acel moment și care, de altminteri, a continuat să funcționeze și după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curățenie stradală în Sectorul 5.

În același context, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispozițiilor legale, suspectul Vanghelie Daniel Marian a aprobat referatul de necesitate și dispoziția prin care s-a constituit comisia de evaluare și negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare. Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispozițiilor legale (art.30 alin. 13 și 14 din Legea nr. 51/2006), au întocmit documentația ce a stat la baza încheierii celor două contracte.

Ca urmare a acestei conduite infracționale, a fost creat un prejudiciu Primăriei Sectorului 5 București în valoare totală de 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie totodată și un folos necuvenit pentru cele două societăți comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate.
 

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citește și: Marian Vanghelie citat la DNA
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii